Vieniši tėvai gali sulaukti lengvatų nekilnajamo turto mokesčiui

Vieniši tėvai gali sulaukti lengvatų nekilnajamo turto mokesčiui


Seime skinantis kelią Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo (NTMĮ) pakeitimo projektui, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) narys Mykolas Majauskas siūlo papildyti jį mokesčio lengvatomis tėvams, vieniems auginantiems vaikus.


Seimo nario pateiktas pasiūlymas leistų vienišiems tėvams, auginantiems vieną ar du vaikus, nemokėti NT mokesčio, jei apmokestinamo turto vertė nesiekia 300 000 Eur, o vienišiems tėvams, auginantiems tris ar daugiau vaikų, taip pat neįgalų vaiką (įvaikį) iki 18 metų arba vyresnį neįgalų vaiką (įvaikį), kuriam nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis, apmokestinamo turto vertės riba būtų 400 000 eurų.


Pasak M. Majausko, dabartiniu įstatymo projektu yra ne tik mažinama NT lengvata daugiavaikėms šeimoms, bet ir visiškai neįvertinti sunkumai, su kuriais galima susidurti dėl skyrybų ir bendrai sutuoktinių turėto turto perėjimo vieno asmens nuosavybėn. Parlamentaro nuomone, šiuo metu siūlomas mokesčio modelis taip pat nėra teisingas vienišų tėvų atžvilgiu, kadangi du dirbantys asmenys šeimoje kuria stabilesnę finansinę padėtį, nei tėvas ar mama vieni išlaikantys vaikus, be to, jungtinės nuosavybės teise priklausančio nekilnojamojo turto mokestinė vertė yra dalinama pagal savininkų kiekį.

REKLAMA


„Palyginti didelės vertės NT ne visuomet parodo asmens gaunamų pajamų lygį, dažnai toks turtas įgyjamas panaudojant dideles paskolas, kurių padengimas, pavyzdžiui, skyrybų atveju, užtraukia milžinišką finansinę naštą, ypač auginant vaikus“, - teigia Seimo narys M. Majauskas. 


Šiuo metu galiojantis reglamentavimas leidžia asmenims, auginantiems tris ir daugiau vaikų (įvaikių) iki 18 metų, ir asmenims, auginantiems neįgalų vaiką (įvaikį) iki 18 metų, taip pat vyresnį neįgalų vaiką (įvaikį), kuriam nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis, nemokėti NT mokesčio už turtą, kurio vertė neviršija 286 000 eurų. Siūlomi NT mokesčio įstatymo pakeitimai šią ribą sumažintų iki 200 000 eurų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)