R. Rudzkis: artėjanti Europos recesija gali padėti ekonomikai išsigryninti

R. Rudzkis: artėjanti Europos recesija gali padėti ekonomikai išsigryninti


Ekonomistas Rimantas Rudzkis tikina, kad tiek Europa, tiek Lietuva 2023 metais galimai susidurs su ekonomine recesija. Anot jo, to priežastis – Europos Centrinio banko veiksmai skirti „mažinti pinigų masę“. Bet, toks ekonominis nuosmukis, pasak jo, galintis pasitarnauti ir teigiamai.


„Manau, kad recesija bus ir Lietuvoje ir Europoje. Lietuva labai priklauso nuo Europos, tad jeigu Europa staiga išsikapanotų ir augtų, tada turbūt ir Lietuvoje nebūtų recesijos. Bet visgi jeigu Europa kris, o aš vis dėl to čia pesimistas, tada manau kad čia tikrai bus nuosmukis, tai jis pasikartos ir Lietuvoje“, – pirmadienį „Žinių radijui“ komentavo R. Rudzkis.


Ekonomistas teigia, kad pagrindinė šio galimo nuosmukio priežastis – tai Europos Centrinio banko veiksmai, tokie kaip pagrindinių palūkanų normų didinimas ir bandymas mažinti pinigų kiekį.


„Europos Centrinis bankas savo veiksmuose apsisuko 180 laipsnių kampu. Jeigu iki naujųjų metų jis spausdino pinigus, tai dabar mėgina pritraukti juos atgal. Jeigu jis iki tol supirkinėdavo vertybinius popierius, tai dabar jis siekia supirktus popierius išparduoti ir pinigų masę mažinti. Ir iš kitos pusės, jeigu buvo nulinės palūkanos, net vienu metu neigiamos, tai šiuo metu gali būti net keturi procentai“, – aiškino jis.

REKLAMA


Visgi, anot R. Rudzkio, tokia padėtis galimai leis ekonomikai „išsigryninti“ ir atsikratyti vos funkcionuojančių įmonių, kurių egzistavimas užtikrina neefektyvų resursų pasiskirstymą rinkoje.


„Bet iš kitos pusės, tai padeda išsigryninti ekonomikai. Vis dėl to rinkos ekonomika yra tokia, kad jeigu nieko nedarai ir yra labai švelni pinigų politika, susidaro dideli disbalansai ir atsiranda didelis kiekis „zombių“ firmų, kurios yra vos gyvos, bet dėka to, kad labai pigūs pinigai, vis dar gyvuoja ir nepersiskirsto resursai į geresnes perspektyvias šakas“, – tvirtino jis.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)