2021 metų Baltų apdovanojimas įteiktas mokslininkei R. Kvašytei

2021 metų Baltų apdovanojimas įteiktas mokslininkei R. Kvašytei


Vilniuje susitikę Lietuvos ir Latvijos užsienio reikalų ministrai Gabrielius Landsbergis ir Edgaras Rinkevičius 2021 metų Baltų apdovanojimą įteikė Lietuvos mokslininkei, filologijos ir humanitarinių mokslų daktarei Reginai Kvašytei.


R. Kvašytės veikla ir nuopelnai Latvijos ir Lietuvos santykių mokslo, švietimo ir kultūros srityse yra plačiai žinomi abiejose šalyse. Ji yra pripažinta Europoje baltistikos specialistė, Latvijos universiteto Latvių kalbos instituto ir Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos mokslininkė.


2021 metų Baltų apdovanojimo laimėtoja daug pastangų skiria baltų kalbų ir kultūros populiarinimui ne tik Lietuvoje ir Latvijoje, bet ir Vokietijos, Švedijos, Slovakijos aukštosiose mokyklose.


R. Kvašytė yra įvairių baltistikos organizacijų ir asociacijų narė, išvertusi dešimtis mokslinių darbų iš latvių į lietuvių kalbą ir atvirkščiai, įvairiomis kalbomis išleido virš 120 mokslinių straipsnių, skirtų baltų stilistikai, terminijai, sociolingvistikai, etnolingvistikai.

REKLAMA


2017 metais abiejų šalių užsienio reikalų ministrų įsteigtu Baltų apdovanojimu kasmet pagerbiami Lietuvos arba Latvijos fiziniai arba juridiniai asmenys už indėlį ir pasiekimus verčiant lietuvių literatūrą į latvių kalbą arba latvių literatūrą į lietuvių kalbą, mokant lietuvių kalbos Latvijoje arba latvių kalbos Lietuvoje, atliekant Lietuvos arba Latvijos materialaus ir nematerialaus kultūros ir istorijos paveldo mokslinius tyrimus, tiriamąją žurnalistiką apie Lietuvos ir Latvijos istoriją, kultūrą ir turizmą.


Lietuvos ir Latvijos užsienio reikalų ministrai taip pat paskelbė apie pradedamą naują studiją, skirtą abiejų šalių santykių ir bendradarbiavimo galimybių analizei. Naujosios studijos autoriai bus abi šalis puikiai pažįstantys Lietuvos ir Latvijos diplomatai Petras Vaitiekūnas ir Gintas Jegermanis. Pirmasis tokio pobūdžio dokumentas – „Pranešimas apie Lietuvos ir Latvijos bendradarbiavimo perspektyvas“ – buvo parengtas diplomatų Nerio Germano ir Alberto Sarkanio 2012 metais.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>