Kaip saugoti žieminius drabužius pasibaigus sezonui?

Kaip saugoti žieminius drabužius pasibaigus sezonui?


Pasibaigus šaltajam metų sezonui norisi kuo greičiau į šalį numesti storas pūkines striukes, pašiltintus batus ir peršokti į lengvesnius apdarus, kurie tik dar labiau pabrėžia atėjusio pavasario pradžią. Deja, dažnai apakinti tokio noro, pamirštame tinkamai pasirūpinti žieminių daiktų laikymu ir paruošimu prieš tai, kuomet ir vėl teks jais pasinaudoti.


Naudingais patarimais apie tai, kaip saugoti žieminius drabužius pasibaigus sezonui, dalinasi švarumo centro „Joglė“ vadovė Ilona Račkauskienė. Specialistė teigia, kad, pasibaigus žiemos sezonui, derėtų to sezono drabužius bei avalynę tinkamai sutvarkyti, išvalyti ir sudėti taip, kad vėl juos išsitraukus netektų nemaloniai nustebti.


„Prieš perkant drabužį visada svarbu pasidomėti jo sudėtimi ir valymo būdais. Norint, kad drabužis arba avalynė kuo ilgiau tarnautų, būtina tinkama priežiūra. Jeigu matote, kad drabužį namų sąlygomis sutvarkyti sunku, tuomet derėtų kreiptis į profesionalus. Bet kokiu atveju, pasibaigus žiemos sezonui savo striukes, paltus bei avalynę reikia atsakingai išvalyti ir laikyti tinkamose vietose iki kito sezono. Priešingu atveju galite išsitraukti nebeišvalomus ir kandžių sugadintus rūbus“, – sako I.Račkauskienė.

REKLAMA


Žieminių drabužių valymas


Striukes, paltus, šiltus megztinius ar kailinius patartina valyti ne tik pasibaigus sezonui, bet ir periodiškai dėvėjimo metu, nes į juos labai lengvai įsigeria tokie nešvarumai kaip makiažo priemonės, prakaitas, riebalai ar gatvės purvas, o įsisenėjusius nešvarumus pašalinti iš audinio yra sudėtingiau. Visų pirma, apžiūrėkite savo drabužio etiketes ir jose nurodytas priežiūros instrukcijas, nes kiekvienam gaminiui jos gali būti skirtingos.


Storas pūkines striukes dažniausiai rekomenduojama skalbti 30 laipsnių temperatūroje ir džiovinti džiovyklėje, tačiau visada derėtų pasitikslinti pažvelgus į priežiūros etiketę. Namų sąlygomis kai kurias minėtas dėmes galima pabandyti išvalyti bespalviu indų plovikliu. Nors liaudyje populiaru sakyti, kad reikia ant dėmės užpilti druskos, tačiau tiesa tokia, kad druska tik sugers riebalus, o dėmė vis tiek liks ant drabužio.


Kailinius ir paltus dažniausiai galima valyti tik sausu būdu, kuris priežiūros etiketėje ženklinamas P arba F raidėmis, todėl būtina juos patikėti profesionalams.
Sausu būdu valomą gaminį namuose išskalbus skalbimo mašinoje, galima likti nemaloniai nustebintiems, nes rūbas bus praradęs formą, o išdžiūvęs taps kietas ir susiglamžęs.

REKLAMA


Ypatingai vandeniui neatsparūs odiniai ir kailiniai drabužiai, todėl geriausia jų nešlapinti. Jeigu netyčia taip atsitinka, tuomet leiskite drabužiui natūraliai išdžiūti – gerai jį nupurtykite ir pakabinkite ant tinkamo dydžio pakabos. Drabužį džiovinkite kambario temperatūroje, kuo toliau nuo šilumos šaltinio, kuris gali deformuoti odą arba kailį. Kai drabužiai jau sausi, galite juos sušukuoti minkštu šepetėliu.


Kur geriausia laikyti?


Išvalytus žieminius drabužius geriausia laikyti specialiai tam skirtuose medžiaginiuose dėkluose arba sudėti į kartotines dėžes. Tokiu būdu laikomi rūbai nesiglamžo, ventiliuojasi ir neprisigeria pašalinių kvapų. Taip pat tokiu būdu saugomų drabužių nepuola kandys ar kiti vabzdžiai.


Jokiu būdu nepalikite drabužių kabėti polietileniniuose maišuose, nes jie skirti tik patogiam drabužių transportavimui, o ne nuolatiniam laikymui.


Kaip saugoti žieminius drabužius pasibaigus sezonui?


Avalynės valymas


Netinkamai prižiūrima avalynė itin greitai susidėvi ir praranda savo estetišką vaizdą. Didžiausias avalynės priešas – druskos. Būtent todėl labai svarbu kaskart, po pasivaikščiojimo lauke, nuo avalynės nuvalyti purvą ir druskas. Rekomenduojama vos nusipirkus avalynę ją impregnuoti dar prieš pradedant avėti, kad užkirstumėte kelią druskos ir purvo daromai žalai.


Verstos odos (zomšinių) batų valymui geriausia naudoti valymo putas ir turėti šepetėlį, kuris pašiauštų sugulusį bato plauką ir neleistų nešvarumams įsisenėti. Norint palaikyti lygios odos avalynės spalvą, derėtų naudoti batų tepalus, parinktus pagal avalynės spalvą. Norėdami sužinoti kokios priemonės tinkamiausios, pasikonsultuokite su specialistais. Švarumo centre esanti profesionali įranga leidžia ne tik puikiai išvalyti, bet ir atnaujinti mylimus batus, todėl tinkamai prižiūrima avalynė tarnaus ne vieną sezoną.


Norėdami išlaikyti bato formą, galite į juos pridėti popieriaus, o į ilgaaulius batus – kartono.

Kur geriausia laikyti?


Geriausia išvalytus batus laikyti ventiliuojamose dėžėse ir surūšiuotus pagal spalvas. Atkreipkite dėmesį, kad vietoje, kurioje laikote batus, nebūtų drėgmės. Taip pat svarbu į dėžes įdėti priemonių nuo kandžių, pavyzdžiui citrinos žievelių, levandos šakelių, ar įsigyti specialių jau pagamintų kvapų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)