Dinozaurų parkuose vietą rado netgi King Kongas

Dinozaurų parkuose vietą rado netgi King Kongas


Dinozaurų parkai populiarūs visame pasaulyje. Išties įspūdingą dinozaurų parką galime aplankyti ir mūsų šalyje, šalia Klaipėdos esančiuose Radailiuose. Tokių parkų ar pavienių dinozaurus vaizduojančių figūrų rasime ir kitose Lietuvos vietose. Visgi kai kuriuose pasaulio „dino“ parkuose greta statiškų dinozaurų skulptūrų ar judriųjų figūrų galima rasti ir netikėtų personažų.


Manvydas VITKŪNAS


Daugelis pasaulyje egzistuojančių dinozaurų parkų yra pramoginiai. Juose demonstruojamos statiškos ar judančios (dažnai ir riaumojančios) prieš daug milijonų metų gyvenusių gyvūnų figūros, pagamintos iš gumos, metalo ir kitų medžiagų. Greta dažniausiai įkurdinami kiti atrakcionai – karuselės, laipynės vaikams ir pan., – kavinės, kino teatrai. Tačiau yra ir tikrų dinozaurų parkų, kuriuose galima išvysti senovėje gyvenusių gyvūnų liekanų, aptiktų paleontologų, susipažinti su mokslinių tyrimų medžiaga.


Kanados pasididžiavimas


Pietų Kanadoje, Albertos provincijoje, už 200 kilometrų nuo 1988 m. žiemos olimpinių žaidynių sostine buvusio Kalgario miesto, Tauriųjų Elnių upės slėnyje, yra Dinozaurų provincijos parkas – UNESCO pasaulio paveldo objektas nuo 1979 m. Šiai vietovei pasaulinę šlovę pelnė čia atlikti paleontologiniai tyrimai, kurių metu buvo rasti net 28 prieš daug tūkstantmečių gyvenusių dinozaurų ir žuvų (tarp jų – ryklių) skeletai ir dantys. Ši vietovė – tikras Kanados ir čia dirbančių paleontologų pasididžiavimas.

Iš Dinozaurų provincijos parko radiniai iškeliavo į įvairius muziejus: Karališkąjį muziejų Kanados didmiestyje Toronte, Kanados gamtos muziejų šalies sostinėje Otavoje, Amerikos gamtos istorijos muziejų Niujorke. 1985 m. buvo įsteigtas specialus, net dešimt galerijų turintis Karališkasis Tirelio paleontologijos muziejus, esantis už 100 kilometrų nuo dinozaurų kaulų radavietės. Šiame muziejuje saugoma 80 tūkst. eksponatų, tarp jų – keturios dešimtys pilnų dinozaurų kaulų komplektų (čia yra ir garsusis daugybės filmų herojumi tapęs tiranozauras). Taip pat galima išvysti prieš 70 milijonų metų gyvenusio skraidančio dinozauro – kecalkoatlio, taip pavadinto senovės actekų dievo garbei, – griaučius. Čia yra ir natūralaus dydžio įvairiose praeities epochose gyvenusius dinozaurus vaizduojančių skulptūrų.

REKLAMA


Dinozaurų pėdsakai


Kitas garsus mokslinio pobūdžio dinozaurų parkas įkurtas Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV), Teksaso valstijoje, netoli Glen Rozo miesto. Tai Dinozaurų slėnio valstijos parkas, užimantis 617 hektarų plotą. Ši žemė greta Paluksio upės, kur buvo rasta geologinio kreidos periodo dinozaurų liekanų, taip pat įspaustų ir per milijonus metų išlikusių senovės gyvūnų pėdsakų, 1968 m. buvo išpirkta iš privačių savininkų. Didžioji dalis parko skirta tik moksliniam pažinimui, bet yra ir maršrutų lankytojams, leidžiančių pamatyti įdomiausias radavietes (sutikite, išvysti tikro dinozauro pėdsaką, aptiktą upės atodangoje, smalsiam lankytojui turbūt įdomiau nei iš stiklo pluošto pagamintą dinozauro figūrą). Parko lankytojų centre įrengta gausi ir interaktyvi dinozaurų skeletų bei natūralaus dydžio figūrų ekspozicija palieka neišdildomą įspūdį ir dideliems, ir mažiems.


Įdomu, kad netoli šio parko veikia ir kitas, Pasaulio sutvėrimo patvirtinimų, muziejus, 1984-aisiais įkurtas žinomo kreacionisto Karlo Edvardo Bo. Kreacionizmas – tai tikėjimas, jog visa gyvybė (gausybė jos formų), Visata ir Žemė buvo sutverti Dievo arba jam dalyvaujant. K. E. Bo tvirtai įsitikinęs, kad ir dinozaurus, ir žmones Dievas sukūrė vienu metu ir mūsų protėviai gyveno kartu su šiais praeities gyvūnais. Muziejuje atsirado ir „neginčijamų“ šios teorijos patvirtinimų, pavyzdžiui, klintyje įspaustas tariamas žmogaus pėdsakas, iš dalies dengiamas dinozauro pėdsako. Vėliau panašių eksponatų gausėjo, nepaisant kritikos, kad tai – moksliškai neįrodomi gamtiniai dariniai ar netgi grubios šiuolaikinės klastotės. Visgi muziejus yra gausiai lankomas, čia vyksta ekskursijos, paskaitos. Muziejaus darbuotojai rengia archeologines ekspedicijas įvairiuose pasaulio kampeliuose, stengdamiesi rasti įrodymų, kad jų puoselėjama žmonijos raidos teorija – pagrįsta.

REKLAMA


Pasitinka Jėzus Kristus


Minėti moksliniai dinozaurų parkai su juose esančiomis ekspozicijomis yra visų pirma pažintiniai, o ne pramoginiai. O štai pramoginių dinozaurų parkų, skirtų, be pažinimo džiaugsmo, teikti lankytojams ir aibę kitų malonumų, pasaulyje egzistuoja tūkstančiai. Jų steigėjams ir savininkams pirmiausia rūpi verslo sėkmė, pelnas, todėl čia galima aptikti daug laisvės, fantazijos, improvizacijos, kartais ir absurdo, tarpusavyje sunkiai suderinamų dalykų. Pavyzdžiui, prie Osinekės mieste (Mičigano valstijoje, JAV) esančių „Dinozaurų sodų“ įėjimo kažkodėl pastatyta Jėzaus Kristaus skulptūra.


Pietų Dakotos valstijos (JAV) Rapid Sičio mieste įsteigtas dinozaurų parkas itin dažnai kelia šypseną dėl nevykusiai vaizduojamų dinozaurų: jų pozos – nenatūralios, jie – pernelyg stilizuoti, atrodo lyg atklydę iš animacinių filmų. Daugelis dinozaurų nudažyti vienoda žalia spalva. Tiesa, dauguma lankytojų linkę parko kūrėjams atleisti netikslumus – betoninės dinozaurų skulptūros buvo pagamintos išties seniai, dar 1936 m.


Kalifornijos valstijoje (JAV) esančiame Kabazono dinozaurų parke, pradėtame kurti 1964-aisiais, pirmiausia atsirado net 45 metrų aukščio apatozauro skulptūra. Apatozaurai, kad ir milžiniški, visgi buvo kelis kartus mažesni. Nepasikuklinta ir kuriant tiranozauro bei kitų dinozaurų atvaizdus. Parkas įkurtas dviejų žmonių – profesionalaus skulptoriaus ir pakelės kavinės savininko – iniciatyva. Tikslą pasiekė abu – skulptorius pelnė žinomumą, o kavinė tapo labai populiari. Įdomu, kad šiame parke vieno dinozauro pilve veikia suvenyrų parduotuvė, kito – kreacionizmo informacijos centras, kur teigiama, kad žmonės ir dinozaurai atsirado vienu metu, o šalimais veikiančiame robotų dinozaurų parke galima stebėti netgi fantastinę dinozauro kovą su viduramžių riteriu.



Virdžinijos valstijos (JAV) Vait Posto mieste esančio parko „Dinozaurų žemė“ kūrėjai įsigudrino greta dinozaurų įkurdinti ir milžinišką kobrą bei filmų personažą King Kongą...


Jūsų laukia megalodonas


Europoje taip pat gausu teminių pramoginių parkų, kurių lankytojų dėmesio centre – dinozaurai. Parkų gausa pasižyminčioje Ispanijoje, Teruelio mieste, veikia „Dinopolis“ – didelis parkas, turintis kelis filialus ir garsėjantis didele pažintinių pramogų įvairove. Keliaujant specialiais maršrutais, čia galima sužinoti ne tik apie dinozaurų gyvenimą, bet ir išnykimo priežastis, taip pat yra įrengta inovatyvi paleontologijos ekspozicija.


Šiaurės vakarų Vokietijoje, Žemutinės Saksonijos žemėje, esančiame Miunchehageno miestelyje įkurti dinozaurų parką paskatino paleontologų radiniai šalia Rėburgo kalvagūbrio. Čia aptikus suakmenėjusių dinozaurų pėdsakų, iš pradžių buvo įrengtos juos saugančios medinės stoginės, aptverta teritorija. 1992 m. buvo atidarytas dinozaurų parkas. Jame senovės gyvūnų paliktus pėdsakus galima pamatyti specialiose salėse, o šalimais yra įrengti lankymo takai ir pastatytos labai tikslios, pagal mokslininkų rekomendacijas sukurtos, natūralaus dydžio įvairių rūšių dinozaurų figūros. Dabar jų čia jau galima išvysti kone pustrečio šimto. Edukacijai parke skiriama labai daug dėmesio. Pavyzdžiui, vaikai gali pasijusti tikrais paleontologais ir atkasti dirbtinius dinozauro griaučius, o specialioje ekspozicijoje demonstruojamos įvairios moksliškai pasenusios dinozaurus vaizduojančios figūros ir paaiškinama, kaip bėgant laikui kaitėsi samprata apie labai seniai išmirusių gyvūnų išvaizdą.

REKLAMA


Veikiausiai dar žymesnis Vokietijoje yra netoli Noinkircheno (Saro žemėje), buvusios kasyklos vietoje, vos daugiau nei prieš dešimtmetį duris atvėręs Gondvanos priešistorės parkas. Jis garsėja puikia judančių dinozaurų figūrų kokybe, animacijomis, ekspozicijos modernumu. Ypatingo lankytojų dėmesio sulaukia realaus dydžio milžiniško priešistorinio ryklio megalodono figūra.


Dėmesys neandertaliečiams


Didžiosios Britanijos Norfolko grafystėje veikia dinozaurų parkas „Dinosaur Adventure“, kur daug dėmesio skiriama ne tik dinozaurams, bet ir seniausiai žmonijos praeičiai. Čia galima išsamiai susipažinti su neandertaliečių – archajinės žmonių (Homo) genties rūšies, išnykusios maždaug prieš 40 tūkst. metų, – gyvenimu.


Austrijoje, Štirijoje, yra teminis priešistorės parkas „Styrassic Park“, kur, be dinozaurų, galima pamatyti kitų priešistorės gyvūnų, pavyzdžiui, urvinio raganosio, kardadančio tigro ar mamuto, figūras.


Čekijoje veikiančiame Pilzeno „DinoParkʼe“ dinozaurai, kaip ir daugelyje kitų šiuolaikinių parkų, juda, kriokia, bet ne tai svarbiausia. Šiame parke yra pasodintas ir sėkmingai auga unikalus medis Wollemia nobilis, laikomas tikru augalų dinozauru. Jis vešėjo Žemėje prieš 175 milijonus metų ir botanikų buvo laikomas išnykusiu. Tačiau štai 1994 m. augalas buvo rastas tebežaliuojantis atokiame Australijos kalnų kampelyje. Jo sodinuką pavyko gauti dinozaurų parko Čekijoje kūrėjams, ir dabar šis gamtos eksponatas, o ne muliažas iš plastiko, yra tikra šio parko pažiba.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)