Užsienio reikalų ministras: norėčiau pamatyti Sakartvelo vyriausybę aktyviau siekiant ES kandidatės statuso

Užsienio reikalų ministras: norėčiau pamatyti Sakartvelo vyriausybę aktyviau siekiant ES kandidatės statuso


Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad Europos Sąjungos (ES) Rytų partnerystės šalys, siekiančios tapti Bendrijos narėmis – Ukraina, Moldova bei Sakartvelas – „stovi ant skirtingo greičio bėgių“. Pasak Lietuvos diplomatijos vadovo, pastaraisiais metais, siekiant aktyvesnės europinės integracijos, Sakartvelo valdžia nedėjo tinkamų pastangų.


„Apmaudu matyti Sakartvelą ir kitas Rytų partnerystės šalis – Moldovą ir Ukrainą – stovint ant skirtingo greičio bėgių, kai kalbame apie jų požiūrį į ES. Kaip žinote, Lietuva aktyviai rėmė Sakartvelo kelią į ES, šalies kandidatės statuso suteikimą. Tačiau stebint pastaruosius kelis metus, galiu pasakyti, kad raktas, siekiant grąžinti šalį ant to paties, greitesnio bėgio į ES, yra Sakartvelo valdžios rankose“, – Briuselyje žurnalistams sakė G. Landsbergis.


„Labai norėčiau pamatyti Sakartvelo vyriausybę aktyviau, veržliau ir stipriau, ryžtingiau siekiant kandidatės statuso. Kol kas skatinančių žingsnių nematėme“, – pridūrė jis.


Gruodžio 12 d. užsienio reikalų ministras dalyvauja ES Užsienio reikalų taryboje, kurioje numatoma aptarti Rusijos karinę agresiją prieš Ukrainą ir situaciją Irane. Ministrai taip pat aptars aktualius užsienio politikos klausimus: situaciją Moldovoje, Kosove, Tunise ir Jemene.

REKLAMA


Tarybos paraštėse vyks Rytų partnerystės šalių užsienio reikalų ministrų susitikimas, kurio metu bus aptariami Rytų partnerystės ateities iššūkiai bei būdai sustiprinti ES ir rytų partnerių bendradarbiavimą Rusijos agresijos prieš Ukrainą kontekste.


Šių metų birželį Europos Vadovų Taryba (EVT) suteikė šalies kandidatės statusą Ukrainai ir Moldovai. Vadovai paprašė Europos Komisijos pranešti Tarybai apie sąlygų, nurodytų Komisijos nuomonėse dėl atitinkamų paraiškų dėl narystės, įvykdymą.


Be to, EVT paskelbė, jog Bendrija yra pasirengusi suteikti šalies kandidatės statusą Sakartvelui, kai bus atsižvelgta į prioritetus, nurodytus Europos Komisijos nuomonėje dėl Sakartvelo paraiškos dėl narystės.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)