Džo Baideno gyvenimas – kupinas išbandymų

Džo Baideno gyvenimas – kupinas išbandymų


Naujasis Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidentas Džo Baidenas pagaliau pasiekė savo tikslą, užsibrėžtą dar jaunystėje, ir tapo Baltųjų rūmų šeimininku bei galingiausios pasaulio valstybės vadovu. Galima pritarti arba nepritarti Dž. Baideno politinėms pažiūroms, bet sunku nesižavėti tuo, kaip jis sugebėjo nepalūžti, gyvenimo kelyje patyręs itin daug skaudžių likimo smūgių.


Manvydas VITKŪNAS


Prieš pat savo 30-ąjį gimtadienį, 1972 m. rudenį, Dž. Baidenas buvo išrinktas JAV Senato nariu Delavero valstijoje. Tai buvo tikras skrydis į politikos viršūnę. Vyras patyrė didžiulę sėkmę ir tapo vienu jauniausių senatorių šalies istorijoje, įveikęs tikrą politikos sunkiasvorį – 63-ejų respublikoną Džeimsą Keilebą Bogsą, aktyviai remtą tuomečio šalies prezidento Ričardo Niksono. Atsivėrė gausios veiklos, didelės politinės įtakos ir reikšmingų darbų perspektyvos. Tačiau netrukus džiaugsmą aptemdė baisi tragedija: tų pačių metų gruodį, kartu su vaikais važiuodama pirkti Kalėdų eglutės, į avariją pateko Džo žmona Neilija. Senatoriaus sutuoktinė ir trylikos mėnesių dukrelė Naomė neišgyveno, vyriausiam sūnui Bo lūžo koja, o jaunėlis Hanteris patyrė galvos smegenų traumą. Po šio sukrėtimo Dž. Baidenas, ką tik palaidojęs žmoną ir dukrą, nesitraukė nuo sūnų. Jis netgi svarstė mesti politiko karjerą, bet vienas bičiulis senatorius sugebėjo jį atkalbėti. Galiausiai ligoninėje, kurioje buvo jo vaikai, Dž. Baidenas davė senatoriaus priesaiką ir buvo daug kartų perrinktas bei atstovavo Delavero valstijai Senate daugiau nei tris dešimtmečius, iki pat 2009 m., kai, prezidentu tapus Barakui Obamai, užėmė viceprezidento postą.

REKLAMA


Antras prezidentas katalikas


Būsimasis politikas Džozefas Robinetas Baidenas (vėliau vadintas tiesiog Džo Baidenu) gimė Pensilvanijos valstijos Skrantono mieste 1942 m. lapkričio 20 d. Jo tėvai buvo Džozefas Robinetas Baidenas vyresnysis ir Katrina Judžinija Baiden. Abu tėvai – katalikai, kurių gyslomis tekėjo airių, anglų ir prancūzų kraujas (Dž. Baidenas bus antrasis po Džono Kenedžio JAV prezidentas katalikas). Džo buvo vyriausias iš keturių vaikų (vėliau gimė du broliai ir sesuo). Netrukus šeima persikėlė iš Pensilvanijos į Delavero valstiją. Tėvas buvo verslininkas, kuriam sekėsi banguotai: vienu metu jis faktiškai bankrutavo, netgi turėjo parduoti namus, glaustis pas uošvius, vėliau vėl uždirbo pinigų, pradėjęs naudotų automobilių prekybos verslą.


Džo mokėsi mokyklose Vilmingtono ir Kleimonto miestuose. Berniukas kentė nemažai patyčių, nes smarkiai mikčiojo, o su šia bėda kovojo deklamuodamas eilėraščius ar sakydamas įvairius tekstus prieš veidrodį. Vėliau vaikinas studijavo istoriją ir politologiją Delavero universitete, laisvalaikiu žaidė amerikietiškąjį futbolą ir beisbolą. Į kariuomenę nebuvo paimtas (ir išvengė dalyvavimo Vietnamo kare), diagnozavus astmą.

REKLAMA


Toliau Dž. Baidenas pasirinko teisės studijas ir 1968 m. baigė Sirakūzų universitetą Niujorko valstijoje. Šio universiteto studentė buvo ir jo būsimoji žmona Neilija. Ji baigė anglų filologijos studijas ir dirbo specialiųjų poreikių vaikų mokytoja. Kai Neilija paklausė Džo, koks jo pagrindinis karjeros tikslas, vaikinas pasirodė visai nekuklus: „Tapti JAV prezidentu.“ Tuomet Neilija šypsojosi – turbūt netikėjo, bet jos išrinktasis (pora susituokė 1966-aisiais) po daugelio metų įgyvendino šį siekį. Deja, moteriai nebuvo lemta sulaukti šios dienos.


Vedė antrąkart


Jauna šeima 1969 m. susilaukė sūnaus Bo, po metų – Hanterio, vėliau – ir dukters Naomės. Jie gyveno Vašingtono priemiestyje, Džo vertėsi teisine praktika, dalyvavo vietos savivaldos veikloje, vėliau persikėlė į Delaverą, čia su kolegomis įkūrė advokatų kontorą ir netrukus pradėjo svaiginamą politinę karjerą. Neilija buvo ištikima draugė ir patarėja, labai padėjusi vyrui rinkimų kampanijos metu. Dž. Baideno pažiūros buvo artimos daugybei jaunų rinkėjų Delavero valstijoje, tad jie energingai palaikė taip pat jauną Demokratų partijos politiką.


Laimėjęs rinkimus, Dž. Baidenas išvyko į Vašingtoną burti komandos, ir štai – lyg perkūnas iš giedro dangaus – skambutis iš Delavero. Neilija padarė fatališką klaidą vairuodama, ir automobilis pateko po sunkvežimiu...


Galima tik įsivaizduoti, kiek jėgų reikėjo nepalūžti po tokio smūgio. Padėjo artimieji, būtinybė rūpintis be mamos likusiais dviem vaikais, tikėjimas. Vyras sugebėjo nepakliūti į alkoholio pinkles. Dž. Baidenas iki šiol nevartoja alkoholio. Jis yra viešai sakęs: „Mano šeimoje ir taip buvo pernelyg daug alkoholikų.“



Kelerius metus pabuvęs našliu, senatorius susipažino su devyneriais metais jaunesne itališko kraujo turinčia anglų kalbos mokytoja Džile Treise Džeikobs. Jai Džo tapo taip pat antruoju sutuoktiniu – pora susituokė 1977 m. 1981-aisiais gimė duktė Ešlė Bleizer.


Pirmas blynas prisvilo


Politinė karjera Dž. Baidenui labai sekėsi. 1974 m. įtakingas žurnalas „The Time“ įtraukė jį į 200 JAV žmonių, kursiančių istoriją, sąrašą. Politikas ilgą laiką vadovavo Senato Teisės ir Užsienio reikalų komitetams. 1988-aisiais jis pirmą kartą varžėsi prezidento rinkimų kampanijoje, bet ją teko gana anksti palikti. Pagrindinis varžovas Demokratų partijoje Maiklas Dukakis debatų metu ne kartą skaudžiai įgėlė Dž. Baidenui, kad šis gana įžūliai cituoja kitų žmonių mintis, nenurodydamas tikrosios autorystės. Žurnalistai, išsamiau pasidomėję Dž. Baideno tekstais ir kalbomis, taip pat rado panašių negražių pavyzdžių. Politikas nesugebėjo tinkamai apsiginti ir anksti pasitraukė iš rinkimų kovos. Tai jam tapo gera pamoka. Galiausiai tąsyk prezidento rinkimuose demokratas M. Dukakis pralaimėjo respublikonui Džordžui Bušui vyresniajam.


2008 m. Dž. Baidenas, jau būdamas vienas labiausiai patyrusių senatorių, vėl dalyvavo prezidento rinkimų kampanijoje, bet greitai atšaukė kandidatūrą Hilari Klinton ir Barako Obamos naudai. B. Obama, Demokratų partijos nominuotas galutiniu kandidatu rinkimuose, pasiūlė Dž. Baidenui tęsti kovą kartu ir siekti viceprezidento posto. Dž. Baidenas pareigas B. Obamos komandoje ėjo dvi kadencijas – nuo 2009 iki 2017 m. Palikdamas Baltuosius rūmus, buvęs viceprezidentas žurnalistams sakė neatmetąs galimybės dalyvauti 2020-ųjų prezidento rinkimų kampanijoje, o iki to laiko tapo dėstytoju Pensilvanijos universitete.

REKLAMA


Kaltino nepotizmu


2015 m. sausį Dž. Baideno asmeninis gyvenimas vėl sulaukė didelio amerikiečių visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio: viceprezidentas laidojo vyriausią savo sūnų (jam buvo vos 46-eri). Bo Baidenas, kaip ir tėvas, buvo pasirinkęs teisininko kelią, po studijų dirbo JAV teisingumo ministerijoje, vėliau – privačioje juridinėje kontoroje. Jis buvo Nacionalinės gvardijos karys, 2008–2009 m. tarnavo misijoje Irake. Buvo vedęs, susilaukė dviejų vaikų. Jauną vyrą pasiglemžė klastingos ir retos formos vėžys. Kelios galvos smegenų auglio operacijos nepadėjo...


Antrasis politiko sūnus Hanteris Baidenas taip pat pasirinko teisininko profesiją. Kai, vos baigęs studijas Jeilio universitete, jis iškart gavo darbą prestižinėje tarpbankinėje organizacijoje ir daugiau nei 100 tūkst. dolerių metinį atlyginimą, žiniasklaida subruzdo ir pradėjo skambinti varpais dėl nepotizmo ir protekcionizmo: ar jaunasis H. Baidenas nebūtų gavęs tokios puikios vietos, kaip ir į ministeriją priimtas dirbti vyresnis jo brolis, jei ne tėvo senatoriaus įtaka ir svoris?! H. Baidenas pasuko į verslą, taip pat užėmė vietą valstybinės geležinkelių įmonės „Amtrak“ direktorių taryboje. 2014 m. jis tapo kompanijos „Burisma“, užsiimančios dujų verslu Ukrainoje, valdybos nariu. Sąsajos su šia kompanija, ryšiai su Ukrainos valstybės pareigūnais, jiems (ir net Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui) galbūt darytas spaudimas, apie kurį viešai kalbėjo Donaldas Trampas, daug rašė žiniasklaida, tapo didžiulio skandalo objektu ir sugadino Dž. Baidenui nemažai kraujo. Visgi ši milžiniško atgarsio sulaukusi istorija nesutrukdė laimėti prezidento rinkimų.


Gyvūnų teisių gynėja


Dž. Baidenas turėjo progų kiek pasinervinti ir dėl jauniausios savo atžalos – Ešlės. Dar būdama religinės pakraipos mokyklos moksleivė, ši žolės riedulio mėgėja pasižymėjo kovingumu, rūpinosi gyvūnų teisėmis, rengė peticijas, kad kosmetikos kompanijos nebandytų savo gaminių naudodamos gyvūnus. Ji labai rūpinosi delfinų apsauga, ir galiausiai šiuo klausimu teko jau politiniu lygmeniu užsiimti tėvui. Studijuodama kultūrinę antropologiją universitete, Ešlė savanoriavo vasaros stovyklose. Vėliau kelis mėnesius padirbėjo padavėja ir galutinai pasuko į socialinę sritį, pasirinko darbą su sergančiais vaikais, tapo socialine darbuotoja. Dar vėliau ji užsiėmė darbo jaunimui paieška, pagalba prievartos aukoms ir tuo pat metu aktyviai kovojo su rasizmu.

REKLAMA


2017 m. E. Baiden tapo etiškos jaunimo drabužių linijos vadove ir paskelbė, kad šios linijos gaminiai padės kovoti su socialine ir rasine nelygybe, o pelnas bus skiriamas labdaringai veiklai. Šios linijos drabužiai yra siejami ir su patriotiškumu, nes visa medvilnė jiems gaminti užauginama ir patys drabužiai siuvami JAV. Visgi, kad ir kokia „gera mergaitė“ Ešlė būtų, ankstyvoje jaunystėje jai nepavyko išvengti problemų su teisėsauga. 1999-aisiais Naujajame Orleane ji įkliuvo policijai su doze marihuanos, o 2002 m. Čikagoje buvo uždaryta į areštinę dėl pasipriešinimo policijos pareigūnui. 2010-aisiais Ešlė ištekėjo už žydų kilmės gydytojo (beje, per vestuvių ceremoniją pavyko suderinti ir katalikų, ir judėjų tradicijas).


Į prezidento postą Dž. Baidenas žengia jau išties brandaus amžiaus (lapkričio 20 d. jam sukaks 78-eri), turėdamas milžinišką politinę ir gyvenimišką patirtį. Kaip jam seksis valdyti didžiulę šalį, netrukus pamatysime.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)