Skaitytojai klausia: kas ta klastinga cinamono rūšis?

Skaitytojai klausia: kas ta klastinga cinamono rūšis?


Labai mėgstu keptus obuolius su cinamonu. Nusipirkau Vietnamo cinamono, tačiau išgirdau, kad jis labai prastas. Iš tikrųjų jo pavartojus pradėjo deginti pėdas iki pusės blauzdų – gal jis tirština kraują?


Specialistai teigia, kad prekyboje dažniausiai pasitaiko ne tikrasis, arba ceiloninis, cinamonas, o jo apsišaukėlis pusbrolis kininis cinamonas. Abiejų prieskonių išvaizda, skonis ir kvapas panašūs, bet tai nėra tas pats prieskonis.


Patariama vartoti ceiloninį cinamoną, nes jis kvapnesnis (nors ir brangesnis), be to, kininiame cinamone yra kumarino – komponento, kuris gali pakenkti kepenims.


Nuo 2013 m. Europos Sąjungoje uždrausta dėti kininio cinamono į dribsnius ir kepinius, jei kilogramui tektų daugiau nei 50 g prieskonio. Dėl šio nutarimo pakėlė maištą danų kepėjai, nes kininis cinamonas labiau tinka jų nacionaliniams kepiniams, tad galiausiai buvo padaryta išimtis šventiniam laikotarpiui.


Be to, kininis cinamonas yra aštresnis prieskonis, daugiausia gaminamas Kinijoje, Indonezijoje ir Vietname. Ceiloninio cinamono kilmės šalis – Šri Lanka (anksčiau – Ceilonas).







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 15 (2024)

    Savaitė - Nr.: 15 (2024)