Vaikas ir gamta: susidomėjimą ir sąmoningumą padeda ugdyti pažintinės knygos

Vaikas ir gamta: susidomėjimą ir sąmoningumą padeda ugdyti pažintinės knygos


Vaikai turi įgimtą norą domėtis aplinka ir tyrinėti jos reiškinius, tačiau neretai šį natūralų polinkį gali užgožti pernelyg dažnas naudojimasis išmaniaisiais prietaisais ir nepakankamas tėvų dėmesys vaiko užimtumui bei edukacijai. Susipažinti su gamtos reiškiniais, sužinoti apie augalų ir gyvūnų rūšis, jų gyvenimą natūralioje aplinkoje vaikai gali skaitydami spalvingas pažintines knygas – savarankiškai arba kartu su artimaisiais. O tada – pirmyn pavasariškai pasivaikščioti ar pažaisti gamtoje.


Pasaulyje pripažintos autorės kūryba jau prieinama ir lietuviams


Vos prieš kelias dienas didžiuosiuose Lietuvos knygynuose ir prekybos vietose pasirodė pirmoji visame pasaulyje pripažintos ir pamėgtos vokiečių kilmės iliustruotojos, dailininkės ir vaikų rašytojos Brittos Teckentrup į lietuvių kalbą išversta knyga – „Atrask žuvų pasaulį“. Ši spalvinga, nuotaikinga ir informatyvi pažintinė knyga padės atskleisti povandeninio pasaulio paslaptis, susipažinti su skirtingomis žuvų rūšimis, ugdyti norą domėtis gyvūnija ir žmogaus santykiu su gamta. B. Teckentrup iš viso yra sukūrusi daugiau nei 40 knygų, išverstų į 20 pasaulio kalbų, o jos darbai sulaukė didžiulio dėmesio tarptautinėse parodose.

REKLAMA


Pažintinė vaikų literatūra apie gamtą jaunuosius skaitytojus supažindina su evoliuciniais procesais, gamtos cikliškumu ir galybe, gyvūnų karalystės taisyklėmis, kovomis, triumfais, poreikiais ir sunkumais. Aiškiai, patraukliai ir vienoje vietoje išdėstyta pažintinė informacija – tai bene parankiausias būdas vaikui daugiau sužinoti apie įstabų laukinės gamtos pasaulį ir jį pamilti.


Gamtos reiškinių supratimas skatina elgtis sąmoningiau


Dabartinė vaikų karta auga jau žinodama apie ribotus gamtos išteklius, aplinkosaugą ir su tuo susijusias problemas, tokias kaip klimato kaita bei vandenynų tarša. Ekologas Liamas Heneghanas teigia, kad knygos gali padėti vaikams geriau suprasti ir priimti šias pasaulines ekologines problemas bei sąmoningai prisidėti prie jų sprendimo bei ugdyti bendrą supratimą apie aplinkosaugą, kurti ryšį su gamta.


B. Teckentrup knygoje „Atrask žuvų pasaulį“ pasakojama ne tik apie skirtingas šių gyvūnų rūšis, bet ir apie žmonių santykį su gamta. Autorė skaitytojus supažindina su tokiomis aplinkosauginėmis problemomis kaip plastiku užteršti vandenynai, kuriuose nusėdę plastiko gaminiai kelia pavojų jūrų gyvūnams, komercinė žvejyba, dėl kurios gerokai sumažėjo kai kurių žuvų rūšių, įskaitant delfinus ir jūrinius vėžlius, kurie žvejojant išmetami per bortą, nes jų negalima parduoti. Patraukliai pateikta tokio pobūdžio informacija skatina vaikus mąstyti kritiškiau, globaliau bei mokytis gyventi priimant gamtai draugiškesnius sprendimus.

REKLAMA


Jau kurį laiką populiariausių knygų visai šeimai topuose galima rasti ir žinomo lietuvių gamtininko Selemono Paltanavičiaus interaktyvią knygą „Gamtos metų ratas“, kuri buvo pripažinta geriausia 2017 m. negrožine knyga Lietuvoje. Šiame gausiai iliustruotame gamtos pažinimo vadove autorius pasakoja apie kiekvieno mėnesio ypatumus, užduoda klausimus ir į juos atsako, kviečia atlikti nuotaikingus metų laikų darbelius. Naudojantis specialia išmaniųjų įrenginių programėle, gamtos nuotraukos knygoje perkelia į trumpus S. Paltanavičiaus filmuotus vaizdo įrašus, skatinančius susipažinti su gamtos cikliškumu.


Be abejo, vien tik skaityti apie gamtą neužteks – net ir labiausiai įtraukiančios istorijos ir dailiausios knygų iliustracijos neatstos laiko, praleisto gamtoje. Buvimas gryname ore tiek suaugusiems, tiek vaikams, padeda sumažinti stresą, susilpninti depresijos simptomus, sumažinti nutukimo riziką, stiprinti imuninę sistemą ir ugdyti pažinimo gebėjimus. Visgi vaikui leisti laiką gamtoje bus kur kas įdomiau jau turint šiokių tokių žinių apie ją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)