Elektromobiliai Norvegijoje pernai sudarė beveik 83 proc. naujų automobilių pardavimų

Elektromobiliai Norvegijoje pernai sudarė beveik 83 proc. naujų automobilių pardavimų


Praėjusiais metais Norvegijoje beveik keturi iš penkių naujai įregistruotų automobilių buvo elektriniai – tai naujas rekordas, rodo pirmadienį paskelbti duomenys.


Sąrašo viršūnėje atsidūrė JAV automobilių gamintoja „Tesla“, užėmusi 12,2 proc. rinkos, o iš viso pernai Skandinavijos šalyje buvo parduoti 138 265 nauji elektromobiliai, kurie sudarė 79,3 proc. visų parduotų lengvųjų automobilių, pranešė Norvegijos kelių federacija (OFV).


Taip Norvegija, kuri yra ne tik didelė naftos ir dujų gamintoja, bet ir nulinės taršos automobilių pionierė, smarkiai pagerino ankstesnį rekordą – 64,5 proc., pasiektus 2021 metais.


Palyginimui, per pirmuosius devynis 2022 metų mėnesius Europos Sąjungoje elektromobiliai sudarė tik 8,6 proc. visų įregistruotų naujų automobilių.


Vien gruodį elektromobiliai sudarė 82,8 proc. pardavimų, nes Norvegijos namų ūkiai skubėjo juos įsigyti prieš 2023 metais įsigaliojant mokesčių pakeitimams.


Norvegija siekia, kad iki 2025 metų visi nauji automobiliai būtų „nulinės emisijos“, kitaip tariant, elektriniai ir vandeniliniai.

REKLAMA


Siekiant skatinti pardavimus, tokiems automobiliams taikomos mokesčių lengvatos, mažesnės kelių rinkliavos ir pigesnis parkavimas. Tačiau augant jų populiarumui ir valstybei prarandant pajamas, Norvegijos valdžia pradėjo mažinti kai kurias lengvatas.


Nuo sausio 1 dienos atleidimas nuo 25 proc. PVM perkant naujus elektromobilius taikomas tik 500 000 Norvegijos kronų (apie 50 500 JAV dolerių) nuo visos jo kainos.


Šiuo metu Norvegijos keliuose maždaug kas penktas automobilis yra elektrinis.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)