Vasara – geriausias laikas stiprinti savo nervų sistemą

Vasara – geriausias laikas stiprinti savo nervų sistemą


Vasaros atostogos yra laikas, kuomet pamirštame kasdienius rūpesčius ir ištrūkstame iš varginančios rutinos. Tačiau mūsų centrinė nervų sistema niekuomet nesiilsi ir, būdama atsakinga už daugelį organizmo funkcijų, su laiku nusilpsta. Vasara yra puikus laikas stiprinti savo nervų sistemą, kad rudenį jaustumėtės žvalūs ir energingi.


Stipriai ir sveikai nervų sistemai yra svarbus tiek gyvenimo būdas, tiek vitaminai bei mineralai. „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas pataria nepamiršti laikytis reguliaraus darbo ir poilsio režimo ir tuo pačiu papildomai stiprinti savo nervų sistemą.


Stresą gali kelti daugelis veiksnių, kaip kad nesutarimai šeimoje, finansiniai sunkumai, vaikų ir giminaičių problemos ar nesusipratimai darbe. Viso to ištrinti iš gyvenimo neįmanoma, tačiau galima užgrūdinti organizmą. Anot vaistininko, norint išlaikyti stabilią nervų sistemą, reikia sekti savo savijautą ir laikytis nesudėtingų taisyklių.


Kokybiškas miegas. Tinkamas darbo ir poilsio režimas yra itin svarbus sveikos nervų sistemos palaikymui. Norint užkirsti kelią nerviniam išsekimui, pirmiausia reikia laikytis miego režimo – eikite miegoti ir kelkitės tuo pačiu metu.

REKLAMA


Taip pat, norint užtikrinti gerą miegą, neikite į lovą iškart po sočios vakarienės ar aktyvaus fizinio ar protinio darbo. Leiskite smegenims pasiruošti miegui ir atsipalaiduoti. Užsiimkite jus raminančia veikla.


Prie atsipalaidavimo prieš miegą puikiai prisidėti gali ir nervus raminančios arbatos bei natūralūs vaistiniai preparatai. Sudėtyje ieškokite valerijono, melisų ar paprastųjų sukatžolių žolių. Jos padės organizmui nurimti ir sumažinti įtampą.


B grupės vitaminai. Nervų sistemos sveikatai taip pat svarbi vitaminų ir mineralų pusiausvyra. Nors pavasario laikotarpiu įprastai rekomenduojami vitaminai D, vasaros laikui jie nelabai tinkami. Kadangi vitamino D natūraliai gaunama iš saulės, šiltuoju metų laiku jį rekomenduojama pakeisti B grupės vitaminais.


Tai, kad organizmui trūksta šio vitamino, išduoda liūdesys, stresas ir padidėjęs emocinis jautrumas. Kadangi organizmas B vitamino nekaupia, jo turėtume kasdien gauti su maistu arba vartoti papildomai.

REKLAMA


Nervų sistemai taip pat naudingi specialūs vitaminų kompleksai, kurie skirti smegenų veiklos gerinimui.


Pagrindiniai mineralai – magnis ir cinkas. Anot vaistininko, jei jus kamuoja nerimas ir nemiga – dažna to priežastis gali būti magnio trūkumas organizme. Labai svarbu stebėti savo organizmą ir atkreipti dėmesį į jo siunčiamus signalus.


Tai gali būti bendras raumenų tonuso, jėgos, energijos sumažėjimas. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, jei jaučiate įtampos skausmus, silpnumą, nervinį tiką ar mėšlungio traukimą. Esant šiems požymiams, nervų sistemos balansą padės sustiprinti preparatai su magniu.


Cinko gali trūkti dėl bendro organizmo nuovargio, psichinių ligų. Vaistininkas pataria stiprinti imuninę sistemą, vartojant cinką kartu su vitaminu C. Kadangi viskas mūsų organizme glaudžiai susiję, imunitetas itin kenčia dėl patiriamo streso.


Gyvenimo būdas. Įvairūs mineralai ir vitaminai yra labai svarbūs nervų sistemai. Tačiau taip pat svarbus balansas, kurį gali padėti palaikyti šiek tiek pakeistas gyvenimo būdas. Vaistininkas rekomenduoja nepamiršti sporto – tuomet lavinami ne tik raumenys, kaulų sistema, bet ir ugdoma disciplina. Kaip jau anksčiau minėta, svarbus miego režimas, tačiau taip pat svarbus ir reguliarus fizinis aktyvumas. Dirbant raumenims, organizmas išskiria laimės hormonus, kurie palankiai veikia nervų sistemą.


Vasara – itin tinkamas metas aktyviai leisti laisvalaikį, todėl neatsisakykite vandens procedūrų ir pramogų. Nervų sistemą itin stiprina plaukimas. Anot vaistininko, vanduo grūdina ir stimuliuoja nervų galūnes.


Grynas oras yra dar vienas labai paprastas komponentas, kuris prisidės prie sveikos nervų sistemos. Vasarą pasistenkite dar daugiau pasimėgauti miško, parko ar pajūrio oru. Vakarai vis dar ilgi ir šviesūs, todėl net ir po darbų spėsite praleisti laiko gryname ore. Pasistenkite, kad jūsų smegenys gautų kuo daugiau deguonies.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)