Premjerė atsakė prezidentui: nelabai etiška mokėti tik piršteliu parodyti į kitus

Premjerė atsakė prezidentui: nelabai etiška mokėti tik piršteliu parodyti į kitus


Atsinaujinus ginčams dėl tolesnės Lietuvos atstovavimo Europos Vadovų Taryboje (EVT) tvarkos, premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad būtų gerai, jei prezidentas ne tik mokytų kitus kaip elgtis, bet ir pats prisiimtų deramą atsakomybę.


„Jeigu prezidentas yra prisiėmęs atsakomybę tai daryti, tai būtų nelabai etiška mokėti tik piršteliu parodyti į kitus. Reikia ir savo atsakomybės dalį prisiimti“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė Vyriausybės vadovė.


Taip politikė sureagavo į prezidento Gitano Nausėdos išsakytą poziciją, kad jis nėra nusiteikęs perleisti atstovavimo EVT funkcijų premjerei. Taip pat, tai buvo atsakas į prezidento išsakytą kritiką, kad dešiniųjų Vyriausybė nėra pasiruošusi ES lygiu spręsti išaugusių elektros kainų problemos.


Savo ruožtu premjerė I. Šimonytė teigė, kad energetikos klausimus EVT derėtų spręsti Vyriausybei.


„Tai yra senas kaip pasaulis debatas. Energetikos klausimas nėra užsienio politikos klausimas“,– sakė I. Šimonytė, pažymėdama, kad Lietuvoje įsitvirtinusi praktika atstovauti EVT yra neįprasta kitų ES šalių atžvilgiu.  

REKLAMA


„Taip jau yra, kad Vadovų Taryboje turbūt 23 iš 27 sėdinčių asmenų yra premjerai, o dalis prezidentų, kurie ten yra, jie pagal tų šalių konstitucijas turi specifines vykdomąsias funkcijas, nes vadovauja ir Vyriausybės darbui. Lietuvoje to nėra“, – teigė I. Šimonytė.


Galiausiai, jos teigimu, EVT Lietuvą atstovaujantis prezidentas nėra teisus visą atsakomybę dėl energetikos klausimų permesdamas Vyriausybei bei energetikos ministrui Dainiui Kreiviui.


„Sprendimai yra priimami skirtinguose lygiuose. Dėl dalies sprendimų yra sutariama ministrų tarybose. Tad tikrai nereikia vadovų didelio indėlio. Bet yra tokių klausimų, kurių ministrų tarybų formatu priimti nepavyksta. Tarkime, ar žinote, kad keliolika ES valstybių, energetikos ministrų asmenyje, pasirašė kreipimąsi dėl dujų kainos atsiejimo nuo elektros kainos. Tai yra tas sprendimas, dėl kurio šiuo metu Europos Komisija pasiūlymų Energetikos tarybai nepateikė. Dėl to, kad yra tam tikrų prieštaravimų. Kai susiklosto tokia situacija, paprastai nesutarimus ir prieštaravimus bando išspręsti vadovai, nes ministrai būna jau išsėmę savo galimybių ribas. Tada sprendimai persikelia ant vadovų stalo ir vadovai sprendžia“, – aiškino I. Šimonytė.

REKLAMA


Ketvirtadienį prezidentas, reaguodamas į užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio siūlymą, kad į artimiausią EVT turėtų vykti premjerė, akcentavo, jog jis yra vienintelis tiesiogiai visų Lietuvos Respublikos gyventojų renkamas politikas, o savo konstitucinių funkcijų taip pat nėra nusiteikęs niekam deleguoti. Be to, pažymėjo prezidentas, siekiant važiuoti į Briuselį spręsti išaugusių elektros kainų problemų, reikia būti pasiruošusiam. O dešiniųjų Vyriausybė, žurnalistams teigė šalies vadovas, tokia nėra. Anot jo, šiuo metu Ingridos Šimonytės vedamas Ministrų kabinetas neturi jokių konkrečių pasiūlymų.


Diskusijos dėl atstovavimo EVT kilo po to kai užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis trečiadienį pareiškė, kad, siekiant Lietuvai tinkamo sprendimo dėl išaugusių elektros kainų, būtų gerai, kad ne prezidentas, bet premjerė važiuotų į artimiausią Europos Vadovų Tarybą. Tokią poziciją G. Landsbergis išsakė komentuodamas šalies vadovo Gitano Nausėdos antradienį išsakytą poziciją, kad jis vertins tai, kaip energetikos ministrui Dainiui Kreiviui toliau seksis derėtis ES ir Švedijoje dėl Lietuvai svarbių sprendimų elektros energijos sektoriuje.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)



Daugiau >>