KAM viceministras ramina dėl išaugusių kibernetinių atakų skaičiaus: jų poveikis nėra didelis

KAM viceministras ramina dėl išaugusių kibernetinių atakų skaičiaus: jų poveikis nėra didelis


Krašto apsaugos viceministro Margirio Abukevičiaus teigimu, prieš tris savaites įsigaliojus ES sankcijoms, kuriomis Lietuva apribojo plieno bei juodųjų metalų tranzitą į Kaliningradą, fiksuotas ypač didelis Kremliaus įvykdytų kibernetinių atakų skaičius tiek prieš valstybės institucijas, tiek prieš kitas privačias įmones. Vis tik, M. Abukevičius ragina išlikti ramiais, mat, anot jo, atakų poveikis nėra didelis.


„Tris savaites jau matome besitęsiančias paslaugų trikdymo atakas tiek prieš valstybės institucijas, tiek prieš energetikos, transporto įmones, kitas privačias bendroves. Jei žiūrėtumėme statistiką ir atakų pobūdį, tai tikrai tokių atakų trikdymo kiekvienais metais mes turime, bet skaičiai tikrai yra didžiausi šiuo metu. Jau per šias tris savaites esame fiksavę septynis vidutinio dydžio incidentus“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė viceministras.


Vis tik, M. Abukevičius atkreipia dėmesį, kad institucijos su išaugusiais kibernetinių atakų kiekiais susitvarko ir jų poveikis paslaugų tiekimui nėra didelis.


„Poveikis nėra didelis, institucijos susitvarko, paslaugos, jei nutrūksta, nutrūksta trumpam ir sakyčiau, kad tai nėra naujiena“, – pažymėjo viceministras kartu pridurdamas, kad didesnė dalis atakų neturi jokio poveikio.

REKLAMA


„Absoliuti dauguma atakų neturi jokio poveikio. Kaip ir minėjau, atakos tęsiasi tris savaites, bet buvo pora incidentų, kurie buvo matomesni. Bet ar jie sukūrė kažkokį tęstinį poveikį – nesukūrė. (…) Tai tikrai sakyčiau yra trumpalaikiai trikdymai ir nereikia jų perdėti“, – pridūrė jis.


Nors viceministras akcentuoja, kad atakų poveikio nereikėtų perdėti, tačiau, anot jo, taip pat jų nereikėtų ir nuvertinti.


„Bet nereikia ir nuvertinti, nes akivaizdu, kad tai yra Rusijos kibernetinės kampanijos ar karo prieš Lietuvą dalis. Tai stebime jau seniai, labai aiški to politinė motyvacija, tai tą reikia aiškiai suprasti ir įvardyti. Dėl to ir teisminis procesas prasidėjo, dėl to kalbame ir su partneriais, ir dėl diplomatinių veiksmų“, – pažymėjo viceministras.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)