Mokomės lengvai ir įdomiai: būdai padėsiantys įsiminti net nuobodžiausius faktus

Mokomės lengvai ir įdomiai: būdai padėsiantys įsiminti net nuobodžiausius faktus


Mokytis produktyviai ir gerai įsiminti visą perskaitytą informaciją tikrai nėra lengva, ypač, kai mokykloje tenka išmokti daugybę skirtingų dalykų. Sunkiausia jaunuoliams įsisavinti informaciją yra tada, kai ji atrodo nelabai įdomi. Tad jei norite atmintyje žinias išlaikyti ilgam laikui, turite save jomis sudominti. Neįsivaizduojate kaip? Dalinamės patarimais, kurie padės galvoje išlaikyti net nuobodžiausius faktus.


Išnaudokite programėlių privalumus


Šiuolaikiniam jaunimui mokytis neretai trukdo socialiniai tinklai ir nuolat į telefoną atkeliaujančios žinutės. Tad nieko nuostabaus, kad paaugliams išmanusis yra kur kas įdomiau nei istorijos vadovėlis. Išmaniam jaunimui reikia ieškoti kompromiso – virtualioje erdvėje egzistuoja daugybė smagių programėlių ir svetainių padedančių ruošti namų darbus ar lengviau išmokti skirtingus dalykus.


Skaitmeninių įgūdžių lavinimo programos „Skaitmeninis moksleivio IQ“ atlikta 14-18 m. moksleivių apklausa atskleidė, kad daugiau nei pusė jaunuolių pamokų metu naudojasi internetu ne mokymosi tikslais. Tai viena iš priežasčių, kodėl pamokoje nagrinėtos temos neužsilieka atmintyje. Tačiau,  telefoną galite išnaudoti kitokiais būdais ir mokymąsi namuose paversti dar įdomesniu.

REKLAMA


Pavyzdžiui, programėlė „MyScriptCalculator“ atpažįsta nuotraukoje pateiktą matematinę išraišką ir parodo jos sprendimą. Tad bet kada galima pasitikrinti atsakymus ar pasisemti idėjų, kaip susidoroti su užduotimi. Geografijos žinias pagilinti padės interaktyvus klausimynas „Geography Quiz“, kurį galima spręsti vienam arba metant iššūkį draugui ir palyginant rezultatus. Žaidimas padės geriau įsiminti valstybių išsidėstymą pasaulio žemėlapyje, jų vėliavas ir sostinių pavadinimus. O mokantis Lietuvos istoriją ir sunkiai įsimenamas datas pravers „History of Lithuania“ programėlė, kuri tam tikrais atvejais pakeis vadovėlį.


Neapsiribokite knygomis


Manyti, kad mokymasis yra tik nuobodus knygų skaitymas, visiškai pasenusi ir neteisinga mintis, juolab, kai gyvename skaitmeninių technologijų amžiuje. Pagalvokite, kaip geriausiai įsimenate informaciją – stebėdami vizualinę medžiagą, klausydami pasakojimų ar savarankiškai konspektuodami sužinotus faktus.

REKLAMA


Jeigu nemėgstate skaityti, galbūt pakeliui į mokyklą verta klausytis audio knygų? Mokydamiesi tam tikrą istorijos laikotarpį, ta pačia tema susiraskite istorinį filmą. Išmoktos datos ir faktai lengviau bus suvokiami, kai pamatysite tai ekrane.


Taip pat, visai nebūtina visko konspektuoti ranka – darykite tą kompiuteryje ar planšetėje. Šiuolaikinės technologijos leidžia tekstą pasibraukti ar išsikirpti ir perkelti į savo skaitmeninį konspektą. Pridėkite į jį nuotraukų ar smagių paveikslėlių – taip paversite savo virtualius užrašus malonius akiai, o juos kurdami lengviau įsidėmėsite visą informaciją.


Mokymąsi paverskite žaidimu


Sveika konkurencija dažnai gali būti puiki motyvacija mokytis. Su draugų grupele prieš kontrolinius suorganizuokite trumpas viktorinas. Iš išmoktos temos paruoškite po penkis klausimus ir užduokite vieni kitiems.


Tokiu būdu visi pakartosite tai, ką išmokote, o tam, kad būtų didesnis noras pasiruošti, galite nutarti, kad mažiausiai klausimų atsakęs, arbata vaišina žinojusį daugiausiai atsakymų. Taip pat, jei per trumpą laiką reikia išmokti didelį kiekį informacijos, geriausia susiskirstykite dalimis ir kiekvienas nuodugniai išnagrinėkite po temą.


Vėliau susirinkę vienas kitam išsamiai papasakokite išmoktą medžiagą. Galite vieni kitiems paruošti konspektus, paveikslėlių koliažus ar vaizdingas prezentacijas.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)