G. Landsbergis: esame pasiruošę laukti, kol Kinija grįš prie įprasto bendravimo būdo

G. Landsbergis: esame pasiruošę laukti, kol Kinija grįš prie įprasto bendravimo būdo


Užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio teigimu, norint, kad Lietuvos santykiai su Kinija pasikeistų, Kinija turėtų grįžti prie įprasto bendravimo būdo. Ministras tikina, kad Lietuva yra pasiruošusi laukti šio pokyčio.


„Man rodos, kad pirmiausiai Kinija turėtų peržiūrėti, ar jos tokia agresyvi pozicija Lietuvos atžvilgiu yra produktyvi. Man atrodo, kad ji yra kontrproduktyvi“, – „Žinių radijui“ teigė G. Landsbergis.


Ministras atkreipia dėmesį, kad Kinijos reakcija tiek į Lietuvą, tiek į Taivaną yra labai nervinga ir ypač agresyvi. G. Landsbergis akcentuoja, kad Lietuva yra pasiruošusi laukti, kol Kinija grįš prie įprasto bendravimo būdo.


„Mes esame, nors maži, bet kantrūs. Ir kartais būna, kad didelės valstybės pasikarščiuoja ir užtrunka laiko, kol jos gali grįžti prie įprasto bendravimo būdo. Tai mes esame pasiruošę laukti“, – akcentavo užsienio reikalų ministras.


Nemano, kad atstovavimo EVT klausimas nebėra aktualus


G. Landsbergis teigia, kad trintis su prezidentu Gitanu Nausėda keliantis klausimas dėl Lietuvos atstovavimo Europos Vadovų Taryboje (EVT) vis dar yra aktualus. Jo įsitikinimu, dabartinė situacija, kai Lietuvai EVT atstovauja tik prezidentas, yra ydinga, tad, pažymi politikas, „sveikas protas“ reikalauja esamą situaciją keisti.

REKLAMA


„Aš nuo pat pradžių kalbėjau, kad situacija, kaip ji yra dabar sutvarkyta, teisiškai yra netvarkinga. Mano nuomone, ji neatitinka mūsų konstitucinės sąrangos“, – „Žinių radijui“ sakė G. Landsbergis, komentuodamas kurį laiką iš viešosios erdvės dingusį klausimą, ar reikia keisti susiklosčiusią atstovavimo EVT tvarką, sudarant galimybę tam tikrais klausimais šaliai atstovauti ir premjerei.


Pasak jo, bet kuriuo atveju atstovavimo EVT klausimą reikia spręsti. „Nepaisant to, kaip šis klausimas pasibaigtų: ar vyktų vienas, ar kitas asmuo“, – teigė jis.


„Mes esame teisinė valstybė, giname teisinės viršenybės principą. Tai mūsų įstatymai ir tai, kaip mes rengiamės tokiems svarbiems susitikimams, kaip Europos Vadovų Taryba... Reikia, kad tai atitiktų mūsų teisės aktus. Šiandien to nėra. Aš tą sakiau nuo pat pradžių ir tos nuomonės laikausi. Manau, kad tai yra tiesiog sveiko proto pozicija“, – aiškino G. Landsbergis.


Klausimas, ar prezidentas turėtų toliau tęsti atstovavimą EVT, sukėlė nemažas diskusijas tarp Prezidentūros ir kai kurių konservatorių atstovų. Pastarieji tvirtina, kad į EVT turėtų važinėti ir premjerė, nes, pasak jų, ten yra sprendžiami ir Vyriausybės prerogatyvoje esantys klausimai. Prezidentūra nuosekliai tvirtino nematanti pagrindo keisti susiklosčiusią tvarką, kai Lietuvai EVT atstovauja tik prezidentas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)



Daugiau >>