G. Skaistė: mokesčių reforma Seime turėtų atsirasti pavasario sesijos pirmoje pusėje

G. Skaistė: mokesčių reforma Seime turėtų atsirasti pavasario sesijos pirmoje pusėje


Finansų ministrė Gintarė Skaistė tvirtina, kad pasiūlymai mokesčių reformai jau yra pristatyti koalicijos partnerių frakcijose ir pasibaigus savivaldos rinkimams turėtų būti užbaigtos diskusijos dėl jos formos. Pasak jos, mokesčių reforma Seime tikrai turėtų atsirasti parlamento pavasario sesijos pirmoje pusėje.


„Mokesčių krepšelio pasiūlymai buvo pristatyti koalicijos partnerių frakcijose. Manau pasibaigus savivaldos rinkimams, visos partijos tam prioritetinį dėmesį dabar skiria, po jų prie tų klausimų galėsime grįžti“, – „Žinių radijui“ teigė G. Skaistė.


„Seimo sesija prasideda kovo 10 d., tai matyt po sesijos pradžios, užsibaigus diskusijoms su koalicijos partneriais, nes reikia sufiksuoti, kokia apimtimi dėl to krepšelio pavyko susitarti, nes yra diskusinių kampų. Jeigu vienoje vietoje galime daugiau lengvatų turėti ar neturėti, tai reikėtų turėti atstvarą ir kitoje pusėje. Kokia apimti susitarsime, manau, kad pavasario sesijos pirmoje pusėje tikrai Seime turėtų atsirasti mokesčių reforma“, – pridūrė ji.

REKLAMA


Politikė aiškino, kad mokesčių reforma yra suskirstyta į šešias temines grupes, iš kurių dvi – aplinkosauginiai mokesčiai ir turto mokesčių plėtra jau yra paviešintos.


„Mes juos esame suskirstę į šešias temines grupes, dvi iš jų paviešintos, labiau žmonėms žinomos, tai aplinkosauginiai mokesčiai, akcizų mokestis, aplinkos taršos mokestis, kurie jau yra Seime, aplinkos taršos mokestis jau yra priimtas. Taip pat yra turto mokesčių plėtra, kas buvo tarptautinių institucijų rekomendacijos, buvo pateiktas Nekilnojamo turto mokesčio modelis“, – sakė konservatorė.


Ji taip įvardijo likusias keturias temines grupes, kuriuose planuojami pakeitimai, t.y. žmogaus taupymo, investavimo instrumentas, verslo investicijų skatinimas, sektorinių pelno mokesčių lengvatos ir gyventojų pajamų mokesčio (GPM) peržiūra.


„Dar lieka keturios teminės grupės, viena iš jų yra taupymo, investavimo žmogaus instrumentas, kalbame apie investicinę sąskaitą, suvienodinant galimybes investuoti per skirtingus investavimo instrumentus. Antroji grupe yra verslo investicijų skatinimas, t.y. šiuo metu galiojanti iki 2023-ųjų metų pabaigos investicinio projekto lengvata, planuojame ją pratęsti. Taip pat yra galiojanti moksliniams tyrimams lengvata. Na ir tam tikrų papildomų galimybių taip pat galėtų atsirasti, jeigu pavyks susitarti dėl viso krepšelio. Jame yra daugiau dalykų“, – tvirtino ministrė.

REKLAMA


„Yra dar dvi teminės grupės, t.y. sektorinių pelno mokesčio lengvatų peržiūra, tam tikri sektoriai turi išskirtines sąlygas, kaip yra reguliuojamas ir skaičiuojamas jų pelnas, norėtume pasižiūrėti giliau. Ir paskutinioji grupė yra gyventojų pajamų mokesčio pasižiūrėjimas, įvertinant ir tarptautinių institucijų rekomendacijas, kurios sako, kad apmokestinimas turėtų labiau priklausyti nuo pajamų dydžio, ne nuo veiklos formos, kaip tu ją registruoji“, – pridėjo ji.


Galiausiai, kalbėdama apie koalicijos partnerių požiūrį į pristatytus mokestinius pakeitimus, G. Skaistė tikino, kad pirminės įžvalgos yra gana pozityvios, tačiau lieka atskirų diskusinių klausimų, ypatingai dėl Nekilnojamo turto (NT) mokesčio. Anot jos, NT mokestis yra ganėtinai nepopuliarus, bet prie jo kažkuriai Vyriausybei anksčiau ar vėliau teks grįžti.


„Pirminės įžvalgos buvo gana pozityvios, bet buvo smulkesnių pastabų iš atskirų žmonių. Manau, kad susėsime turėdami pilną krepšelį dar prieš nešant jį visą. Turbūt klausimas, kuris kelia daugiausiai diskusijų, t.y. Nekilnojamo turto mokestis. Jis yra ganėtinai nepopuliarus, bet tai buvo nuolatinė tarptautinių institucijų rekomendacija, jau daugelį metų iš eilės ir prie to klausimo viena ar kita Vyriausybė, vienu ar kitu metu vis tiek turės grįžti“, – aiškino Vyriausybės narė.


Prezidentas Gitanas Nausėda sausio pabaigoje portalui vz.lt tvirtino, jog artėjanti Seimo pavasario sesija yra paskutinė, kai dar būtų galima priimti sprendimus dėl mokesčių reformos, tačiau jis tikina daug iliuzijų dėl to neturįs. 



Prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė yra tvirtinusi, kad politinis langas, skirtas kompleksinei mokesčių pertvarkai, užsidarinėja ir reformos priėmimas Seime prilygtų stebuklui.


Tuo tarpu premjerė Ingrida Šimonytė neatmeta, kad kovą prasidėsiančioje parlamento pavasario sesijoje nauji mokestiniai pakeitimai dar gali būti nepriimti – ji pripažįsta, jog gali užsitęsti skirtingų politinių jėgų diskusijos Seime.


Taip pat buvęs Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas yra tikinęs, jog šios kadencijos Seimui sutarti dėl Mokesčių reformos bus sudėtinga. Jo manymu, Mokesčių reformos priėmimui dar šiame politiniame cikle trukdo tai, kad artėja tiek savivaldos rinkimai šiais metais, tiek Seimo ir prezidento rinkimai 2024 m. 


Buvusio premjerės patarėjo vertinimu, šiuo metu reikėtų pasižiūrėti, kaip viskas rutuliosis artimiausius dvejus metus ir daug aiškinamojo darbo reikalaujančius pakeitimus atidėti naujam politiniam ciklui. Pasak jo, taip pat reikia sutarti, kaip Mokesčių reformą įsivaizduoja prezidentūra ir kaip vykdomoji valdžia.


2021 m. vasarį Finansų ministerijai subūrus Mokestinių lengvatų peržiūros darbo grupę, ministerija sulaukė apie 200 pasiūlymų, kaip koreguoti šalies mokesčių sistemą.


Grupę sudarė 48 nariai iš kitų ministerijų, valstybinių institucijų, verslo asociacijų, profesinių sąjungų, Seimo.


Nors Finansų ministerija šių metų pradžioje skelbė, kad jau analizuoja bei sistemina mokestinių lengvatų peržiūros darbo grupėje pateiktus siūlymus, vėliau imta akcentuoti, kad atsižvelgiant į Rusijos karą Ukrainoje, išaugusį neapibrėžtumą regione – šis laikas nėra tinkamas kalbėti apie mokesčių modelio pokyčius.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)