G. Landsbergis: turime labai aiškiai pasakyti Putinui, kad ES vienybė nesugrius

G. Landsbergis: turime labai aiškiai pasakyti Putinui, kad ES vienybė nesugrius


Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis mano, kad Rusija, sustabdžiusi dujų tiekimą Lenkijai ir Bulgarijai, siekia sukelti įtampą Europos vienybei ir solidarumui. Ministras tikisi, kad tol, kol Europos Sąjunga (ES) nėra įvedusi draudimo importuoti rusišką naftą ir dujas, nebus atsiskaitoma už dujas rubliais.


„Rusija rodo, kad kai kurios šalys gali būti nubaustos ir išskirtos iš visos Sąjungos ir nubaustos tokiu pavyzdžiu kaip su Lenkija ir Bulgarija. Manau, kad turime išlaikyti šį testą“, – ketvirtadienį po susitikimo su Ispanijos užsienio reikalų ministru Jose Manuel Albares Bueno, žurnalistams teigė G. Landsbergis.


„Turime parodyti vienybę ir jėgą ir labai aiškiai pasakyti Putinui, kad vienybė nesugrius, ir aš manau, kad Europos Komisija yra labai gera institucija ir vieta parodyti vienybę“, – sakė jis.


Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ trečiadienį pranešė sustabdžiusi visus dujų tiekimus Lenkijai ir labai nuo jų priklausomai Bulgarijai, negavusi iš dviejų Europos Sąjungos narių mokėjimo rubliais.

REKLAMA


Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praėjusį mėnesį pareiškė, kad Rusija priims atsiskaitymus už tiekimus tik savo nacionaline valiuta, pirkėjų reikalaujama sukurti sąskaitas rubliais, kitaip čiaupai bus užsukti.


„Gazprom“ pranešime nurodė pranešusi Bulgarijos valstybinei dujų operatorei „Bulgargaz“ ir Lenkijos dujų bendrovei PGNiG apie „dujų tiekimo sustabdymą nuo balandžio 27 d., kol bus atliktas apmokėjimas“ rubliais.


„Nuo balandžio 1 d. už dujas reikia mokėti naudojant naujus banko duomenis, apie kuriuos partneriai buvo laiku informuoti“, – nurodė „Gazprom“.


Energetikos milžinė taip pat perspėjo, kad jei Bulgarija ar Lenkija „neteisėtai naudos“ rusiškas dujas, kurios tranzitu keliauja į trečiąsias šalis, „tiekimas tranzitui sumažės šiuo kiekiu“.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)