PSO: užsienio mokslininkai stabdo bandymus su hidroksichlorokvinu Covid-19 gydyti

PSO: užsienio mokslininkai stabdo bandymus su hidroksichlorokvinu Covid-19 gydyti


Užsienio mokslininkai stabdo bandymus su antimaliariniu medikamentu hidroksichlorokvinu Covid-19 pacientams gydyti. Šis preparatas nesumažino sunkiai sergančių ligonių mirštamumo, trečiadienį, remdamasi bandymų rezultatais, pareiškė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).


Hidroksichlorokvinas buvo PSO koordinuojamų tyrimų, kuriuose 35 šalyse dalyvavo per 3 500 pacientų, sudedamoji dalis. Per šiuos tyrimus aiškinamasi, ar jau esami medikamentai, pavyzdžiui, skirti maliarijai, ŽIV, Ebolai ar išsėtinei sklerozei gydyti, padeda Covid-19 pacientams.


Po straipsnio specializuotame žurnale „The Lancet“, kad hidroksichlorokvinas galimai padidina mirštamumą, bandymai gegužės pabaigoje laikinai buvo nutraukti. Tačiau vėliau žurnalas studiją atšaukė, o PSO birželio pradžioje leido tęsti bandymus.


JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) savaitės pradžioje atšaukė savo leidimą hidroksichlorokvinu gydyti Covid-19 pacientus. Jis esą praktiškai neveikia, tačiau turi rimtą šalutinį poveikį.


Remiantis ligšioliniais moksliniais duomenimis, „labai mažai tikėtina“, kad hidroksichlorokinas yra efektyvus gydant šią plaučių ligą, pirmadienį pareiškė FDA. Be to, preparato naudojimas sukelia „rimtą“ šalutinį poveikį, įskaitant širdies problemas, todėl leidimas atšaukiamas.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)