I. Šimonytė: niekas negali garantuoti, kad „Lietuvos geležinkeliai“ nesulauks JAV sankcijų

I. Šimonytė: niekas negali garantuoti, kad „Lietuvos geležinkeliai“ nesulauks JAV sankcijų


Premjerės Ingridos Šimonytės teigimu, nors JAV Iždo departamento Užsienio aktyvų kontrolės biuras (OFAC) laiške „Lietuvos geležinkeliams“ ir patvirtina, kad JAV sankcijos įmonei negalioja, tikimybė, kad jos bus pritaikytos ateityje – reali.


„Laiške labai aiškiai parašyta, kad OFAC negali garantuoti, kad „Lietuvos geležinkeliai“ nebus įtraukti į sankcionuojamų objektų sąrašą, nes sprendimus dėl to, kad subjektai, padedantys, palaikantys, tarpininkaujantys ar kažkaip kitaip dalyvaujantys tiesioginiai sankcionuojamų subjektų verslo praktikoje, gali būti įtraukti į tokių subjektų sąrašą, vadovaujantis, kaip ten yra paminėta, JAV nacionalinio saugumo interesais.


Rizika, kad tos sankcijos įmonės atžvilgiu nebus pritaikytos, ji niekur nedingusi ir nėra paneigta tuo raštu. Priešingai, ji yra įvardinta labai aiškiai. Tai reiškia, kad bent jau reputacinę riziką dalyvaudama šiame sandoryje bendrovė turi“, – antradienį prieš Seimo posėdį kalbėjo premjerė.


„Tiesiogiai JAV sprendimas dėl sankcijų taikymo šiuo metu „Lietuvos geležinkeliams“ negalioja. Bet aš bijau, kad „Lietuvos geležinkeliai“ šiek tiek paskubėjo sau labai įprastu būdu. Labai gerai įvaldę viešuosius ryšius, už tai jiems komplimentas“, – pridūrė I. Šimonytė.

REKLAMA


„Lietuvos geležinkeliai“ pirmadienį pranešė sulaukę oficialaus OFAC išaiškinimo, kaip turėtų traktuoti Baltarusijos bendrovei „Belaruskalij“ paskelbtas sankcijas. Įmonei atsiųstame rašte rašoma, kad bendrovės priimti sprendimai atitinka galiojantį reglamentavimą – kitaip tariant, JAV sankcijų reikalavimai nepažeidžiami.


OFAC pažymėjo, kad antrinės sankcijos šiuo metu nėra taikomos.


Gruodžio 8 d. OFAC paskelbtos sankcijos Baltarusijos trąšų gamintojai „Belaruskalij“ taikomos, jei sandoryje dalyvauja JAV asmuo, sandoris vykdomas JAV doleriais, sandoris vykdomas per JAV banką korespondentą. Kaip teigia „Lietuvos geležinkeliai“, bendrovės ir „Belaruskalij“ atsiskaitymai vykdomi eurais, o sandoryje nedalyvauja JAV asmenys.


„Lietuvos geležinkeliai“ skelbia, kad atsižvelgdami į stebimas rizikas ir planuodami veiklos diversifikaciją, iš strateginių krypčių anksčiau šiemet pašalino „Belaruskalij“ krovinius. Be to, lapkritį valdybai pristatytas 2022 m. Grupės biudžetas, kuris buvo suplanuotas be „Belaruskalij“ krovinių.


„Šiuo metu kartu su akcininku ieškoma tvaraus teisinio sprendimo susiklosčiusiai situacijai spręsti. Baltarusijos bendrovės krovinių srautas bus sustabdytas iškart, kai atsiras tam reikalingas teisinis pagrindas“, – teigia įmonė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)