I. Šimonytė: Vyriausybė neteiks padrikų sprendimų dėl benzino, dujų, išmokų ir kitų pavienių sektorių atskirai

I. Šimonytė: Vyriausybė neteiks padrikų sprendimų dėl benzino, dujų, išmokų ir kitų pavienių sektorių atskirai


Premjerė Ingrida Šimonytė nežada, kad Vyriausybė artimiausiu metu taikys priemones degalų kainų mažinimui. Pasak jos, per paskutinę savaitę naftos kaina nukrito maždaug penktadaliu ir dabar yra labai svarbu, kaip atrodys tolesnė dinamika. Ministrė pirmininkė pabrėžė, kad reikia kalbėti apie tai, kam yra naudojami mokesčių mokėtojų pinigai.


„Šiandien sakyti kažkokį gerą sprendimą tai yra panašu kaip gaudyti krintančius peilius. Manau, kad šiandien tikrai nieko nežadėsiu, nes įvairios šalys taiko įvairius dalykus. Akcizo tarifai Lietuvoje, ypač dyzeliui, yra labai arti minimalios Europos Sąjungos ribos. Bet kuriuo atveju mes čia kartais kalbame apie visas šias infliacijos sumažinimo priemones tokiu būdu, tarsi jos niekam nekainuotų, tik valstybei kažkokiai, kuri ateina kažkaip ir stebuklingai dalykus padaro neaišku iš ko“, – trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė I. Šimonytė.


Ministrė pirmininkė aiškino, kad Lietuvos biudžetas jau dabar yra deficitinis, tad degalų kainų valdymui būtų naudojama dar didesnė skola. Anot jos, Vyriausybė neteiks padrikų sprendimų dėl benzino, dujų, išmokų ir kitų pavienių sektorių atskirai.

REKLAMA


„Mes turime tiesiog įsivertinti, kokiems tikslams daugiau skolintis yra moraliausia ir tas priemones vertindami, manau, kad teiksime kompleksinius sprendimus“, – tikino premjerė.


Vyriausybė pradėjo svarstyti galimas priemones degalų akcizams sumažinti, kad degalų kainos nukristų ir vartotojams. Apie tai pirmadienį Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje pranešė finansų viceministras Gediminas Norkūnas.


Anot jo, litras benzino galėtų atpigti maždaug 13 centų, dyzelino kaina kristų apie 5 centais.


Siekiant stabdyti kainų kilimą, didinti gyventojų perkamąją galią akcizus degalams siūloma sumažinti ir Seime – tą numatančią Akcizų įstatymo pataisą įregistravo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Butkevičius kartu su kitais opozicijai atstovaujančiais parlamentarais.


Jeigu Seimas pritartų, akcizas 1 tūkst. litrų benzino sumažėtų nuo 466 iki 359 eurų, o 1 tūkst. litrų dyzelino – nuo 372 iki 330 eurų ir siektų ES minimalų tarifą.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)