Andrius Mamontovas: anksčiau tai atrodė kaip mokslinė fantastika

Andrius Mamontovas: anksčiau tai atrodė kaip mokslinė fantastika


Dainininkas Andrius Mamontovas teigia, kad jam labai smagu stebėti, kaip jo dainos skirtinguose kontekstuose įgauna vis kitą prasmę. „Kai 1984-aisiais pirmą kartą sudainavome dainą „O, mano saule“, pamatyti saulės modulius ant stogų buvo tikra retenybė. Tai labiau priminė mokslinę fantastiką“ – prisimena atlikėjas, kurio daina panaudota bendrovės „Saulės grąža“ įvaizdiniame klipe, pristatančiame saulės elektrines.


„Nors daina „O, mano saule“ jau skaičiuoja 36 metus, ji populiari ir, sakyčiau, net vis dar populiarėja ir dabar. Pastebiu, kad net ir po tiek laiko daina pasiekia vis naujus klausytojus. Interneto galimybės leidžia jai gyvuoti ir suskambėti naujai – versijų šiandien yra ne viena. Ir aš džiaugiuosi, kad ji gali įgauti naują prasmę“, – pasakoja Andrius.


Dainininkas atskleidžia, kad dainą šiam projektui patikėjo ramia širdimi, mat visiškai pritaria minčiai saulę panaudoti energijai gaminti.


„Pats prisidedu tik prie tų idėjų, kurios man artimos, atitinka mano vertybes ir gyvenimo būdą. Nevartoju alkoholio, nevalgau mėsos, todėl nebenoriu, kad mano kūryba ar vardas sietųsi su tuo. Vengiu tapatintis su dalykais, kurių nėra mano gyvenime. Tai būtų nenatūralu, o tas netikrumas iš karto matyti, – tikina dainininkas. – Aplinkosauga, atsinaujinančių šaltinių panaudojimas man artima tema. Esu už tai, kad vieną dieną ant kiekvieno namo stogo būtų įrengtos saulės elektrinės. Pro mus kas sekundę praeina toks kiekis energijos, kurios nepanaudojame savo reikmėms. Šis dangaus kūnas gali mus visus aprūpinti elektros energija milijonus metų – tol, kol skleis šviesą.“

REKLAMA


Ateityje – elektrinė ant namo stogo


Muzikantas girdi ir skeptikų balsų, kurie teigia, kad saulės energetikos plėtrai Lietuvoje saulės per mažai. Tačiau taip manantiems jis siūlo žiūrėti pozityviai: „Nepaisant to, kad Lietuvoje saulė šviečia tikrai ne kasdien, jos mes turime apsčiai. Be to, Vilniuje gaminame saulės modulius ir tiekiame juos visam pasauliui. Vis plačiau ir patys vartojame saulės generuojamą energiją. Saulės bateriją galima pakrauti net ir tada, kai nėra tiesioginių saulės spindulių.“


Andrius ir pats tikina ketinantis vieną dieną ant savo namo stogo turėti saulės elektrinę ir vartoti atsinaujinančių šaltinių energiją. Nors anksčiau tai buvo brangus „malonumas“, dabar, kai atsirado galimybių gauti paramą, ta diena tikrai išauš ir, tikėtina, greitai, šypsosi atlikėjas.


Paramos galimybė pristatoma ir įvaizdiniame „Saulės grąžos“ klipe. Įsirengus saulės elektrinę namuose arba įsigijus dalį saulės elektrinių parko, kiekvienas užpildęs paraišką gali gauti net iki 3230 eurų paramą.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)