Pasiruošti visuotiniam šaukimui į kariuomenę reikės 5-7 metų

Pasiruošti visuotiniam šaukimui į kariuomenę reikės 5-7 metų


Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sutinka, kad Rusijos keliamos geopolitinės įtampos gali paskatinti Lietuvoje diskusijas dėl visuotinio šaukimo, tačiau, pažymi ministras, tokiam sprendimui realizuoti reikėtų bent jau 5-7 metų pasiruošimo.


„Reikia 5-7 metų norint pasiruošti: infrastruktūra, ginkluotė, kariuomenė, apmokymai, poligonas. Sukurti didesnę kariuomenę reiškia didesnį poreikį mokyti karius. Mes „nedarome“ karių, kad jie, vaizdžiai kalbant, būtų „patrankų mėsa“. Mes norime, kad jie būtų parengti gebantys apsiginti, apsaugoti. Tad tai nėra procesas, kada nustatei datą ir viskas įvyksta“,– LRT radijui antradienį sakė ministras.


Todėl, jo teigimu, šiuo metu nėra svarstomos konkrečios datos, kada Lietuvoje galėtų prasidėti visuotinis šaukimas į kariuomenę.


„Nei 2027, nei 2029 metų datų nėra. Yra tiesiog pasvarstymai, kiek užtruktų šaukimo įvedimas, kiek kainuotų ir per kiek laiko jį būtų galima realizuoti“, – sakė A. Anušauskas.


„Tai ne tik resursų, bet ir kariuomenės pasirengimo reikalaujantis sprendimas. Nes pakvietus daug jaunuolių visa kariuomenė negali tapti mokomuoju junginiu. Profesionalai turi gebėti vykdyti ir kitus uždavinius“, – pažymėjo jis.


Be to, akcentavo A. Anušauskas, tokiam sprendimui būtinas ir visuomenės bei Seimo pritarimas.


2015 m., reaguojant į Rusijos agresiją Ukrainoje, Lietuvoje buvo grąžintas dalinis šaukimas į kariuomenę.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)