Šaukimo į privalomą karinę tarnybą pertvarką Seimui ketinama pateikti rudens sesijos metu

Šaukimo į privalomą karinę tarnybą pertvarką Seimui ketinama pateikti rudens sesijos metu


Krašto apsaugos ministerija (KAM) teigia, kad su šaukimo į privalomą karinę tarnybą pertvarka susijusius teisės aktus Seimui ketinama pateikti rudens sesijos metu.


„Šiuo metu Šaukimo sistemos principiniai siūlymai yra pristatomi ir aptariami su suinteresuotomis visuomenės grupėmis – Lietuvos universitetų rektoriais, jaunimo ir studentų atstovais, nevyriausybinėmis organizacijomis , darbdavių asociacijomis, karybos ekspertais, kt. Diskusiją šia tema organizuoja ir NSGK“, – teigia KAM.


„Po viešųjų konsultacijų ir diskusijų priėmus sprendimus tobulinti šaukimo sistemą, teisės aktų pakeitimo projektus planuojama pateikti LR Seimui svarstyti 2023 metų rudens sesijos metu“, – taip pat pažymi ministerija.


Sausio pradžioje krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas pristatė planuojamą šauktinių tarnybos pertvarką. Pasak jo, šia pertvarka ketinama trupinti tarnybos laiką iki pusmečio, didinti šauktinių ir aktyvaus karinio rezervo skaičių. Pusė 6 mėnesių tarnybą atlikusių šauktinių būtų priskirti rezervui, kita pusė – dar 3 mėnesius toliau testų tarnybą savanoriškai.


Taip pat siūloma sudaryti galimybę privalomą karinę tarnybą atlikti savaitgaliais per trejus metus.


A. Anušauskas sako, šie pokyčiai jau beveik prilygtų visuotiniam šaukimui.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)