V. Čmilytė-Nielsen abejoja nuliniu PVM tarifu šildymui: tai šildymo sąskaitų ženkliai nepakeis

V. Čmilytė-Nielsen abejoja nuliniu PVM tarifu šildymui: tai šildymo sąskaitų ženkliai nepakeis


Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen abejoja, ar laikinai panaikinus pridėtinės vertės mokestį (PVM) centralizuotam šildymui pavyks stipriai sumažinti gyventojų sąskaitas už šildymą. Anot jos, klausimų kelia ir priemonės taikymas atgaline data, nuo sausio 1-osios.


„Jos efektas būtų labai limituotas. O kitas dalykas, teisėkūros požiūriu, abejonių šiek tiek kyla dėl to, kad ji veiktų atbuline tvarka. Tai tokia laikina force-majeur priemonė“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė parlamento vadovė.


Pasak jos, tai, kad pritaikius nulinį PVM tarifą šiluma gyventojams ženkliai neatpigs, yra akivaizdu.


„Tai nėra tokia priemonė, kuri labai ženkliai pakeistų sąskaitas (...) ir teisėkūros požiūriu kelia tam tikrų klausimų“, – pažymėjo V. Čmilytė-Nielsen.


Seimo pirmininkė, be kita ko, prognozuoja, kad ginčų dėl šios priemonės gali kilti ir parlamente.


„Šiandien bus apsispręsta dėl to siūlymo Vyriausybėje. Be abejo, Seime laukčiau diskusijų ir manau, kad ir nuomonių išsiskyrimo gali būti dėl šios priemonės. Tačiau tai yra vienas iš siūlymų“, – teigė ji.

REKLAMA


Trečiadienį Vyriausybė svarstys siūlymą sumažinti šiuo metu galiojantį lengvatinį 9 proc. PVM tarifą centralizuotam šildymui iki 0 proc.


Lengvata būtų taikoma atgaline data nuo šių metų sausio 1 d. ir galiotų iki balandžio 30 d. Finansų ministerija skaičiuoja, kad naujausias PVM šilumai panaikinimas, gyventojų sąskaitas mažinsiantis beveik dešimtadaliu, valstybės biudžetui kainuos per 23 mln. eurų


Antrąją siūlomo energijos kainoms sumažinti skirto paketo dalį sudarys atsinaujinančių energijos išteklių skatinimo programa nutolusioms ir ant gyvenamųjų namų įrengtoms saulės elektrinėms. Be 5,4 mln. eurų saulės elektrinių įrengimui, jau paskirtų Energetikos ministerijos, tam bus numatyti papildomi 35 mln. eurų. Šią priemonę V. Čmilytė-Nielsen įvertino „labai teigiamai“.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)