Muzikos konkurentus J.Sakalauską ir D.Mažintą sutaikė „Dedikacija romantizmui“

Muzikos konkurentus J.Sakalauską ir D.Mažintą sutaikė „Dedikacija romantizmui“


Buvusius konkurentus suvedė ir net susidraugauti padėjo muzikinis projektas - „Dedikacija romantizmui“. Baritonas Jonas Sakalauskas ir pianistas Darius Mažintas keliaus po Lietuvą su programa, kurioje skambės Ludwigo van Beethoveno ir Gustavo Mahlerio kūriniai.


Iki tol muzikinėje plotmėje tarpusavyje konkuravęs atlikėjų duetas tikina pajutęs ryškiausių vokiečių akademinės muzikos atstovų sukurtos muzikos galią bei savo atradimais yra pasiruošęs pasidalinti su publika.




Muzika suvedė bendraminčius


Pasak J. Sakalausko, mintis sukurti projektą „Dedikacija romantizmui“ menininkams kilo dar prieš pirmąjį karantiną, tačiau pandemija sujaukė planus. Darbai prasidėjo tik prieš antrąjį.


„Su pianistu D.Mažintu susipažinau dar dainuodamas pas savo dėstytoją Virgilijų Noreiką, kur jis dirbo koncertmeisteriu. Kurį laiką intensyviai dirbome kartu, vėliau mūsų bendravimas buvo nutolęs, atsitiktinis ir, net prisipažinsiu, virtęs konkurencija. Susitikdavome koncertuose, projektuose ir vienas kito veiklą stebėdavome kaip profesionalai-konkurentai... Tačiau šio projektu metu atradome, kad, kaip menininkai, su D.Mažintu mąstome panašiai. Ir tai labai svarbu. Pandemija leido nurimti, pažvelgti į dalykų esmę, naujai atrasti muziką ir dainavimą, pajusti kūrybos džiaugsmą. Vienas pozityvių karantino metu atrastų dalykų – bendradarbiavimas su šiuo scenos partneriu. Tai taip trokštama ir sunkiai pasiekiama meno pasaulyje“, - sakė J.Sakalauskas.


„Muzikos galia – ypatinga. Tai man teko patirti ne kartą. Muzika augina ir praturtina mūsų vidų. Yra atlikta daugybė mokslinių tyrimų nagrinėjant muzikos veiksmingumą. Muzika kuria geresnę mūsų pačių versiją. Muzika gali padėti įvairiose srityse: talkinti renkant labdarą, raminti, gydyti, bet įdomiausia, jog muzika gali padėti užmegzti draugystę. Su J.Sakalausku niekada nebuvome draugai, labiau savotiški konkurentai: vykdėme panašias veiklas, panašaus amžiaus, tad mus lydėjo sveikas sportinis interesas padaryti kažką geriau nei kolega. Netikėtai susitikome ir iš J. Sakalausko išgirdau pasiūlymą sukurti Ludwigo van Beethoveno programą. Pradėję repetuoti atradome ne tik klasikų muzikos gylį, grožį, bet ir užsimezgė graži draugystė jungianti du menininkus. Pasirodo bendra veikla žmones gali paversti draugais. Įsivaizduojate, kokia stipri muzikos garsų galia?“, - stebėjosi ir džiaugėsi D.Mažintas.

REKLAMA



Lygiaverčiai partneriai


Solistas J.Sakalauskas pasakojo, kad kompozitoriai Ludwigas van Beethovenas ir Gustavas Mahleris - vieni ryškiausių vokiečių akademinės muzikos atstovų: „Mane jų kūryba labai žavi. L. van Beethovenas man tapo raktu suvokiant, kas yra akademinė klasikinė muzika. Jis kūrė romantizmo priešaušryje, o G. Mahleris – jau yra vėlyvojo romantizmo kompozitorius, tarsi įrėminęs romantizmo muzikos idėją. Tad L. van Beethovenas žymi šios epochos pradžią, o Mahleris - ją užbaigia. G. Mahlerio kūriniai man yra ypatingi, nes jie pakeitė suvokimą apie vokalo galimybes, tarsi atvėrė mano balsą, atsirado naujų spalvų.“


Anot D. Mažinto, groti Ludwigo van Beethoveno muziką pianistui visada iššūkis. „O jei dar eiti į antrą planą? Daugumai kyla asociacijos, kad jei pianistas groja dainuojant solistui, tai grojantis neva lieka antrame plane, kas visiškai netiesa. Nieko panašaus: mes su J.Sakalausku šiame projekte dirbame kaip lygiaverčiai partneriai. Pianistas, dėka savo valdomo instrumento ir atliekamos muzikos, turi ne vieną, o daug balsų. G. Mahlerio dainos labai skiriasi nuo L. van Beethoveno kūrybos savo faktūra, bet ir čia iššūkių pakanka“, - akcentuoja pianistas D. Mažintas.



Dedikacija harmonijai


Ryškus atlikėjų duetas – J.Sakalauskas ir D.Mažintas gegužės 20 d. 19 val. šv. Kotrynos bažnyčioje kviečia pasiklausyti koncerto „Dedikacija romantizmui“, nes čia sostinės publikai bus pristatyta programa, su kuria pradedama muzikinė kelionė po Lietuvą. „Tai pirmas mūsų, kaip dueto, prisistatymas sostinėje. Labai laukiame publikos reakcijos. Tikiu, kad šis koncertas tik pradžia, nes planuojame kartu įgyvendinti dar ne vieną projektą“, - tikina kūrėjai.


„Dedikacija romantizmui“, anot menininkų, skirta publikai priminti, jog į didžiausias negandas būtina pažiūrėti pozityviai. „Tai dedikacija šviesai, gėriui ir viskam kas mus pakylėja. Tebūnie tai dedikacija pozityvui!“, - linkėjo J. Sakalauskas.


Dedikacija Romantizmui koncertai vyks:


Vilnius. Gegužės 20 d. 19:00 Šv. Kotrynos bažnyčia;


Panevėžys. Gegužės 26 d. 18:00 Panevėžio muzikinis teatras;


Trakai. Birželio 6 d. 15:00 Užutrakio dvaro sodybos rūmai;


Šiauliai. Birželio 10 d. 18:00 Šiaulių Polifonijos salė.

Partnerių turinys.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)