Pradėtų bankrotų šiemet – pusantro karto daugiau: „jauniausia“ įmonė išgyveno vos 5 mėnesius

Pradėtų bankrotų šiemet – pusantro karto daugiau: „jauniausia“ įmonė išgyveno vos 5 mėnesius


Registrų centro duomenimis, per šiuos metus bankroto procedūra teismo ar kreditorių sprendimu buvo pradėta beveik 1,1 tūkst. juridinių asmenų. Tai yra pusantro karto daugiau nei per visus 2021 metus, kai teisinį statusą „bankrutuojantis“ įgijo apie 730 juridinių asmenų.


Pasak Registrų centro duomenų analitiko Pauliaus Rudzkio, tikėtina, kad didesnis pradėtų bankrotų skaičius išsilaikys ir ateinančiais metais.


„Dažniausiai dėl bankroto iškėlimo į teismus kreipiasi valstybinės įstaigos – „Sodra“ ir Valstybinė mokesčių inspekcija, kurios iki šiol taikė įvairias pagalbos priemones verslui. Sumažėjus šiai pagalbai dalis įmonių savo jėgomis taip ir nesugeba atsitiesti. Tikėtina, kad ir 2023 metais minėtos institucijos vis aktyviau kreipsis į teismus dėl bankroto bylų iškėlimo. Be to, padėtį dar labiau apsunkina iššūkis dėl energijos išteklių“, – prognozuoja analitikas.


Iš 1,1 tūkst. teisinį statusą „bankrutuojantis“ šiais metais įgijusių juridinių asmenų beveik du trečdaliai (60 proc.) jau pradėti likviduoti ir artimiausiu metu bus išregistruoti iš Juridinių asmenų registro.

REKLAMA


Jauniausia bankrutuojanti įmonė „išgyveno“ vos 5 mėnesius


Vidutinis per šiuos metu bankrutuoti pradėjusios įmonės „amžius“ yra 10 metų – būtent tiek laiko praėjo nuo juridinio asmens įregistravimo iki teisinio statuso „bankrutuojantis“ įgijimo. Ilgiausiai veikusi, tačiau šiemet bankrutavusi bendrovė buvo įregistruota lygiai prieš 32 metus – tai nuo 1990 gruodžio registruota renginių organizavimo ir techninio aptarnavimo bendrovė iš Kauno „Litart“. Trumpiausiai – vos 5 mėnesius ir vieną savaitę – „išgyveno“ Vilniuje registruota logistikos bendrovė „ML Cargo“.


Registrų centro duomenimis, šiuo metu iš maždaug 250 tūkst. Juridinių asmenų registre įregistruotų juridinių asmenų, teisinį statusą „bankrutuojantis“ turi apie 560 juridinių asmenų, dar apie 1,2 tūkst. juridinių asmenų yra likviduojami dėl bankroto.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)