M. Majauskas: 0 proc. PVM tarifas šildymui dujomis, elektra ir malkomis kainuotų papildomus 55 mln. eurų

M. Majauskas: 0 proc. PVM tarifas šildymui dujomis, elektra ir malkomis kainuotų papildomus 55 mln. eurų


Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mykolas Majauskas skaičiuoja, kad laikinai panaikinus pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą ne tik centralizuotai, bet ir elektra, dujomis ar malkomis namus besišildantiems gyventojams, valstybės biudžetas iš viso netektų apie 78 mln. eurų per visą šildymo sezoną.


„Preliminariu vertinimu, jeigu būtų pritaikyta PVM lengvata dujoms, elektrai ir malkoms, valstybės biudžeto netekimai sezonui būtų 55 mln. Čia būtų greta 23 mln. eurų, kuriuos siūlo Vyriausybė, pritaikydama PVM lengvatą centriniam šildymui“, – trečiadienį LRT Radijui sakė M. Majauskas.


Jo teigimu, elektros ir dujų rinkos yra reguliuojamos ir pritaikius 0 proc. PVM tarifą, tiek pat sumažėtų ir sąskaitos vartotojams, tad politikas linkęs apie tai diskutuoti.


„Jei būtų sumažintas PVM tarifas elektrai ir dujoms, visa nauda atitektų vartotojui ir čia galbūt yra vietos diskusijoms“, – teigė M. Majauskas, kartu pabrėžęs, kad labiausiai nuo išaugusių šildymo kainų nukentėjo būtent centralizuotai tiekiamą šilumą vartojantys gyventojai.

REKLAMA


„Būtent centralizuotas šildymas yra ta vieta, kur matome daugiausia socialinės atskirties, ir čia yra daugiau prasmės investuoti į infliacijos kainų augimo amortizaciją“, – pabrėžė M. Majauskas. Prekyba malkomis, anot jo , nėra reguliuojama, dėl to jos nebūtinai atpigtų tiek, kiek buvo sumažintas PVM.


Vis tik BFK pirmininkas patikino, kad ateinančią savaitę visi opozicijos siūlymai bus svarstomi jo vadovaujamame komitete, politikas dėl jų taip pat ketina prašyti Vyriausybės išvados.


Vyriausybei apsisprendus laikinai taikyti nulinį PVM tarifą centriniam šildymui ir tai numatantiems projektams pasiekus Seimą, socialdemokratai Eugenijus Sabutis ir Kęstutis Vilkauskas pasiūlė nustatyti tokį patį PVM tarifą ir tiems gyventojams, kurie savo būstą šildosi dujomis ar elektra, nes iki šiol jiems taikomas standartinis 21 proc. apmokestinimas. Pasiūlymas numato papildomą lengvatą ir malkinei medienai.

REKLAMA


„Įvertinus mūsų pasiūlymą, tai būtų per 200 mln. eurų. Tikrai nemanome, kad tai būtų tokia didelė suma visos valstybės biudžetui, bet tikrai tikrai būtų didelė parama visiems Lietuvos gyventojams“, – LRT Radijui kalbėjo socialdemokratas.


Anot E. Sabučio, PVM mažinimas turi pasiekti kuo daugiau gyventojų, neskirstant juos į labiau ar mažiau nusipelniusius gauti paramą iš valstybės. Parlamentaro nuomone, jau dabar galima teigti, kad Vyriausybės siūloma lengvata bus diskriminacinė, nes negalios gyventojams, kurie šildosi elektra, dujomis arba malkomis.


Šiuo metu PVM tarifas centralizuotam šildymui siekia 9 proc., toks pat tarifas nustatytas ir malkinei medienai. Dujoms ir elektrai taikomas standartinis 21 proc. PVM tarifas.


Kitą savaitę, neeilinėje Seimo sesijoje, turėtų būti svarstomas Vyriausybės patvirtintas siūlymas iki balandžio 30 d. centralizuotam šildymui taikyti 0 proc. PVM tarifą. Lengvata būtų taikoma atgaline data, nuo sausio 1 d.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>