S. Gagas: suklastotus skiepų įrašus gavo ne tik Vilniaus apskrities gyventojai, tai – platesnio masto problema

S. Gagas: suklastotus skiepų įrašus gavo ne tik Vilniaus apskrities gyventojai, tai – platesnio masto problema


Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Saulius Gagas teigia, kad ikiteisminiame tyrime dėl galimai suklastotų skiepų įrašų šiuo metu įtarimai pareikšti 6 asmenims, iš kurių 4 yra medicinos darbuotojai. S. Gagas pažymi, kad suklastotus skiepų įrašus gavo ne tik Vilniaus gyventojai, todėl, pasak jo, tai yra platesnio masto problema.


„Yra 6 asmenys, kuriems yra pareikšti įtarimai šiuo metu. Iš jų 4 medicinos darbuotojai, jiems yra taikomos kardomosios priemonės, rašytiniai pasižadėjimai neišvykti, jie nušalinti nuo darbo. Manome, kad tos priemonės šiuo momentu yra pakankamos“, – spaudos konferencijoje penktadienį teigė S. Gagas.


Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas pažymi, kad su visais 200 asmenų, kurie galimai galėjo gauti suklastotus įrašus, policija kol kas nespėjo susisiekti.


„200 atvejų, tai didelis skaičius žmonių ir sudėlioti taškus ant „i“ per tokį trumpą laiką tikrai nepavyko, tas darbas vyksta ir dabar“, – sakė jis.


S. Gagas taip pat pažymi, kad asmenų, gavusių suklastotus skiepų įrašus, skaičius gali būti ir didesnis nei 200 asmenų.

REKLAMA


Jis taip pat pabrėžia, kad asmenys, gavę suklastotus COVID-19 skiepų įrašus, nėra tik Vilniaus gyventojai.


„Mes norime pasakyti, kad tie asmenys nėra tik Vilniaus apskrities ar miesto gyventojai, jie yra ir iš kitų šalies apskričių ir asmenys, kurie gyvena ar dažnai išvyksta į užsienį“, – teigė S. Gagas.


„Tai liudija tikriausiai, kad tai yra platesnio masto, o ne lokali problema, kur yra medicinos įstaiga“, – pridūrė jis.


S. Gago teigimu, reaguojant į šią situaciją, būtina stiprinti asmenų, kurie dirba su registrais, suvedinėja duomenis, kontrolę.


„Galimai būtų galima kalbėti apie tuos atvejus, kai žmonės buvo pasiskiepiję tik teoriškai už tam tikrą pinigų sumą ir po to galėjo būti pasekmės negrįžtamos“, – taip pat sakė S. Gagas.


Tuo tarpu Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Giedrius Tarasevičius pristatė įtariamiesiems gręsiančias baudas.

REKLAMA


„Šiame ikiteisminiame tyrime mes tiriame kelių pobūdžių galimai padarytas nusikalstamas veikas. Visos jos yra priskiriamos valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams. Tai yra galimas kyšininkavimas, galima prekyba poveikiu ir asmenų, prilyginamų valstybės tarnautojams, papirkinėjimas“, – sakė G. Tarasevičius.


„Dėl galimo neteisėto veikimo vykdant įgaliojimus, už kyšio paėmimą Baudžiamasis kodeksas numato baudą arba laisvės atėmimą iki 7 metų, už prekybą poveikiu – baudą, areštą arba laisvės atėmimą iki 6 metų, už kyšininkavimą, siekiant neteisėto valstybės tarnautojui prilyginto asmens veikimo, –baudą, areštą arba laisvės atėmimą iki 5 metų“, – sakė jis.


Pasak G. Tarasevičiaus suklastotas skiepų įrašas sistemoje kainavo nuo 200 iki 350 eurų.


„Pagal šiandien nustatytas aplinkybes sumos galėjo svyruoti priklausomai nuo to, kokiu skiepu neva buvo skiepijama, nuo 200 iki 350 eurų žmogui“, – sakė prokuroras.


Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos 3-iajame skyriuje atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl nusikaltimų valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams.


Ikiteisminis tyrimas pradėtas spalio 20 d. gavus informaciją, kad vienos sostinės poliklinikos medicinos darbuotojai galimai ima kyšius iš asmenų per tarpininką už savo neteisėtą veikimą – už tai, kad medicinos darbuotojai į www.esveikata.lt duomenų bazę įrašytų klaidingus duomenis apie asmenų pasiskiepijimą nuo COVID-19, žinant, kad tomis datomis šie asmenys poliklinikoje nesilankė ir jokiomis vakcinomis nesiskiepijo.


Taip asmenys neteisėtai įgijo galimybių pasus ir, neturėdami teisinio pagrindo, naudojosi paslaugomis, kuriomis galima naudotis tik turint galimybių pasą. Tokie veiksmai kėlė pavojų ir grėsmę žmonių sveikatai, pabrėžiama Vilniaus apskrities policijos pranešime.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)