Liaudies medicina: dilgėlė ne tik dilgina

Liaudies medicina: dilgėlė ne tik dilgina


Dilgėlėmis žmonės gydosi ir vartoja jas maistui nuo seniausių laikų. Garsusis senovės gydytojas Avicena sakė, jog dilgėlių lapai ir sėklos gali sušildyti sušalusį ir ligotą kūną, na, o liaudies išmintis teigia, kad „dilgėlės – vertos septynių daktarų“.


Gydomosios savybės


Vaistinei didžiųjų dilgėlių žaliavai renkami lapai, taip pat sėklos ir šaknys. Dilgėlės nupjaunamos, keletą valandų apvytinamos, kad nedilgintų, tada nuskinami lapai ir džiovinami pavėsyje, gerai vėdinamoje patalpoje arba džiovykloje 45–50 laipsnių temperatūroje. Sėklos renkamos liepą–rugpjūtį, šaknys kasamos anksti pavasarį arba rudenį.


Didžiosiose dilgėlėse yra apie 15 proc. angliavandenių, tarp jų – vynuogių cukraus, kuris lengvai pasisavinamas ir greitai patenka į kraują. Dilgėlėse yra vertingų baltymų, riebalų, raugų, eterinio aliejaus, organinių rūgščių ir itin daug mineralinių medžiagų (geležies, kalio, kalcio, magnio, mangano, natrio, seleno, salicilo, sieros, jodo, chromo, vario). Jose taip pat gausu vitaminų C, E, K, B grupės vitaminų, karoteno.

REKLAMA


Dilgėlės pasižymi regeneruojamu, šlapimą varančiu, toksinus šalinančiu, lengvai vidurius laisvinančiu, traukulius, uždegimą, stresą, skausmą slopinančiu, antiseptiniu, kraują valančiu, žaizdas gydančiu poveikiu. Dilgėlių preparatai stiprina kraują, todėl jie naudingi gydant mažakraujystę. Šio vaistinio augalo preparatai naudojami nosies, plaučių, žarnyno, hemorojaus, inkstų ir gimdos kraujavimui stabdyti. Dilgėlės sėkmingai vartojamos ir išoriškai – trofinėms opoms ir žaizdoms gydyti. Šaknų preparatais gydoma inkstų akmenligė, šlapimo organų uždegimai. Dilgėlių sėklos vartojamos sergant inkstų akmenlige, sultys skatina žaizdų gijimą.


Dėmesio: dilgėlių nepatartina vartoti turintiems tirštą kraują, nes jos skatina kraujo krešėjimą. Dilgėlių atsargiai reikia vartoti ir alergiškiems žmonėms, nėščioms moterims. Prieš gydantis dilgėlių preparatais patariama pasitarti su gydytoju arba vaistininku.

REKLAMA


Dilgėlių arbata


Kupiną šaukštelį susmulkintų dilgėlių užpilkite 250 ml verdančio vandens, uždenkite ir palikite trumpam prisitraukti, nukoškite ir gerkite be cukraus. Arbatos pirmą puodelį išgerkite gurkšneliais ryte prieš pusryčius ir dar 1–2 puodelius per dieną 4–6 savaites. Ši arbata ypač naudinga pavasarį, kai pasirodo jauni dilgėlių ūgliai – jie veiksmingai grąžina išsekusias jėgas. Dilgėlės papildo organizmą trūkstamų vitaminų ir mineralų, išvalo ir sustiprina kraują, pagerina kepenų, tulžies pūslės, blužnies, kasos, skrandžio, žarnyno ir plaučių veiklą. Be to, dilgėlių arbata gydo ir daugumą alerginių reakcijų. Naujausiais medicininiais tyrimais nustatyta, kad dilgėlės veiksmingai mažina skausmą ir uždegimą, todėl dilgėlių arbatos patariama gerti sergant artroze, reumatoidiniu artritu, podagra ir kitomis sąnarių ligomis.


Vyrams, kuriuos kamuoja prostatos ligos, patariama gerti dilgėlių šaknų arbatos: 2 šaukštelius susmulkintų dilgėlių šaknų užpilkite 200 ml verdančio vandens. Indą uždenkite ir 5 minutes pavirkite ant mažos ugnies, nukoškite. Arbatos gerkite po ketvirtadalį stiklinės rytais ir vakarais 4–6 savaites.


Antpilai ir nuoviras


* Dilgėlių lapų antpilas: šaukštą lapų užpilkite 250 ml verdančio vandens. uždenkite ir palikite valandą nusistovėti, nukoškite. Antpilo gerkite po šaukštą 3–4 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį. Šis antpilas tonizuoja, papildo vitaminų atsargas organizme, didina hemoglobino kiekį bei gimdos ir storojo žarnyno tonusą. Šio antpilo patariama gerti sergantiems vidurių užkietėjimu. Dilgėlių lapų antpilas skatina šlapimo išsiskyrimą, todėl jo patariama gerti sergant šlapimo pūslės akmenlige, kepenų ir tulžies pūslės ligomis, podagra, taip pat neurastenija ir isterija.



* Dilgėlių lapų nuovirą gaminkite taip: šaukštą susmulkintų dilgėlių lapų užpilkite stikline verdančio vandens, 10–15 minučių pavirkite ant mažos ugnies, palikite atvėsti, nukoškite ir įpilkite išgaravusį vandens kiekį. Gerkite nuoviro po trečdalį stiklinės 3 kartus per dieną. Dilgėlių lapų nuoviras stiprina organizmą, skatina šlapimo išsiskyrimą, gerina virškinimą, valo nuodingąsias medžiagas, normalizuoja cholesterolio kiekį kraujyje, gydo reumatines ligas ir vartojamas inkstų akmenligei gydyti ir profilaktikai. Dilgėlių nuoviru skalaujama burna sergant dantenų uždegimu, angina, jis vartojamas kompresams nuo nudegimų.


Sveikatingosios dilgėlių sultys


Dilgėles sumalkite mėsmale, tyrę nuspauskite per marlę. Dilgėlių sulčių galima išspausti ir sulčiaspaude. Sultis laikykite šaldytuve ne ilgiau kaip 3 paras.


* Stiprinant organizmą dilgėlių sulčių patariama gerti po 20 lašų su ketvirtadaliu stiklinės šilto vandens arba pieno 3 kartus per dieną prieš valgį.


* Stiprinti organizmą ir gerinti kraują galima ir kitaip: į dilgėlių sultis įpilkite truputį skysto medaus ir kefyro. Mišinio gerkite po šaukštą 3 kartus per dieną.


* Šviežiomis dilgėlių sultimis patariama trinti gydomas reumatinio poliartrito, radikulito ir podagros vietas.


Dilgėlės – grožiui


* Kaukė sausai veido odai: susmulkinkite ir sumaišykite po šaukštelį dilgėlių ir špinatų lapų bei avižų miltų. Į mišinį įpilkite morkų sulčių, išmaišykite. Gauta tyrele ištepkite veidą, palaikykite 15–20 minučių. Kaukę nuplaukite šiltu, paskui šaltu vandeniu.


* Dilgėlių kaukė su medumi: į tyrelę sutrintus šviežius dilgėlių lapus sumaišykite su medumi ir šiuo mišiniu sutepkite veidą, palaikykite 15–20 minučių. Ši kaukė ypač naudinga sausai senstančiai odai.

REKLAMA


* Kaukė jautriai odai: smulkiai supjaustykite 2–3 šaukštus dilgėlių lapų sumaišykite su bulvių sultimis. Tyrelę pašildykite, užtepkite ant veido, palaikykite 15–20 minučių. Kaukę nuplaukite šiltu, paskiau šaltu vandeniu.


* Mišinys plaukams skalauti: saują šviežių dilgėlių lapų užpilkite puse litro verdančio vandens, uždenkite ir palikite 3 valandas nusistovėti, nukoškite ir sumaišykite su ketvirtadaliu litro natūralaus vaisių (geriausia obuolių) acto. Paruoštą mišinį supilkite į tamsaus stiklo butelį. Kiekvieną kartą išsiplovę galvą plaukus stropiai juo išskalaukite ir keletą minučių pamasažuokite galvos odą. Po procedūros plaukų plauti nereikia. Šis senovinis mišinys suteikia plaukams nuostabaus blizgesio.


* Vonelė nuvargusioms kojoms: 2 šaukštus dilgėlių lapų užpilkite litru verdančio vandens, palikite pravėsti ir pamirkykite kojas, kol vanduo atvės. Po vonelės kojas sausai nušluostykite, patepkite minkštinamuoju kremu, pamasažuokite. Tokios vonelės ypač naudingos esant kojų odos įtrūkimams ar nutrynimams.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)