Dr. R. Vitkūnas: mūsų kolegijos mokslų kokybę renkasi šimtukininkai, o verslo partneriais tampa didžiausios įmonės

J. Rozovskij nuotr.


Kur stoti, kuo būti, ką veikti – šie klausimai kirba ne vieno gimnazisto galvoje. Nors neretai tenka išgirsti stereotipinių minčių, neva universitetas suteikia geresnį išsilavinimą ir didesnes karjeros galimybes nei kolegija.


Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos (VTDK) direktorius dr. Rolandas Vitkūnas griauna tokius mitus ir kviečia pažinti savo vadovaujamą kolegiją, kurioje veikia įkurtas „Toyota techninio mokymo centras“, o ją baigę studentai tampa tokių įmonių kaip „Rimtoma“ vadovais.


– Vilniuje yra net kelios kolegijos, dar daugiau jų – visoje Lietuvoje. Kuo išskirtinė VTDK? Kodėl verta stoti čia?

– Manau, kad VTDK yra puikus pasirinkimas norintiems studijuoti Vilniuje. Juk Vilniaus regionas – didžiausias ir ekonomiškai stipriausias šalies regionas, kuriame veikia daugiau kaip 41 tūkst. ūkio subjektų. Tarp jų nemaža dalis statybos, transporto, informatikos, apdirbamosios pramonės įmonių bei dizaino, reklamos ir medijų paslaugas teikiančių įmonių. Taigi, mūsų studentai iš tiesų turi realias galimybes greitai rasti darbą ir pritaikyti pas mus įgytas žinias.

REKLAMA


Esame didžiausia inžinerinės krypties kolegija Lietuvoje, o mūsų vykdomos studijų programos bei suteikiamas kvalifikacijos lygmuo atitinka statybos, transporto ir inžinerinės pramonės poreikius. Atsivertę mūsų studijų programas pamatysite, kad galima rinktis iš devynių inžinerijos mokslų, keturių menų, vienos informatikos bei vienos verslo ir viešosios vadybos krypties programos. Taip pat net keturias programas planuojame vykdyti anglų kalba.


VTDK – atvira tarptautiškumui. Jį plėtojame organizuodami akademinį judumą per „Erasmus+“, „Nordplus“ programas, vykdydami projektines veiklas, organizuodami tarptautines edukacines iniciatyvas, konferencijas, kviesdami paskaitas skaityti užsienio aukštųjų mokyklų dėstytojus.


– Kiekvienas studentas nori ne tik mokytis, bet ir už pastangas būti įvertintas stipendija ar dirbti tam, kad galėtų gyventi savarankiškai. Ar studijuojant Jūsų kolegijoje tai įmanoma? Kaip greitai studijuojantys Jūsų kolegijoje pradeda dirbti?

– Mūsų kolegijoje ne tik dauguma studentų studijuoja nemokamai, čia yra ir daug galimybių gauti stipendijas: turime puikių socialinių partnerių, kurie skiria skatinamąsias stipendijas. Užimtumo tarnybos duomenimis, 2022 m. spalio 1 d. 95,68 proc. mūsų studentų buvo įsidarbinę, 2021 m. šis rodiklis buvo panašus.

REKLAMA


Apie pusę studentų pradeda dirbti po antro kurso gamybinės praktikos, kurią jie atlieka verslo įmonėse. Jas studentai gali pasirinkti patys per karjeros dienas arba dalyvaudami edukacinėse išvykose į pažangių technologijų verslo įmones. Praktikos yra atliekamos ir baigiamieji darbai yra rengiami sprendžiant realias, pačių studentų ar socialinių partnerių pastebėtas problemas. Tuomet būna vykdomi regionui ir šaliai aktualūs taikomieji tyrimai, kuriami realų poveikį turintys technologiniai bei meniniai sprendimai. Apie 25 proc. visų baigiamųjų darbų jau yra įdiegti ar diegiami regione bei šalyje veikiančiose įmonėse.


– Lietuvoje 12 valstybinių kolegijų, į kurias kasmet įstoja tūkstančiai studentų. Kiek studentų sulaukia VTDK? Kiek jų baigia kolegiją ir kur link pasuka?

– Praėjusiais metais pagal sudarytų studijų sutarčių skaičių, VTDK buvo 4-oje vietoje tarp valstybinių kolegijų Lietuvoje – studentais tapo 688 asmenys, t. y. 95 asmenimis (16,02 proc.) daugiau nei 2021 metais. 2022 metų spalio 1 d. duomenimis čia studijavo 1714 studentų, o 2017–2022 metais studijas baigė apie 3600 absolventų. Džiaugiamės, kad mūsų kolegijos mokslų kokybę renkasi šimtukininkai. 2021 m. čia studijuoti pasirinko net trylika „šimtukininkų“.


Pabaigę studijas kolegijoje studentai turi galimybę tęsti magistrantūros studijas Lietuvos ir užsienio universitetuose. Tai pasirenka daryti 3-5 proc. kolegijos absolventų.



– Teko girdėti, kad VTDK – ne tik puiki vieta mokytis, bet ir patikimas verslo partneris. Su kokiomis įmonėmis bendradarbiaujate? Kokią papildomą vertę šis bendradarbiavimas kuria Jums ir Jūsų partneriams?

– Kolegijos finansinė padėtis – gera, neturime finansinių skolų, tad tikrai galime būti ir esame patikimi verslo partneriai. Mūsų partnerių gretose – beveik 30 įmonių, tarp kurių – UAB „Tokvila“, AS „Toyotas Baltic“, UAB „Volvo Lietuva”, UAB „Moller Auto Baltic“, UAB „Toks“ ir kt.


Štai ilgametis kolegijos partneris „Toyota Baltic AS“ studijų procesui tobulinti padovanojo mokomąjį simuliatorių – hibridinį visureigį „Toyota RAV4“, kuris yra naudojamas kolegijoje veikiančiame „Toyota“ techninio mokymo centre. Beje, hibridinis visureigis – tai trečioji transporto priemonė, kurią per daugiau nei dešimt partnerystės metų padovanojo bendrovė. Daugėjant hibridinių automobilių gatvėse, auga ir jų aptarnavimo poreikis, todėl reikia vis daugiau specialistų, išmanančių šiuolaikinių automobilių diagnostiką. Studentams ši mokymo priemonė yra labai vertinga.


Nors ir turime pakankamai daug bendradarbiavimo krypčių, esame atviri naujiems vėjams. Atliekame užsakomuosius tyrimus, teikiame konsultacijas ūkio subjektams, dalyvaujame tarptautiniuose projektuose, socialinėse ir savanorystės iniciatyvose.


Rimantas Zapalskis, „UAB Rimtoma“ direktorius


Prisidėdami prie jaunosios kartos mokymo, šiuolaikiško ir rimto požiūrio į darbą, su VTDK dėstytojais bendradarbiaujame nuo 2008 metų bei priimame studentus atlikti gamybinę praktiką mūsų įmonėje „UAB Rimtoma“. Čia jie išmoksta dirbti su naujausia specialia įranga, skirta „Volkswagen“ automobilių diagnostikai, mechaniniams darbams bei elektromobilių baterijų diagnostikai ir remontui. Po praktikos atlikimo esame įdarbinę ne vieną jaunąjį specialistą iš VTDK.

REKLAMA


Kolegijos ir mūsų bendradarbiavimas yra pagrįstas abipuse nauda. Mes prisidedame savo materialine baze prie studentų praktinių gebėjimų tobulinimo, o kolegija tuo pačiu išleidžia į darbo rinką labiau kvalifikuotus jaunuosius specialistus, kurių visuomet trūksta.


Galime tvirtinti, kad kolegijos studentų paruošimo lygis yra aukštas, tad dėkoju visam kolegijos kolektyvui, ruošiančiam gerus specialistus.


Justas Gudelis, UAB „Tokvila“ vyr. specialistas


Mano patirtis iš kolegijos tik teigiama – manau, kad tai puiki vieta studijuoti. Net ir po studijų baigim palaikome šiltus santykius su dėstytojais ir visada malonu juos aplankyti.


Studijos leido įgauti tiek praktinių, tiek teorinių žinių. O baigiamasis projektas buvo tikrai įdomus ir nestandartinis – elektrinis kartingas. Jį kūrėme kartu su bendrakursiais, patirtis buvo tikrai įdomi ir svarbiausia – daug kas panaudojama praktiškai.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)