A. Dulkys: fiksuotas užsikrėtimų rekordas gali būti susijęs ir su techninėmis problemomis

A. Dulkys: fiksuotas užsikrėtimų rekordas gali būti susijęs ir su techninėmis problemomis


Praėjusią parą Lietuvoje patvirtinus net 9490 naujų COVID-19 ligos atvejų, sveikatos apaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad siekiant įvertinti realią situaciją reikėtų žiūrėti bent jau į paskutinių 7 dienų užsikrėtimų vidurkį.  Ministro teigimu, tai, kad pastarąją parą buvo fiksuoti užsikrėtimų rekordai, gali būti susiję ir su techniniais niuansais suvedant duomenis.


„Didelis atvejų skaičius – kai jį pasinagrinėjame, visgi kviestume visus žiūrėti labiau ne į konkrečios dienos skaičių, bet bent jau į 7 dienų vidutinį skaičių. Turiu pripažinti, kad pastarąją savaitę buvo daroma įvairių IT sprendimų, buvo problemų suvedant tyrimų rezultatus į e. sveikatą. Tai realiai gali būti, kad ir pirmadienį, ir antradienį ties skaičiai buvo sąlyginai mažesni.


Šiandien buvo daugiau įvesta. Tai tokių netolygumų buvo įvedant. Tad aš kviesčiau žiūrėti bent jau į 7 dienų vidutinį atvejų skaičių, kuris yra pakankamai aukštas – apie 6 tūkstančius“, – žurnalistams Vyriausybėje sakė ministras.


Praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti net 9490 naujų COVID-19 užsikrėtimo atvejų, mirė 12 žmonių, iš jų 9 buvo nepaskiepyti arba paskiepyti tik iš dalies, rodo Statistikos departamento trečiadienį skelbiami duomenys. Antradienį bet kuria skiepo doze vakcinuoti 6459 žmonės.

REKLAMA


Eilės prie testavimo punktų turėtų artimiausiomis savaitėmis normalizuotis

A. Dulkys teigia, kad pastaruoju metu susidariusios eilės prie testavimo punktų greitu laiku turėtų sumažėti. Visgi, siekiant paspartinti problemos sprendimą, ministras ragina užsiregistravusius nepamiršti atvykti testuotis ir tai padaryti nurodytu laiku.


„Tam tikromis dienomis kažkokio laukimo mes tikrai neišvengsime. Bet, žiūrint bendrą paveikslą šiandien, bent jau dabar, prieš man ateinant, Lietuvoje yra 400 laisvų vietų. Rytoj Vilniuje yra keli tūkstančiai laisvų registracijos vietų.


Aišku, ne visi gali užsiregistruoti tą valandą, kurią nori, būna ir techninių nesklandumų, kai sistemos streikuoja, bet, tikėkimės, kad per kelias savaites, kuriomis, tikėtina, turėsime didesnį piką, jos praeis ir vėl viskas normalizuosis“, – trečiadienį Vyriausybėje kalbėjo ministras.


Ministras pabrėžė, kad kilusių nesklandumų testavimo punktuose galėtų padėti išvengti ir atsakingas visuomenės elgesys.

REKLAMA


„Noriu perduoti ir bendrą visų prašymą, kad yra labai svarbu žmonėms, kurie užsiregistruoja, atvykti laiku. Deja, mes turime nelabai gerą savybę, kuri, beje, yra būdinga ir apskritai sveikatos apsaugos sistemoje dėl visų paslaugų, kai penktadalis žmonių užsiregistravę neatvyksta.


Testavimo atveju taip pat yra nemažai tų atvejų. Noriu patikinti, savivaldybės geranoriškai daro viską, ką gali padaryti, kad tų vietų būtų daugiau“, – teigė A. Dulkys.


Be to, siekiant sumažinti testavimosi vietose esantį krūvį, A. Dulkys užsiminė, kad greitu metu ketinama svarstyti dėl testavimo pokyčių ugdymo įstaigose.


„Matome vieną variantą, kaip dar palengvinti laboratorijoms darbą. Čia artimiausių dienų klausimas, (...) kad ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose galėtumėme naudoti tam tikrus seilių, čiulpinukais vadinamus, savikontrolės testus, kurie gan reikšmingai irgi sumažintų tą įtampą laboratorijose“, – teigė ministras.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)