„Kino pavasario“ apdovanojimų ceremonijoje – lietuvių triumfas

„Kino pavasario“ apdovanojimų ceremonijoje – lietuvių triumfas


Dvi savaites sulėtinti kasdienybės tempą kvietęs 24-asis festivalis „Kino pavasaris“ penktadienio vakarą paskelbė geriausius konkursinių programų ir daugiausia žiūrovų simpatijų pelniusius filmus. Į apdovanojimų ceremoniją susirinkę svečiai išvydo Rugilės Barzdžiukaitės dokumentinį filmą „Rūgštus miškas“, kuris visus nukėlė į Juodkrantėje esančią kormoranų koloniją.


Tiesa, apdovanojimų vakaru festivalis nesibaigė – nuo balandžio 5 dienos populiariausi filmai bus rodomi Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Marijampolėje, Utenoje, Anykščiuose ir Ukmergėje.


Šiemet 19-oje miestų vykusiame „Kino pavasaryje“ parodyta 170 filmų – 113 ilgametražių ir 57 trumpametražiai. Bendradarbiaujant su Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga ir Lietuvos kurčiųjų draugija vyko specialūs kino seansai, pritaikyti klausos ir regos negalią turintiems žiūrovams.


Labiausiai žiūrovus jaudinę filmai


Kaip ir kasmet, festivalio filmus vertino žiūrovai. Susumavus jų balsus, buvo paskelbtas daugiausia simpatijų pelnęs festivalio ilgametražis ir trumpametražis filmai bei labiausiai žiūrovus sužavėjusi lietuvių juosta.

REKLAMA


„Žiūrovai savo balsais ir audringais plojimais nusilenkė režisierei Marijai Kavtaradzei, kurios ilgametražis debiutas „Išgyventi vasarą“ tapo žiūroviškiausiu lietuvių sukurtu festivalio filmu. Didžiuojamės, kad prie naujosios kino kartos tobulėjimo prisidedame ir mes, jau septintus metus remdami festivalį“, – įteikdamas prizą sakė „Kino pavasario“ konkursinę programą remiančio pagrindinio festivalio partnerio atstovas „ERGO Insurance SE“ Lietuvos filialo generalinis direktorius Tadas Dovbyšas.
Marijos Kavtaradzės kelio filmas „Išgyventi vasarą“ su humoru ir viltimi nagrinėja svarbią psichologinės sveikatos temą.


Paveikiausias šiemet tapo režisierės iš Libano Nadine Labaki filmas „Kafarnaumas“, kuris visoje Lietuvoje tebetraukia pilnas sales žmonių. Jam atiteko Publikos simpatijų prizas. Kanuose apdovanotas, „Oskarui“ ir „Auksiniam gaubliui“ nominuotas filmas lieka ir festivalio pratęsimo repertuaruose.

REKLAMA


Daugiausia žiūrovų simpatijų pelniusiu trumpametražiu paskelbta Tito Lauciaus juosta „Šeima“, kurioje pagrindinius vaidmenis sukūrė gerai žinomi šalies aktoriai Artūras Sakalauskas, Dainius Gavenonis, Rasa Samuolytė ir kt.


Europos debiutų konkurso laimėtojai


Šių metų festivalio „Kino pavasaris“ pagrindinėje konkursinėje programoje dalyvavo pirmieji ilgametražiai europiečių filmai. Buvo parodyta 13 debiutinių filmų, iš kurių festivalio žiuri – Tokijo kino festivalio direktorius Takeo Hisamatsu, „Sidabrinės gervės“ laureatė režisierė Eglė Vertelytė, režisierius ir įtakingo žurnalo „Cinema Scope“ redaktorius Markas Peransonas, tarptautinio kino festivalio „New Horizons“ meno vadovas Marcinas Pieńkowskis ir „Beta Cinema“ atstovė Cosima Finkbeiner – išrinko geriausią aktorę, aktorių, režisierių ir filmą.


Piniginius prizus ir šiemet šio konkurso nugalėtojams įsteigė Vilniaus miesto savivaldybė: trims laureatams po 1 000 eurų, o geriausio filmo kūrėjui – 5 000 eurus.
Geriausia Europos debiutų konkurso aktore pripažinta ispanų aktorė Lola Dueñas, sukūrusi vaidmenį filme „Kelionė į mamos kambarį“ (rež. Celia Rico Clavellino). Įteikdamas prizą T. Hisatmatsu teigė, kad žiuri paliko įspūdį jaudinantis ir įtikinamas, palengva iš savo kiauto išsilaisvinančios moters portretas.


Geriausio aktoriaus apdovanojimas įteiktas Pauliui Markevičiui už vaidmenį M. Kavtaradzės filme „Išgyventi vasarą“. Pasak apdovanojimą įteikusio M. Pieńkowskio, jaunasis aktorius įvertintas už drąsiai, charizmatiškai ir empatiškai suvaidintą sudėtingą veikėją.



Geriausiu konkurso režisieriumi išrinkta kino kūrėja iš Vengrijos Zsófia Szilágyi už filmą „Viena diena“. Režisierės E. Vertelytės teigimu, žiuri šį apdovanojimą skyrė už drąsiai su kasdieniais iššūkiais susiduriančios moters vaizdavimą, sukuriant autentiškai įtemptą atmosferą.


Geriausiu festivalio debiutiniu filmu paskelbtas garsaus fotografo Richardo Billinghamo vaidybinis filmas „Rėjus ir Liza“. Konkurso žiuri išskyrė ryškiai, įtaigiai ir žmogiškai vaizduojamą šeimą, vietovę bei laikotarpį, nufilmuotą preciziškai pasitelkiant tamsų ir nepatogų humorą.


„Trumpo konkurso“ laureatai


„Trumpame konkurse“ varžėsi 32 filmai iš visos Europos. Tarptautinė žiuri, kurią sudarė Ispanijos režisierius ir scenaristas Xacio Baño, „Kino pavasaryje“ šiemet pristatęs filmą „Risčia“, Prancūzijos „Cinémathèque“ programų sudarytoja Caroline Mallevile, lietuviškų trumpametražių filmų agentūros „Lithuanian Shorts“ vadovė Rimantė Daugėlaitė, išrinko geriausiuosius.


Nugalėtoju tapo režisierius Samiras Karahoda su filmu „Tarp“, kuriam Vilniaus miesto savivaldybė įsteigė 3 000 eurų prizą. Žiuri vieningai pakerėjo kūrinio ryškumas, galimybė susikurti savo pasakojimą ir įtaigi kinematografinė trauka.


Specialiu paminėjimu pagerbtas prancūzų režisierius Gabriel Harel už animacinį filmą „Plastikinių maišelių naktis“.


FIPRESCI ir „Cineurope“ prizai


Geriausią Baltijos jūros regiono filmą paskelbė ir tarptautinė kino kritikų federacija FIPRESCI, vienijanti daugiau nei 60 pasaulio šalių kino kritikų, kurie remia ir atranda nacionalinį kiną. „Kino pavasaryje“ FIPRESCI žiuri sudarė kino kritikas Florianas Vollmersas, kino kritikė Britt Sørensen ir kino kritikas Antonas Filatovas.
FIPRESCI prizas atiteko danų debiutantui Rasmusui Klosteriui Bro, pristačiusiam filmą „Įstrigę“.

REKLAMA


Vienas didžiausių Europoje kino industrijos naujienų portalų „Cineurope“ taip pat išrinko savo favoritą – Aistės Žegulytės filmą „Animus Animalis (istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)“, kuriam užtikrins kanale sklaidą – publikuos tekstus skaitytojams ir siųs naujienlaiškius prenumeratoriams.
Studentų filmų konkurso nugalėtojas


Geriausius studentų darbus vertino slovėnų režisierius Darko Štante, festivalyje pristatęs ilgametražį filmą „Pasekmės“, režisierė Dovilė Šarutytė ir 15min.lt kultūros žurnalistė ir kritikė Monika Gimbutaitė.


Geriausiu studentų filmu pripažintas Jevgenij Tichonov filmas „Taco“ apie tako legendinį šokėją. Prizą nugalėtojui įsteigė asociacija LATGA.


Visi papildomi festivalio seansai pateikti http://kinopavasaris.lt/lt/repertuaras


Partnerio informacija.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)