Trys stiprios moterys Šv. Kristoforo kamerinio orkestro FORTE sezone

Trys stiprios moterys Šv. Kristoforo kamerinio orkestro FORTE sezone


Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, nuolat stebinantis savo profesionalumu, įtaigumu ir netikėtomis muzikinėmis programos, kviečia į 29-ojo sezono „FORTE“ koncertus, kuriuose publiką žada sužavėti trys skirtingos, stiprios ir spalvingos, Lietuvos ir pasaulio scenas užkariavusios moterys: britų sopranas Jessica Cale, elektroninės muzikos kūrėja Monika Zenkevičiūtė – Monikaze bei Lietuvos operos gerbėjams puikiai pažįstama mecosopranas Ieva Prudnikovaitė. Koncertų repertuare – muzika kiekvieno skoniui: nuo britiškosios tradicijos, elektroninės muzikos eksperimentiškumo, iki argentinietiško aistringojo tango.


Lapkričio 17 d. Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje kartu su orkestru, vadovaujamu meno vadovo ir vyr. dirigento Modesto Barkausko – Jungtinės Karalystės pažiba sopranas Jessica Cale, muzikos ir meno kritikų užsienio spaudoje liaupsinama dėl ypatingos balso išraiškos, jėgos ir platumo net aukščiausiame registre, užburiančio virtuoziškumo, derančių su atlikėjos nuoširdumu ir natūraliu gaivališkumu scenoje.

REKLAMA


Karališkojo muzikos koledžo tarptautinės operos studijos absolventė, 2020 m. Kathleen Ferrier apdovanojimų pirmosios premijos ir jungtinės publikos prizo Londono Hendelio festivalio tarptautiniame dainavimo konkurse laureatė, „The Mozartists“ asocijuotoji atlikėja Jessica Cale yra entuziastinga rečitalistė, nuolat kviečiama koncertuoti įvairiose Europos salėse.


Lietuvos publika turės galimybę išgirsti Šv. Kristoforo orkestro ir Jessicos Cale pristatomą programą „Britiški akcentai“, kurioje suskambės Lietuvos koncertų salėse retai atliekami trijų britų muzikos klasikų Ralpho Vaughano Williamso, Benjamino Britteno ir Franko Bridge‘o kūriniai. Joje šalia dviejų kūrinių orkestrui nuskambės ir užburiantis B. Britteno dainų ciklas „Les Illuminations“ -nepamirštama emocijų kelionė tarsi sapnuojant ir žvelgiant į pasaulį menininko akimis. Šalia B. Britteno ciklo programoje taip pat skambės du britų muzikos klasikai priklausantys opusai: R. Vaughano Williamso Concerto grosso styginių orkestrui, galantiškai atsigręžiantis į praeities muzikos įtakas, Lietuvoje skambės pirmą kartą ir F. Bridge'o Siuita styginių orkestrui – XX a. pradžioje vos per keletą savaičių sukomponuotas kūrinys, tapęs kompozitoriaus vizitine kortele. Koncertas rengiamas kartu su Jungtinės Karalystės ambasada Vilniuje.

REKLAMA


Lapkričio 24 d. muzikos ir kultūros erdvės Gallery 1986 scenoje su orkestru - metų elektroninės muzikos atlikėjos apdovanojimą M.A.M.A. pelniusi ryški jaunosios kartos kūrėja ir atlikėja Monika Zenkevičiūtė – Monikaze, pristatanti išskirtinę elektroakustinę simfoniją „Laws of distraction“, kurioje atlikėja savo balsu pasakoja pagrindinio veikėjo istoriją, o jo vidinį ir išorinį pasaulius atspindi persipinantys elektroninių garsų ir gyvai grojančio styginio orkestro sluoksniai.


„Laws of distraction“ - vienas laukiamiausių ir labiausiai intriguojančių orkestro koncertų jaunajai auditorijai, kuriai atlikėjai muzikinius įspūdžius siūlo patirti nakties koncerte. Pati dažniausiai naktį į garsų kūrybos magiją pasinerianti Monikaze, 2022 metais laimėjusi M.A.M.A. statulėlę, džiaugėsi, kad „elektroninė ir į nišinę auditoriją orientuota muzika turi vietą Lietuvos popkultūroje ir formuoja lietuviškos muzikos savitumą“.
Monikaze – kylanti Lietuvos elektroninės muzikos padangių žvaigždė, koncertuojanti ne tik Lietuvoje, bet kviečiama ir į prestižinius festivalius Europoje, tad koncertas su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru – puiki galimybė jau greitai išvysti ją scenoje ir pasinerti į elektroakustinės simfonijos garsų magiją.


Trečioji Moteris FORTE sezone – Lietuvos ir pasaulio žiūrovų jau pamilta mecosopranas Ieva Prudnikovaitė, gruodžio 8 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje su orkestru surengsianti argentinietišką fiestą – kompozitoriaus Astoro Piazzolos dainų ir tango vakarą „Vien tik Piazzola“.



A. Piazzolla, vienas garsiausių Pietų Amerikos argentiniečių kompozitorių ir atlikėjų, tituluojamas tango karaliumi. Įtaigią, jausmingą tango muziką sujungęs su džiazo bei klasikinės muzikos elementais ir sukūręs vadinamąjį naująjį tango, kompozitorius laikomas tradicinės tango muzikos revoliucionieriumi. „Mano muzika yra populiari kamerinė muzika, išaugusi iš tango“, – sako kompozitorius, kuriam pavyko ne tik atgaivinti tango populiarumą, bet ir gimtajame krašte tapti Didžiuoju Astoru (El Gran Astor).


Mecosopranas Ieva Prudnikovaitė – viena ryškiausių Lietuvos operos solisčių, dainuojanti pagrindines partijas Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro operų pastatymuose, aktyviai koncertuojanti Lietuvoje ir užsienyje. Užkrečiančio temperamento solistei ir unikalaus balso tembro savininkei skambiais Lotynų Amerikos muzikos ritmais alsuojanti tango tematika – artima: solistė yra surengusi ne vieną A. Piazzolos muzikos koncertą su įvairių sudėčių ansambliais bei orkestrais.


Šv. Kristoforo kamerinio orkestro ir žavingos operos solistės Ievos Prudnikovaitės, prie kurių koncerte prisijungs ir akordeonininkė Kristina Žebrauskaitė, gerbėjai kviečiami nepraleisti progos patirti siautulingą Paryžiaus, Niujorko ir Buenos Airių atmosferą koncerte, kuriame solistė ne tik dainuos, bet ir vadovaus orkestrui!


Partnerių turinys.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)