Aistros dėl vetuoto mokamų testų įstatymo nerimsta: valdantiesiems atmesti prezidento sprendimą gali būti labai sunku

Aistros dėl vetuoto mokamų testų įstatymo nerimsta: valdantiesiems atmesti prezidento sprendimą gali būti labai sunku


Seimo pirmininkės pavaduotojas „darbietis“ Andrius Mazuronis įsitikinęs, kad valdantiesiems gali būti labai sunku mobilizuotis ir surinkti 71 balsą, reikalingą atmesti prezidento Gitano Nausėdos veto dėl įstatymo pataisų, numatančių, kad nepasiskiepiję darbuotojai turėtų patys susimokėti už privalomus testus nuo COVID-19. Parlamentaro teigimu, balsavimas dėl prezidento veto atmetimo parodys, ar valdančioji dauguma geba apginti savo sprendimus.


„Aš manau, kad gali būti labai sunku. Iš tiesų turės labai mobilizuotis. (...) Turės visus sukviesti į Seimą, visus atšaukti iš komandiruočių, visus ministrus iš visų tarybų, iš visų tarptautinių renginių. Nes dauguma turi gal 74 balsus šiandien oficialiai, o reikia 71 balso priimti šį sprendimą“, – „Žinių radijui“ teigė A. Mazuronis.


„Tai sprendimas bus labai sunkus, bet jis bus principinis politinis. Šitoje vietoje mes labai aiškiai pamatysime, ar yra valdančioji dauguma Lietuvoje, gebanti apginti savo sprendimus, ar jos nėra“, – pridūrė jis.


Politiko teigimu, jei vis tik valdančiajai daugumai dėl prezidento veto atmetimo nepavyks surinkti 71 nario, tai bus indikatorius, kad su valdančiąja dauguma kažkas negerai.

REKLAMA


„Jeigu tokiu klausimu, kuris yra principinis ir labai svarbus valdančiai daugumai, ši dauguma nesugeba surinkti visų į posėdžių salę, akivaizdu, kad su ja yra kažkas negerai“, – sakė jis.


A. Mazuronio teigimu, akivaizdu, kad įstatymo pataisa, numatanti, jog nepasiskiepiję asmenys už COVID-19 testus mokėtų savo lėšomis, valdantiesiems yra labai svarbi.


„Kadangi Seimo vadovybė labai greitai šį klausimą įrašė į darbotvarkę, tai yra tik užvakar prezidentas vetavo, o jau vakar jis buvo Seimo posėdžio darbotvarkėje, akivaizdu, kad šis klausimas valdantiesiems yra skubus ir principinis“, – teigė A. Mazuronis.


„Akivaizdu, kad klausimas labai politiškai jautrus buvo, nederintas visiškai su opozicija, nebandant pasitarti. Dėl to mes turime tokį rezultatą, kad Seimas skilęs 50X50, lygiomis dalimis“, – taip pat akcentavo jis.


Prezidentas trečiadienį vetavo įstatymo pataisas, pagal kurias nepasiskiepiję darbuotojai turėtų patys susimokėti už privalomus testus nuo COVID-19. G. Nausėda, argumentuodamas sprendimą vetuoti įstatymą, ragino vengti visuomenę skaldančių sprendimų, mažinančių žmonių pasitikėjimą valstybe.

REKLAMA


Vis tik Seimas ketvirtadienį apsisprendė iš naujo svarstyti prezidento G. Nausėdos vetuotas įstatymo pataisas, kuriomis nepasiskiepiję darbuotojai turėtų patys susimokėti už privalomus testus nuo COVID-19. Už tai, kad šalies vadovo grąžintas įstatymo projektas būtų svarstomas iš naujo, balsavo 68 parlamentarai, 60 balsavo prieš.


Ar atmesti prezidento veto, parlamentarai galutinai apsispręs plenariniame posėdyje kitą ketvirtadienį. Tam reikės 71 balso.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)