Teatro žvaigždės susitiks „Vyšnių sode“ po dešimties metų

Dmitrijaus Matvejevo nuotr.


2009-ųjų pavasarį suomių režisierius Kristianas Smedsas su būriu žinomų skirtingų kartų lietuvių teatro menininkų sename vasarnamyje, netoli Vilniaus surengė kelių savaičių kūrybinę stovyklą pagal Čechovo „Vyšnių sodą“. Iš jos išaugo unikalus meninis projektas, peržengęs teatro meno ribas.


Viena projekto iniciatorių buvo šviesaus atminimo dailininkė Jūratė Paulėkaitė. „Vyšnių sodas” rodymai vyko ir 2010-ųjų vasarą su tiesiogine transliacija per Lietuvos televiziją ir į vieną didžiausių Vokietijos teatro festivalių Theater der Welt.  2011-ais „Vyšnių sodas” viešėjo Vienos festivalyje ir, anot festivalio apžvalgininkų, tapo vienu įsimintiniausių tų metų jo įvykių.


Vienoje „Vyšnių sodas” buvo rodomas viename seniausių Europoje emigrantų rajone Macondo, kurio vietoje po kelių metų išdygo naujas modernus namų kvartalas…. Nuo to laiko „Vyšnių sodo“ dalyviai nebuvo susitikę. Po beveik dešimties metų jie vėl susitiks Jaunimo teatro scenoje.

REKLAMA


Suomių, lietuvių ir vokiečių menininkų „Vyšnių sodas“ prieš gimė iš pojūčio, kad tam tikri svarbūs dalykai mūsų kasdienybėje ir teatro gyvenime išnyksta. Ir iš poreikio kalbėtis apie tuos dalykus menine kalba netradiciniais, teatre neišbandytais būdais.


„Vyšnių sode“ Gajevo vaidmenį sukūręs aktorius Juozas Budraitis prisimena: „Vyšnių sodas“ kelia daug prisiminimų ir jie visi yra labai geri. Žavėjo nepaprastas režisieriaus, kuris šį pastatymą sutvėrė, talentas. Tuo metu, prieš dešimt metų, šis Kristiano Smedso darbas buvo įdomus eksperimentas, nauja teatro forma, kuri džiugino ne tik žiūrovus, bet ir aktorius.“


Aktorė Rasa Samuolytė, sukūrusi Duniašos vaidmenį mano, kad „Vyšnių sodas“ buvo išskirtinis tuo, jog jame buvo surinkti labai skirtingi žmonės: skirtingų kartų aktoriai, režisieriai, jaunieji muzikantai. Į komandą susibūrė tokie žmonės, kaip Jonas Vaitkus, Benas Šarka, kurie atstovauja skirtingas kryptis. Atrodo, viskas vyko seniai, nors iš tiesų ne taip ir seniai. Tuo metu mes buvome įpratę prie kitų pozicijų: aktorius ir režisierius stovėjo skirtingose pusėse.

REKLAMA


„Vyšnių sodo“ atveju to nebuvo – nesvarbu, kokiai pozicijai teatre atstovauji, čia visi buvome lygiaverčiai. Turėjome progą kartu su visa šia skirtinga ir įdomia kompanija pagyventi sodyboje, kartu virti sriubą, kalbėtis apie save. Režisierius mus įsuko į kūrybinį procesą taip, kad gerai jaustumėmės. Svarbus buvo ne pats rezultatas, kiek buvimas kartu. Tai buvo puiki proga atsidurti tokioje atmosferoje. Prisiminus apima labai gražus laisvės pojūtis.“


„Vyšnių sodas“ yra vienas iš rekonstruotos Jaunimo teatro scenos atidarymo renginių. Jis vyks spalio 11 d. Vietų ir bilietų skaičius ribotas.


Partnerių informacija.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>