„Kino pavasaryje“ – daugiau nei kinas: 9 valandų seansas, eksperimentinis filmas-instaliacija ir vakarėlis su filmo herojumi

„Kino pavasaryje“ – daugiau nei kinas: 9 valandų seansas, eksperimentinis filmas-instaliacija ir vakarėlis su filmo herojumi


Vilniaus miesto kino festivalis „Kino pavasaris“ šiemet didžiuosiuose ekranuose parodys ne tik daugiau nei 100 filmų, bet ir kurs nepaprastą kultūros šventę. Žiūrovų lauks ypatingos patirtys: devynių valandų trukmės seansas MO muziejuje, šviesa ir dūmais specialią salę užpildysiantis eksperimentinis filmas-instaliacija, istorija apie vyriausią Lenkijos „drag“ karalienę, o po jos – vakarėlis su šio filmo herojumi ir dar daugiau.

Pirmoji šių metų „Kino pavasario“ naujiena – net du atidarymo filmai. Kovo 16 d. festivalio pradžią organizatoriai kviečia švęsti visų „Kino pavasario“ miestų žiūrovus ir iškart pamatyti abu filmus: jaudinančią Charlotte Wells dramą „Po saulės“ (angl. Aftersun) su „Oskarui“ nominuotu Paulu Mescaliu ir pagrindinėje Kanų kino festivalio trumpametražių filmų konkursinėje programoje besivaržiusį Vytauto Katkaus filmą „Uogos“.


Išskirtinių patirčių „Kino pavasaris“ pasiūlys ir netikėtus šviesos bei erdvės įspūdžius mėgstantiems žiūrovams. Jie turės vienintelę progą sudalyvauti specialiuose eksperimentinio filmo-instaliacijos „Linija apibrėžianti kūgį“ (rež. Anthony McCall) seansuose Vilniuje.


Šis filmas visuomet yra rodomas pagal jo autoriaus detaliai nurodytas instrukcijas. Dalyvius stebins kūgį piešianti 16 mm projektoriaus šviesa ir tamsi, dūmais užpildyta salė, po kurią bus galima laisvai vaikščioti. Seansai vyks Bernardinų g. 6 esančioje salėje, kur pamažu kuriasi „Lewben Art Foundation“, sukaupusi apie pusantro tūkstančio menininkų darbų kolekciją.

REKLAMA


Trumpametražiams filmams – unikalūs formatai ir erdvės


Šiemet „Kino pavasaris“ kvies trumpametražius filmus žiūrėti ne tik tradicinių seansų ribas peržengiančiais formatais, bet ir tai daryti unikaliose erdvėse. Konspiracijos teorijos, paslaptingi gyvūnai, vienas kitą iš proto vedantys kaimynai ar siurrealistinės atostogos Ispanijoje – tai tik kelios detalės to, ką žiūrovai išvys šių metų trumpo metro filmų programoje.


Kovo 25 d. festivalio žiūrovų lauks jau tradicija tapęs renginys – „Pati trumpiausia naktis“. Vėlyvą vakarą prasidėsiančiame ir naktį pasibaigsiančiame seanse bus parodyta 20 trumpametražių filmų – 11 šmaikščiausių ir keisčiausių programos „Trumpas konkursas“ darbų bei dar 9 būtent šiam seansui atrinkti režisierių darbai.


Pasak festivalio trumpametražių filmų programos sudarytojos Aušros Umbrasaitės, „Kino pavasaris“ kiekvienais metais suka galvas, kaip filmų žiūrėjimo patirtį kino teatre papildyti ir naujomis formomis. Todėl jau tradicinę „Pačią trumpiausią naktį“ šiemet lydi dieninis filmų maratonas „Be galo trumpai“. Antrąjį festivalio savaitgalį, kovo 25–26 d., MO muziejus taps festivalio trumpametražių filmų žiūrovų traukos vieta. Čia nenutrūkstamai „suksis“ 9 valandų trukmės seansas, parodysiantis net 36 šių metų „Kino pavasario“ trumpuosius filmus.

REKLAMA


„Šio seanso repertuarą dėliojome pagal temines programas, kad žiūrovai galėtų naviguoti net išėjus pailsėti, o po to dar ir dar kartą grįžti į filmus, kuriuos labiausiai norisi pamatyti. Tikiu, kad būtent toks nepertraukiamas seansas tikriems sinefilams taps dovana ir maloniu iššūkiu. O vis dar neatradusiems trumpos kino formos – įtraukianti, jaudinanti ir netikėta pažintis. Kviečiame žiūrovus ištirpti kino salės tamsoje išgyvenant daug trumpų įkvepiančių, žavingų istorijų“, – sako A. Umbrasaitė.


Seansai jauniems tėveliams ir ekstravagantiški vakarėliai


Ryškių patirčių išsiilgusius žiūrovus „Kino pavasaris“ kovo 17 d. Vilniuje pakvies į specialų filmo „Boileska“ (rež. Bogna Kowalczyk), pasakojančio apie vyriausią Lenkijos „drag“ karalienę, seansą. Po jo salėje lauks susitikimas su pagrindiniu filmo herojumi Lulla la Polaca. Vėliau tą patį vakarą festivalis kartu su Lulla kino mylėtojų lauks naktiniame klube SOHO, kuriame vyks „Balaganza Q Factor 2023“ vakarėlis, o jo metu pasirodys debiutuojančios ir patyrusios „drag“ karalienės.


„Kino pavasaris“ paruošė ir daugiau staigmenų. Kartu su „Pasakos“ kino teatru festivalis savaitgaliais visas mamas ir tėčius pakvies į jiems dedikuotus seansus, į kuriuos Vilniuje bus galima atsivesti ne tik mažamečius vaikus, bet ir kūdikius. Kino salėje tėvelių lauks patogūs foteliai, pilnai neužgesintos šviesos ir sumažintas įprastas garso lygis, norint užtikrinti kuo jaukesnę ir ramesnę aplinką vaikams.


Daugiau apie festivalio renginius – „Kino pavasario“ „Facebook“ paskyroje. 28–asis Vilniaus miesto kino festivalis „Kino pavasaris“ vyks kovo 16–26 dienomis Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>