Atgaiva kepenims: kaip gali padėti liaudies medicina?

Atgaiva kepenims: kaip gali padėti liaudies medicina?


Mūsų organizme kepenys atlieka labai svarbų vaidmenį, jos lemia visų žmogaus gyvybinių sistemų veiklą, todėl yra labai svarbios gerai savijautai.


Remigija ZINKEVIČIENĖ


Nesveikų kepenų požymiai


Kepenys – didžiausia žmogaus organizme esanti liauka, itin svarbi organizmo medžiagų apykaitai. Jos išskiria tulžį ir neutralizuoja organizme susidariusias bei į jį patekusias nuodingąsias medžiagas.


Kepenyse yra mažai skausmą sukeliančių nervinių galūnių, todėl jų neskauda net sergant pavojingomis kepenų ligomis. Pasak specialistų, ar pažeistos kepenys, galima nustatyti pagal tam tikrus požymius.


Tai pageltę akių baltymai, tamsiai geltonas šlapimas, šviesios išmatos, sunkumo jausmas dešinėje pilvo pusėje, odos niežulys, pablogėjusi atmintis, prastas miegas, nervingumas, negebėjimas susikaupti, dažni galvos, kojų skausmai. Jei jaučiate šiuos požymius, ypač jei pagelto akių baltymai, nedelsdami kreipkitės į gydytoją. Kepenų ligas diagnozuoja ir gydo tik gydytojas. Gydymas bus veiksmingesnis, jei, pasitarę su gydytoju, pasinaudosite ir liaudies medicinos patarimais.

REKLAMA


Kepenims palankūs produktai


Kepenims naudingus produktus galima suskirstyti į dvi grupes. Pirmajai grupei priskiriami produktai, padedantys iš kepenų išvalyti toksines medžiagas, antrajai – produktai, kuriuose gausu antioksidantų, nes jie kepenis apsaugo nuo žalingojo laisvųjų radikalų poveikio.


* Uogos. Kepenims naudingų antioksidantų yra mėlynėse, gervuogėse, braškėse, avietėse, spanguolėse, vyšniose, slyvose.


* Česnakai. Net kelios česnakų skiltelės aktyvina kepenų fermentus ir valo iš organizmo toksines medžiagas. Česnakuose gausu alicino ir seleno – kepenis padedančių valyti junginių.


* Svogūnai. Jie, kaip ir česnakai, yra vieni naudingiausių ir universaliausių produktų. Svogūnai gerina širdies darbą ir stiprina imuninę sistemą, pasižymi antioksidantinėmis savybėmis ir turi teigiamos įtakos kraujotakai.


* Burokėliai ir morkos. Šios daržovės veiksmingai valo kraują, sugerdamos ir iš organizmo pašalindamos sunkiuosius metalus. Burokėliuose ir morkose gausu augalinių flavonoidų ir beta karoteno, stimuliuojančių kepenų veiklą ir ją stiprinančių.

REKLAMA


* Kopūstinės daržovės. Brokoliai, briuseliniai, baltagūžiai ir žiediniai kopūstai padeda veiksmingai valyti kepenis. Kopūstinėse daržovėse yra cheminių junginių, padedančių išvalyti iš organizmo toksines ir kancerogenines medžiagas, taip pat – fermentus gaminančių medžiagų, padedančių valyti kepenis ir apsaugančių nuo onkologinių ligų.


* Lapinės daržovės. Valydami kepenis valgykite špinatų, gražgarsčių, kiaulpienių, trūkažolių. Šios daržovės yra itin veiksmingos, nes jose gausu chlorofilų, iš kraujo valančių toksines medžiagas Jei kasdien valgysite žalių lapinių daržovių, susidarys daugiau tulžies sulčių, kurios padės gerai išvalyti ne tik kepenis, bet ir kraują.


* Obuoliai. Rūpindamiesi kepenimis per dieną suvalgykite bent po vieną obuolį. Juose gausu pektinų, padedančių iš organizmo išvalyti toksines medžiagas, todėl palengvinančių kepenų darbą.


* Grikiai. Šiose kruopose yra kepenų ląstelėms reikalingų aminorūgščių. Grikių košės patariama valgyti 2 kartus per savaitę.


* Vynuogės. Porą kartų per savaitę valgykite po 150 g vynuogių (geriausia – tamsios spalvos), nes jose yra tiaminų, padedančių kepenims perdirbti riebalus.


* Greipfrutai. Juose gausu vitamino C ir antioksidantų, kurie kovoja su kepenis ardančiomis žalingomis medžiagomis. Be to, greipfrutai mažina žalingojo cholesterolio lygį. Patariama per savaitę suvalgyti 1–2 vidutinio dydžio greipfrutus.



* Avokadai. Jie padeda organizme gaminti glutationą – medžiagą, kuri padeda iš kepenų išvalyti toksines medžiagas. Sergant kepenų ligomis ir stiprinant kepenis, avokadų reikėtų valgyti reguliariai.


* Žalioji arbata. Tai – kepenims naudingas gėrimas, kuriame gausu natūralių antioksidantų katechinų, veiksmingai stimuliuojančių kepenų veiklą ir stiprinančių žmogaus organizmą.


Veiksmingosios žolelės


* Kepenų ligas gydo margainių nuoviras. 3 šaukštus vaisių miltelių užpilkite puse litro karšto vandens ir kaitinkite verdančio vandens vonelėje, kol išgaruos trečdalis skysčio, paskui uždenkite ir palikite 10 min., nukoškite. Gerkite nuoviro po šaukštą, praėjus valandai po valgio, 1–2 mėnesius.


* Kepenis valo kiaulpienių šaknų nuoviras. Šaukštelį susmulkintų kiaulpienių šaknų užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir pavirkite valandą ant labai mažos ugnies, nukoškite. Gerkite nuoviro po šaukštą 3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.


* Veiksmingai iš kepenų toksines medžiagas išvalo takažolės. 3 šaukštelius susmulkintų takažolių užpilkite puse litro verdančio vandens, uždenkite ir palikite 4 val., paskui nukoškite. Gerkite antpilo po pusę stiklinės 3–4 kartus per dieną.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)