A. Anušauskas: šiuo metu yra sutarta didinti šauktinių skaičių

A. Anušauskas: šiuo metu yra sutarta didinti šauktinių skaičių


Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas teigia, kad Vyriausybė šiuo metu yra sutarusi didinti šauktinių skaičių Lietuvos kariuomenėje iki 4400. Visgi, ministras akcentuoja, jei Seimas pritartų, ketinama svarstyti ir apie visuotinį šaukimą.  


„Šiuo metu yra sutarta didinti šauktinių skaičių iki 4400. Perspektyvoje, jei būtų įvestas visuotinis šaukimas, bendras potencialus šauktinių skaičius, atsižvelgiant į tai, kad dalis neatitinka tarnybai keliamų reikalavimų, atkrinta dėl kitų aplinkybių, tai, jei kalbame tik apie 18-19 metų vaikinus, tas skaičius yra 6100“, – pirmadienį po Valstybės gynimo tarybos posėdžio Prezidentūroje žurnalistams teigė A. Anušauskas.


Ministro teigimu, jei Seimas pritartų sprendimui įvesti visuotinį šaukimą, iš esmės dėl demografinės padėties šauktinių skaičius labai radikaliai nepadidėtų.


„Net ir dabartinėmis sąlygomis mes esame labai arti visuotinio šaukimo vien tik dėl šiai tarnybai tinkamų vaikinų. Norint pilnai įgyvendinti visuotinį šaukimą, be abejonės, reikalingos investicijos į infrastruktūrą, aprūpinimą, tai kainuoja šimtus milijonų eurų.

REKLAMA


Tačiau infrastruktūros tobulinimas ir plėtimas dabar vyksta, tai perspektyvoje esant politiniam sutarimui ir Seimo sprendimui, tai gali būti įteisinta, tačiau, atkreipiu dėmesį, kad iš esmės tas šaukiamųjų ir tinkamų šauktinių skaičius dėl demografinės padėties labai radikaliai nepadidėtų“, – kalbėjo ministras.


Praėjusią savaitę krašto apsaugos ministerijoje (KAM) buvo sudaryti 2022 metų šauktinių sąrašai, į kuriuos įtraukta apie 54 tūkst. 18–23 metų jaunuolių. Iš jų į tarnybą įvairiuose Lietuvos kariuomenės daliniuose planuojama pašaukti 3828 karo prievolininkus.


Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos direktorius Arūnas Balčiūnas teigia, kad jaunuolius į tarnybą planuojama pašaukti 18–oje karinių vienetų per visus kalendorinius metus.


Karo prievolininkų sąrašas sudaromas atsitiktine tvarka, pagal kompiuterių programą.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)