Renesansą išgyvenanti Bulgarija: Prancūzijos Rivjerai prilygstantis grožis, kurį sau leisti gali kiekvienas

Renesansą išgyvenanti Bulgarija: Prancūzijos Rivjerai prilygstantis grožis, kurį sau leisti gali kiekvienas


Europos keliautojų vis dažniau atrandama bei sparčiai populiarėjanti Bulgarijos Rivjera vadinama beveik 400 km ilgio pakrantė tarp šiaurės Rumunijos ir pietinės Turkijos dalies.


Šią vasarą atostogas joje praleisti planuoja ir nemažai lietuvių, nes čia galima rasti ne tik auksinio smėlio paplūdimius, atsinaujinusius viešbučius, siūlančius prabangų poilsį, gastronomines patirtis bei SPA malonumus, bet ir vandens sportų pramogas Juodojoje jūroje, įvairias kultūrines patirtis ir daugybę kitų atrakcijų tiek solo keliautojams ar poroms, tiek šeimoms su mažais vaikais.


Įspūdinga pakrantė ir kvapą gniaužiantys vaizdai


Saulėta Balkanų pusiasalio šalis Bulgarija garsėja 400 kilometrų Juodosios jūros pakrante, nusėta nesibaigiančių smėlio paplūdimių, iš kurių net 18 turi Mėlynosios vėliavos sertifikatą. Be to, tai puiki vasaros kryptis keliautojams, nemėgstantiems didelių karščių, mat Bulgarijoje temperatūra visada yra maloniai šilta, tačiau nesiekia tokių ekstremalių temperatūrų, kokias galima justi piečiau esančiose Viduržemio jūros pakrantėse.


Pasak didžiausio kelionių organizatoriaus Baltijos šalyse „Novaturo“ komunikacijos vadovės Miglės Bielinytės, Bulgarijos paplūdimių bei šalia jų įsikūrusių viešbučių įvairovė patenkins įvairius keliautojų poreikius. Čia galima rasti nuo prabangių „viskas įskaičiuota“ tipo viešbučių su privačiais paplūdimiais, iki laukinio pajūrio, kurį supa druskingos pelkės bei banguojančios smėlio kopos: „Abejingų nepaliks vienas gražiausių paplūdimių Juodosios jūros pakrantėje – Veleka paplūdimys prie Sinemorets kaimelio, Silistar paplūdimys bei laukinis Irakli paplūdimys, esantis netoli Obzor miestelio. Čia ne tik puikiai pailsėsite, bet ir pasidarysite įspūdingų atostogų nuotraukų.“

REKLAMA


Be puikaus oro ir paplūdimių įvairovės, dar vienas Bulgarijos pakrantės privalumas – žemesnė atostogų kaina nei Prancūzijos, Italijos, Ispanijos ar net Graikijos pakrantėse, bet nė kiek ne prastesnis poilsis, paslaugų kokybė ar kvapą gniaužiantys pakrantės vaizdai. „Nors Bulgarijos sezono įkarštis – liepos ir rugpjūčio mėnesiai, birželį bei rugsėjį taip pat vyrauja puiki oro ir vandens temperatūra, o kurortuose paprastai būna mažiau žmonių, tad šie mėnesiai labiau tiks ramesnių atostogų mėgėjams. Čia įsimintinai atostogas praleis ne tik šeimos su vaikais, bet ir aktyvių pramogų ieškančios poros ar draugų kompanijos, norinčios apsistoti aukštos kokybės viešbučiuose, kuriuose galima mėgautis šviežias jūros gėrybes tiekiančiais restoranais ir šokius iki paryčių garantuojančiais naktiniais klubais“, – sako M. Bielinytė.


Aukštos kokybės paslaugos bei jų įvairovė


Bene garsiausias Bulgarijos pakrantės kurortas yra netoli Burgaso įsikūręs Saulėtasis krantas, keliautojus viliojantis pramogomis, balto smėlio ruožu ir įvairių klasių viešbučiais. Tuo tarpu ieškantys privatesnio poilsio gali pasidairyti į greta Saulėto Kranto esančius Nesebarą, St. Vlas ar kiek šiauriau esantį ypač šeimų pamėgtą Obzoro miestelį.

REKLAMA


„Ieškantiems vasaros atostogų su šeima patiks viešbučiai Saulėtame Krante. Mažiesiems atostogautojams įspūdį paliks vandens parkai, kupranugarių parkas bei karietų takas, tuo tarpu adrenalino, aukščio ir greičio mėgėjų laukia daugybė ekstremalių atrakcionų siūlantis „Luna“ parkas. Poros ar draugų kompanijos Saulėtame krante ras garsių paplūdimio klubų, pavyzdžiui, „Cacao beach“, instagraminius „Beach Club Playa“, „Bedroom beach“, „Zazu Sunny Beach“ bei kitus klubus. Be to, Juodojoje jūroje yra puikios sąlygos vandens sportui: kaitavimui jėgos aitvarais, burlenčių sportui, pasiplaukiojimui banglentėmis bei povandeniniam nardymui“, – sako specialistė.


Kaip teigia M. Bielinytė, naujasis Bulgarijos veidas – aukštos kokybės paslaugos bei jų įvairovė. Daugelis viešbučių savininkų, siekdami patenkinti didesnius keliautojų lūkesčius, dalinai arba visiškai atnaujino viešbučius ir jų teritorijas bei siūlo SPA paketus, „a la carte“ restoranus. Be to, daugelis aukštesnio lygio 4 ar 5 žvaigždučių viešbučių yra įsikūrę didelėse teritorijose ir turi galimybę keliautojams pasiūlyti privačias zonas paplūdimyje.


Nuo Burgaso prieplaukos iki viduramžių miesto Veliko Tirnovo


Tačiau Bulgarija nėra vien tik poilsis paplūdimyje, šioje šalyje taip pat gausu kultūros bei istorinio palikimo. Atostogaujant Balkanų pusiasalyje, verta aplankyti netoliese pakrantės esantį žvejų uostą – Sozopolį. Šis miestas padalintas į dvi dalis: senąją ir naująją. Senojoje dalyje pamatysite, kuo šis miestelis kadaise buvo: čia stovi žvejų valtys ir XIX a. mediniai namai. Dalis senųjų miesto tvirtovės sienų ir bokšto restauruoti, įskaitant senovinę daržinę, kuri paversta muziejumi. Tuo tarpu naujojoje miesto dalyje įsikūrę dauguma viešbučių bei pramogų keliautojams.



„Burgasas – pakrantės miestas Bulgarijos pietryčiuose, paprastai atsiduriantis geriausiai gyvenamų šalies vietų sąrašų viršuje. Tai gana nauja gyvenvietė, pradėta statyti XIX a., tačiau netoliese esančių ežerų pakrantės tūkstančius metų buvo prekybos taškai, kuriuose gyveno viena ankstyviausių Europos civilizacijų. Atostogos Burgase – tai poilsio laikas saulėtame paplūdimyje, šeimos išvykos į didžiulį Jūros sodą, ekskursijos į muziejus ir archeologines vietas, taip pat dienos išvykos į daugybę įdomių vietų, esančių palei Juodosios jūros pakrantę.


Verta apsilankyti Burgaso prieplaukoje, kuri nuo medžiais apsodinto Jūros sodo krašto į Juodąją jūrą tęsiasi beveik 300 metrų. Tai labiausiai atpažįstamas Burgaso statinys dėl savo išskirtinės T formos. Įvairaus amžiaus vietiniai gyventojai ir poilsiautojai ateina romantiškai pasivaikščioti ir pasigėrėti pakrantės vaizdu“, – teigia turizmo ekspertė.


Tuo tarpu Bulgarijos viduramžių miestas Veliko Tirnovas yra strategiškai patogioje Bulgarijos vietoje, ant trijų kalvų ir tarp vingiuotos Jantros upės. Miesto centras nėra labai didelis, todėl jį lengvai apeisite pėsčiomis. „Šiandien Veliko Tirnovo senamiestis yra vienas iš pagrindinių Bulgarijos turistų traukos centrų, kuriame ant Jantros upės kanjono krašto stūkso daugybė tradicinių gyvenamųjų namų ir įspūdinga Careveco tvirtovė, kurioje kadaise stovėjo carų rūmai ir Bulgarijos stačiatikių bažnyčios būstinė. Taip pat netoliese yra Arbanasi kaimas, kuriame yra dvi bažnyčios su įspūdingomis viduramžių freskomis.“


„Tsatsa“ ir kiti Bulgarijos gastronomijos eksperimentai


Vienas iš dalykų, kurių negalima praleisti atostogaujant Bulgarijoje, yra išskirtinė šalies virtuvė. Bulgarija garsėja savo daržovėmis ir kokybiškais pieno produktais, taip pat švelnių prieskonių įvairove. Bulgarijos gastronomija – tai gardus skirtingų kultūrų mišinys, kuriam nemažai įtakos turėjo ilgametis Osmanų imperijos palikimas, o regiono vyndarystės tradicijos siekia daugiau nei du tūkstantmečius metų.

REKLAMA


„Jei vasaros įkarštyje užsuksite į bet kurį Bulgarijos parką ar paplūdimio restoraną, beveik neabejotinai pajusite keptų šprotų kvapą. Šis traškus jūros gėrybių užkandis – nacionalinė manija, linksmai vadinama „tsatsa“. Tai dešimtys mažų, į silkes panašių žuvelių, sūdytų, apvoliotų miltuose ir kepamų su galva. Keptos žuvys patiekiamos su citrinos skiltele bei keptomis bulvėmis. Kitas pagrindinis bulgarų vasaros patiekalas – jogurto sriuba „trator“, kurios pagrindą sudaro agurkai, česnakai ir graikiniai riešutai. Na, o bulgarišką kepinį „banitsa“ galima nusipirkti visos šalies kepyklose.


Standartinė rūšis – su fetos sūrio įdaru, tačiau yra daugybė kitų rūšių: su svogūnų, kopūstų, špinatų, grybų ar moliūgų įdarais. Bet kokio pavidalo „banitsa“ yra neatsiejama tradicinių bulgariškų pusryčių dalis, o saldumynų mėgėjai taip pat gali paragauti šio kepinio su obuoliais ar graikiniais riešutais. Taigi, atostogos Bulgarijoje patieks ne tik skanių vaizdų akims, bet ir išskirtinių skonių gomuriui“, – žada M. Bielinytė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)