G. Landsbergis: „Nord Stream“ dujų nuotėkius galima vadinti teroristiniu aktu

G. Landsbergis: „Nord Stream“ dujų nuotėkius galima vadinti teroristiniu aktu


Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigia, kad ketvirtasis nuotėkis „Nord Stream“ dujotiekiuose rodo, kad šie incidentai yra teroristinis aktas.


„Dar vienas nuotėkis, turbūt, tiktai dar yra vienas įrodymas, kad tai yra sąmoningas aktas. Manau, jis tikrai turi teisę būti pavadintas teroristiniu veiksmu.


Žinant, ko siekiama, žinant, kokios bus to pasekmės, siekiant apsunkinti ir taip labai stipriai ribotą Europos aprūpinimą dujomis, sukeliant baimę, nesaugumo jausmą ir t. t. – visa tai, manau, atitinka būtent teroristinio akto apibrėžimą“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė ministras.


Anksčiau šią savaitę buvo pranešta, kad per Baltijos jūrą besidriekiančiuose dujotiekiuose „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ užfiksuoti trys nepaaiškinami dujų nuotėkiai. Ketvirtadienio rytą Švedijos pakrančių apsaugos tarnyba informavo apie ketvirtąjį incidentą.


G. Landsbergis patikino, kad siekiant tinkamai pasiruošti galimoms grėsmėms, Vilnius palaiko nuolatinį ryšį su Stokholmu ir Kopenhaga.

REKLAMA


„Vakar kalbėjausi ir su Danijos užsienio reikalų ministru, ir su Švedijos užsienio reikalų ministre – palaikome ryšį, nuolat konsultuojamės ir sutarėm toliau konsultuotis, jeigu matytume, kad yra poreikis kažką žinoti apie papildomas grėsmės, jei būtų reikalingas papildomas pasirengimas ateities galimiems veiksmams“, – aiškino konservatorius.


Pirmadienį Baltijos jūroje prie Danijos Bornholmo salos krantų esančiuose „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ dujotiekiuose įvyko trys nuotėkiai.


Seisminių tyrimų institutai pranešė, kad prieš aptinkant nuotėkius šioje teritorijoje užfiksavo „labai tikėtinus“ sprogimus.


Jungtinių Tautų Saugumo Taryba penktadienį susitiks aptarti nuotėkio Baltijos jūros dujotiekio „Nord Stream“ vamzdynuose, trečiadienį pranešė Švedijos užsienio reikalų ministrė Ann Linde.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>