Ką skaityti vasarą: knygų rekomendacijos atostogoms

Ką skaityti vasarą: knygų rekomendacijos atostogoms


Į Lietuvą pagaliau atėjus vasarai, pats metas skirti daugiau laiko sau ir leistis į atostogas, kurių metu visas dėmesys bus skiriamas tik kokybiškam poilsiui. O planuojantis poilsį, svarbu nepamiršti ir knygų.


Interneto knygynas „Patogu pirkti“ sudarė sąrašą knygų, pritaikytų kiekvieno atostogoms – nuo įtraukiančių trilerių iki vasariškų meilės romanų ir asmeninio tobulėjimo knygų.


Įtraukiančios knygos, kad laikas paplūdimyje nebūtų nuobodus


Norintiems vasarą praleisti su grožinės literatūros kūriniais, kartu su knygų herojais įsivelti į intrigas, prakaituoti sprendžiant likimo išbandymus, o gal išgyventi saldžiausias meilės istorijas, su savimi į atostogas verta pasiimti kūrinius, kurie nepaverstų laiko su knyga priverstiniu skaitymo seansu.


Colleen McCullough „Prisilietimas“


Viena žymiausių australų rašytojų – Colleen McCullough, pasauliui padovanojusi romaną „Erškėčių paukščiai“, laikomą XX a. australietiška Romeo ir Džuljetos istorija, pristato naują knygą, nė kiek nusileidžiančią garsiajam savo pirmtakui.

REKLAMA


Romanas „Prisilietimas“ nukelia į XIX a. Australiją, kurioje vyrauja saviti įstatymai – čia vyrai bando savo laimę ieškodami aukso, o moterys paklūsta likimui. Romano centre – Elizabetė Dramond, mergina iš niūraus Škotijos miestelio, kuriai tenka iškeliauti į Australiją ir ištekėti už tolimo giminaičio Aleksandro Kinroso. Nepažinodama krašto papročių ir neregėjusi savo vyro, Elizabetė atvyksta į nepažįstamą kraštą, kur yra apipilama turtais, išmokslinama ir parengiama pagal sutuoktinio norus. Čia ji supranta, jog gyvenimas pasikeitė radikaliai – jai pačiai lemta gyventi su vienu ir mylėti kitą, o vyro meilužė tampa jos geriausia drauge.


Šeimos saga, kupina istorijos, aistros ir neretai tragiškų įvykių, įtrauks ir nepaleis iki paskutinių knygos puslapių.


Sam Lloyd „Atminties giria“


Detektyvinis trileris „Atminties giria“ atostogas pavers intriguojančia kelione, kurioje ne kartą teks užgniaužti kvapą, ir spirgėti iš nekantrumo. Istorija prasideda, kai yra pagrobiama trylikametė šachmatų vunderkindė Elisa. Mergaitė pabunda tamsoje skendinčiame rūsyje, prirakinta grandine. Netoliese buvęs berniukas Elijas ją aptinka, tačiau neskuba apie tai pranešti policijai.

REKLAMA


Elisa supranta, kad prasideda katės ir pelės žaidimas ir tik pergudravus Eliją, jai pavyks ištrūkti iš spąstų. Tuo metu detektyvė Meirida bando išnarplioti šį nusikaltimą, tačiau jai trūksta įkalčių. Iki kol vieną dieną pasirodo „YouTube“ vaizdo įrašas, visą tyrimą apverčiantis aukštyn kojom. Daugybės siužetinių posūkių kupinas trileris skaitytojus kartu su knygos veikėjais įtrauks į lemtingą galvosūkių žaidimą.


Lavisa Spell „Regėtoja“


Naujoji lietuvių autorės Lavisos Spell knyga nukels į šlovingą lietuvių senovę, kai giriose ir vandenyse gyveno deivės ir dievai, o raganos buvo ypatingo grožio ir nepaprastų galių moterys.


Penktasis autorės romanas pasakoja istoriją apie raganiškų galių turinčią kunigaikštytę Žygintę ir jotvingių kunigaikštį Gausmą. Savo ateitį ji įsivaizdavo mažoje trobelėje miško tankmėje, o jis – tikrai ne su liesa žaliaake kerėtoja, tačiau nenoromis susižadėję, atšiaurusis jotvingis ir ragana pajunta, kad jausmai keičiasi ir širdys šyla. Autorės knyga „Regėtoja“priskiriama „pabėgimo literatūrai“, tad puikiai tiks pabėgimui nuo minčių apie kasdienybę į romantišką, magijos ir lietuvių mitologijos sklidiną pasaulį.


J.P. O‘Connell „Portofino viešbutis“


Dramos, romantikos ir intrigos prisotintas romanas ypač patiks „Dauntono abatijos“ gerbėjams. „Portofino viešbutis“ – tai istorinė drama apie britų šeimą, Italijos Rivjeroje atidariusią nuosavą viešbutį. Vos atvėrus viešbučio duris, Belą Einsvort užgriūva rūpesčiai – trūksta darbuotojų, lėšų, o aukštuomenės svečių reikalavimai ima kelti sunkumų. 1926 m. nėra labai taikūs, auga Musolinio įtaka, o pinigų trūksta vis labiau. Bela atiduoda viešbučiui visą savo širdį, tuo pačiu tikėdamasi užgydyti savo šeimoje paliktas Pirmojo pasaulinio karo žaizdas.



Mažo formato knygos, telpančios į lagaminą


Svarstantiems, kaip sutalpinti vasarišką garderobą į savo lagaminą, tačiau atrasti vietos ir knygai, rekomenduojama rinktis mažesnio formato knygą, kuri neužimtų daug vietos tarp kitų atostogoms reikalingų daiktų ir būtų patogi nešiotis su savimi. Štai keletas pasiūlymų:


Eckhart Tolle „Šios akimirkos jėga. Dvasios nušvitimo vadovas“


Dvasinio mokytojo Eckhart Tolle knyga – ne tik daug vietos neužimantis skaitinys minkštais viršeliais, bet ir išminties kupinas leidinys, kuriame nagrinėjamos temos labai senos, tačiau amžinai aktualios – dabarties suvokimas, gyvenimo cikliškumas, meilė sau, nuolankumo nauda, ramybės ir nušvitimo paieškos.


Būdamas dvidešimt devynerių autorius patyrė dvasinę transformaciją, kuri visiškai pakeitė jo asmenybę ir gyvenimo būdą. E. Tolle linki ir kitiems pasiekti išsivadavimą iš kančios ir gyventi ramybėje, tačiau tam reikalinga įgyti šiek tiek gyvenimiškos išminties apie paprastus, tačiau labai svarbius gyvenimiškus dėsnius.


Kira Sinclair „Prislėgti paslapčių“


Autorės Kiros Sinclair knygos – mažos, nebrangios, daug vietos neužimančios palydovės atostogų metu. Viena tokių – romanas „Prislėgti paslapčių“ pasakoja istoriją apie kalėjime sėdėjusį Stouną Andersoną, kuris siekė apsaugoti savo mylimąją Paiper Blekburn. Ar šilti jausmai gali tvyroti net po dešimties metų atskirties? Svajojantiems savo atostogoms pridėti papildomų aistros prieskonių rekomenduojama pasinerti į Kiros Sinclair sukurto romantiško pasaulio vingius.


Max Frisch „Homo Faber“


Poilsiaujant, puikus metas skirti dėmesio senai atidėliotiems norams ir tikslams. Galbūt tai pats geriausias laikas prisiminti klasika laikomų rašytojų kūrinius? Serijos „Mažos didelės knygos“ leidiniai – laiko patikrinta literatūra, kurią išties verta turėti savo perskaitytų knygų sąrašuose. Vieno įtakingiausių XX a. šveicarų rašytojo Max Frisch romanas „Homo Faber“ pirmą kartą publikuotas 1957 m., tačiau išlieka aktualus iki šių dienų.

REKLAMA


Valteris Feiberis, atsitiktinumas po atsitiktinumo tampa aplinkybių auka. Keliaudamas jis susipažįsta su trisdešimčia metų jaunesne moterimi, su kuria, pasirodo, sieja kraujo ryšys, tačiau užsimezgusių romantinių jausmų taip lengvai nesustabdysi. Tai – vienas garsiausių šveicaro rašytojų kūrinių.


Knygos laikui su savimi


Atsiradus daugiau laiko sau, dažnas mėgsta į rankas griebti asmeninio tobulėjimo knygas ir užsiimti tuo, kam dažnai nelieka laiko – savimi. Šios įkvepiančios knygos suteiks motyvacijos pakeisti nemėgstamus įpročius, pagerinti santykius su artimaisiais bei su savimi ir išmokys priimti gyvenimo aplinkybes be nuolat lydinčio streso.


Tomás Navarro „Kintsugi. Japonų menas priimti netobulumą ir pamilti savo trūkumus“


Psichologo Tomo Navarro knyga pristato japonų laimės metodą, kuris moko, kaip trūkumus paversti privalumais. Šis leidinys ypač tinkamas norintiems atsigauti po traumų, gyvenimo krizių ir trokštantiems pradėti nuo pradžių, išsiugdžius atsparumą negandoms.


Slaptas japonų laimės menas moko, kaip suklijuoti gyvenimą, kai šis atrodo lyg sudužęs į šipulius, kaip priimti skausmą, užglaistyti žaizdas ir susitaikyti su netobulumais, paverčiant „suklijuotus“ randus – trapumo, stiprybės ir grožio simboliais.


Sarah Wilson „Įveiktas nerimas: pirmiausia pabaisą paverskime gražuole“


Nerimas – skubančio gyvenimo „bendražygis“, su kuriuo susiduria kiekvienas. Vis dėlto, kai nerimas tampa kasdiene būsena, atimančia iš gyvenimo grožį ir džiaugsmą, verta susirūpinti. „New York Times“ bestseleriu tituluota australų žurnalistės Saros Wilson knyga „Įveiktas nerimas: pirmiausia pabaisą paverskime gražuole“ pristato nerimą ne kaip kankinantį skausmą, o kaip dvasinį ieškojimą, vedantį link svarbesnių dalykų.


Autorė dalinasi savo kovos su nerimu istorija, apžvelgia gydymo metodus bei naujausias nerimo įveikimo madas, taip pat kalbina psichikos sveikatos ekspertus, filosofus ir netgi patį Dalai Lamą. Naudingų patarimų prisotinta knyga suteiks postūmį keistis ir, sugrįžus po atostogų, pasitikti gyvenimo iššūkius šviežiomis mintimis.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)