Tik tai, kas svarbu mūsų skaitytojams

Tik tai, kas svarbu mūsų skaitytojams


„Liftų byla“ seniai baigta


Mano draugas gyvena devynių aukštų namo pirmajame aukšte, tačiau moka už lifto paslaugas. Ar tai teisinga?


2016 m. Aukščiausiasis Teismas padėjo tašką „liftų byloje“. Trumpai tariant, paskelbta tokia nutartis, kad liftu nesinaudojantiems pirmojo ir antrojo aukštų gyventojams už lifto sunaudotą elektros energiją mokėti nereikia, tačiau jiems, kaip ir kitų aukštų gyventojams, taikoma tokia pati finansinė prievolė už lifto eksploataciją. Tiesa, jie nuo šio mokesčio gali būti atleisti, jei tam pritars dauguma (daugiau kaip pusė) namo gyventojų.


Namo administratorius (bendrija arba įmonė) turi teisę sudaryti bendrojo naudojimo objektų aprašą ir jame numatyti, kad pirmojo ir antrojo aukštų patalpų savininkai yra atleidžiami nuo mokesčio už lifto eksploataciją, remontą ir išlaikymą. Toks aprašas įsigalioja tuomet, kai jį pasirašo ir patvirtina dauguma daugiabučio gyventojų. Procesą gali inicijuoti namo gyventojai arba administratorius.

REKLAMA


Sveikata – kiekvieno rūpestis


Kauno miesto apylinkės teismas man priteisė viešųjų darbų. Nesu registruotas darbo biržoje. Kas tuomet mokėtų už gydymą įvykus nelaimingam atsitikimui darbe? Ar būtina sudaryti viešųjų darbų sutartį atvykus į įmonę?


Lietuvos Respublikos bausmių vykdymo kodekso 41 straipsnio „Viešųjų darbų atlikimo sąlygos“ 2 skirsnyje rašoma, kad viešuosius darbus atliekantiems nuteistiesiems netaikomas Darbo kodeksas ir kiti darbo įstatymai.


Viešuosius darbus atliekantys nuteistieji gali savo noru apdrausti sveikatą Sveikatos draudimo įstatymo ir kitų sveikatos draudimą reglamentuojančių teisės aktų nustatyta tvarka. 3 skirsnyje teigiama, kad sveikatos priežiūros, socialinių paslaugų ar kita valstybės ar savivaldybės institucija, nevyriausybinė organizacija, kurioje atliekami viešieji darbai, turi užtikrinti nuteistiesiems saugias ir sveikas darbo sąlygas, atitinkančias darbuotojų saugą ir sveikatą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus.

REKLAMA


Viešuosius darbus atliekančius nuteistuosius draudžiama skirti dirbti kenksmingomis ir labai kenksmingomis darbo sąlygomis, taip pat pavojingus darbus, kurių sąrašą nustato Lietuvos Respublikos Vyriausybė. Nuteistieji prieš viešųjų darbų pradžią instruktuojami apie darbo saugos ir sveikatos reikalavimus ir nemokamai aprūpinami asmens apsaugos priemonėmis.


Tad jūs galite registruotis darbo biržoje, tuomet būsite draudžiamas valstybės lėšomis, taip pat galite savarankiškai mokėti privalomojo sveikatos draudimo įmokas arba mokėti už gydymą visą kainą kaip neapdraustas asmuo.


Pagelbės bendruomenė


Mūsų sodininkų bendrija – gana didelė – 430 sodo sklypų. Artėja pavasaris, tuoj prasidės medžių genėjimo darbai. Kiekvieną pavasarį kiekviename sklype lieka didžiulės krūvos šakų. Dauguma sodininkų – pagyvenę žmonės, todėl tas šakas sukapoti, sutvarkyti tapo sunku. Kasmet didžioji dalis šakų deginama – taip teršiamas oras, be to, nesaugu mažame sklype kurti laužą. Gal yra įmonių ar asmenų, kurie tas šakas panaudotų naudingai ir kartu apsaugotų gamtą bei pagelbėtų pensininkams?


Kiekvieną pavasarį aplinkosaugininkai ir priešgaisrinės saugos specialistai kartoja, kad deginti šakas, lapus ir kitas atliekas draudžiama ir pavojinga. Nugenėtas medžių šakas ir kitas žaliąsias atliekas galima išvežti į žaliųjų atliekų surinkimo aikšteles. Tokių aikštelių yra kiekvienoje vietovėje ir jose atliekos iš fizinių asmenų priimamos nemokamai. Žinoma, tokiu atveju reikėtų pasirūpinti transportu.



Gaila, kad neparašėte, kokioje vietovėje yra jūsų sodininkų bendrija, nes kai kurios atliekų surinkimo įmonės nemokamai siūlo talpius žaliųjų atliekų konteinerius. Už šių atliekų išvežimą kas antrą savaitę reikėtų mokėti tik apie 60 eurų per visą sodininkystės sezoną.


Manau, pasirinkti tinkamiausią variantą reikėtų pasitarus su sodininkų bendrijos nariais. Būtų geriausia, jei iniciatyvos imtųsi jaunesni ir energingesni jos nariai.


Įvertinti ir daugiavaikiai tėvai


Esu daugiavaikis tėvas, pensininkas. Visi vaikai suaugę. Žmona gaudavo antrojo laipsnio valstybinę pensiją, tačiau šių metų sausį mirė. Ar aš galiu gauti šią pensiją?


Pagal neseniai priimtą Valstybinių pensijų įstatymo pataisą, daugiavaikiam tėvui (įtėviui) antrojo laipsnio valstybinė pensija skiriama tik tuo atveju, kai nėra daugiavaikės motinos (įmotės) arba kai ji neatitinka įstatymo nustatytų antrojo laipsnio valstybinės pensijos skyrimo sąlygų.


Dabar pretenduoti į valstybinę pensiją gali tik motinos, pagimdžiusios ar įvaikinusios penkis ir daugiau vaikų, išauginusios juos iki 8 metų ir gerai išauklėjusios.


Seimas įstatymą taip pat papildė nuostata, kad valstybinė pensija tėvams nebus skiriama dėl jų piktnaudžiavimo alkoholiu, narkotikais, priklausomybės ligų, fizinės ar seksualinės prievartos prieš savo vaikus (įvaikius) naudojimo, gaunamos valstybės paramos panaudojimo ne šeimos interesams, taip pat jeigu bent vienas vaikas auga ar augo socialinės rizikos šeimoje.


Valstybinė pensija nebus skiriama ir asmenims, kurių vaikams buvo nustatyta laikinoji globa, kurie yra teisti už nusikaltimus prieš vaikus, šeimą, kurių nors vienas vaikas yra teistas už įvairius nusikaltimus.

REKLAMA


Pasikeitė laikai


Gyvenu viena Klaipėdoje, sename 8 butų name. Butas – trijų kambarių. Dukra su anūke išvažiavo į kitą miestą, gavo ten darbą. Jei namą griautų ar prijungtų prie uosto teritorijos, kokį butą aš turėčiau gauti – ar atitinkantį dabartinę kvadratūrą, ar vieno kambario? Ar, jei grįžtų dukra su anūke, jos gautų atskirą gyvenamąjį būstą, ar vis tiek priklausytų vienas butas, nesvarbu, kiek žmonių yra deklaravę gyvenamąją vietą dabartiniame bute?


Jūs išvardijote praėjusių laikų realijas, šiais laikais visuomenės poreikiams paimamas nekilnojamasis turtas yra išperkamas rinkos kaina arba šalių susitarimu. Tiesa, toji rinkos kaina dažnai savininkų netenkina ir susitarti nepavyksta, tad derybos trunka metų metus.


Taigi valstybė butą išpirktų, o už gautus pinigus galėtumėte nusipirkti tokio dydžio butą, kokio norėtumėte arba koks išeitų.


Kitaip būtų, jei gyvenate neprivatizuotame, dabar tapusiame socialiniame būste. Tuomet naujo suteikto socialinio būsto plotas priklausytų nuo dabartiniame bute gyvenamąją vietą deklaravusių asmenų skaičiaus, jei nebūtų įsigilinta, kiek žmonių jame iš tikrųjų gyvena.


Mieliagrybiai nerimsta


Gal galėtumėte išsamiau papasakoti apie mieliagrybių sukeltą infekciją?


Normaliomis sąlygomis mieliagrybiai (iš tiesų grybeliai Candida albicans) egzistuoja organizme nekenkdami. Tačiau kai jų skaičius peržengia normą, sukeliama infekcija, prasideda uždegiminis procesas.


Pertekliniam mieliagrybių dauginimuisi gali turėti įtakos daug veiksnių. Vienas iš jų – antibiotikų vartojimas, kai su ligos sukėlėjais žūsta ir gerosios bakterijos, nedidelis skaičius organizme buvusių mieliagrybių nebetenka konkurentų ir ima neribotai daugintis.


Turi reikšmės ir maistas. Mieliagrybiai minta cukrumi, tad reikėtų jo vengti, taip pat įvairių saldumynų, medaus, saldžių vaisių, vaisių sulčių ir kt. Patariama maistą gaminti su nerafinuotu aliejumi, gerti daug vandens, valgyti šviežių, šaldytų, virtų daržovių, paukštienos, kiaušinių, riešutų, grūdų. Labai tinka maistas, prisotintas polinesočiųjų riebalų rūgščių: riebios žuvys, sėmenys, nerafinuotas alyvuogių, sėmenų ar kanapių aliejus, avokadai.

REKLAMA


Be abejo, reikia vartoti gydytojo paskirtus vaistus, probiotikų ir stiprinti imunitetą.


Daugiau svarbių, įdomių ir naudingų temų - žurnale SAVAITĖ







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)