M. Dubnikovas: artėjanti žiema ES dėl energetinių išteklių kiekio nebus tokia sunki, kaip bandomas piešti naratyvas

M. Dubnikovas: artėjanti žiema ES dėl energetinių išteklių kiekio nebus tokia sunki, kaip bandomas piešti naratyvas


Ekonomistas Marius Dubnikovas mano, kad Europos Sąjunga (ES) nesusidurs su didelėmis problemomis ateinančio žiemos sezono metu, gaunant ir aprūpinant gyventojus energetiniais ištekliais. Pasak jo, tą spėti leidžia ir dujų saugyklų užpildymas ES, ir aukšta anglies kaina.


„Rizikingas spėjimas. Ši žiema gali būti ne tokia sunki, kaip bandomas piešti naratyvas, kad ES energijos nebus. Dujų saugyklos užpildytos 82 proc., aukšta anglies kaina reiškia, kad anglis plaukia į ES, kritusi temperatūra, leis paleisti elektros tinklus 100 proc.“, – savo feisbuko paskyroje teigė M. Dubnikovas.


Jis aiškina, kad šiuo metu yra masiškai deginami alternatyvūs energetikos šaltiniai, o tai reiškia, kad po 12 mėnesių bus visiškai kitoks energetikos rinkos paveikslas. M. Dubnikovas spėja, kad rusiškų dujų po metų laiko niekam nereikės.


„Kažkodėl turiu nuojautą, kad energijos trūkumas žiemos periodu yra dar vienas naratyvas, kur propaganda bando nutempti, kai bandė su Pasauliniu badu dėl ukrainietiškų kviečių, branduolinio karo ir t.t.“, – rašė ekonomistas.

REKLAMA


„Rizikingas spėjimas – jau turėjome piką infliacijos ir energetikos kainų, Rusija galės toliau deginti dujas prie Suomijos sienos, nes jų niekam nereikės po metų“, – pridėjo jis.


Rugpjūčio viduryje, baigiantis prekybai Europos dujų kainos pasiekė naują rekordą, kai Rusijos „Gazprom“ paskelbė, kad mėnesio pabaigoje „Nord Stream“ dujotiekis bus uždarytas techninės priežiūros darbams. Nyderlandų TTF dujų ateities sandorių (TTF Gas Futures) kaina šoktelėjo iki 257,40 euro (258,30 JAV dolerio) už 1 MWh baiminantis, kad žiemą gali pritrūkti energijos, po to, kai „Gazprom“ pranešė, kad nuo rugpjūčio 31 iki rugsėjo 2 dienos dėl techninės priežiūros darbų bus sustabdytas tiekimas „Nord Stream“ dujotiekiu.


Pirmadienį „Ignitis grupės“ vadovas Darius Maikštėnas tvirtino, kad valstybei reikia stengtis tobulinti algoritmus ir stengtis išgyventi sunkų periodą, kalbant apie aukštas dujų kainas, nes jos išsilaikys dar ilgą laikotarpį.


Jis taip pat tikino, kad dujų saugyklos buvo pripildytos dar metų pradžioje, Rusijai dar neužsukus vamzdžio ir didžioji dalis saugyklų Vokietijoje ir kitose Europos šalyse dar buvo pildomos rusiškomis dujomis. Tai, anot D. Maikštėno, yra dar vienas įrodymas, kad turėsime ypatingai sunkų laikotarpį.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)