Pasaulyje koronavirusu užsikrėtusių žmonių skaičius viršijo 90 mln.

Pasaulyje koronavirusu užsikrėtusių žmonių skaičius viršijo 90 mln.


Pasaulyje koronavirusine infekcija (COVID-19) užsikrėtusių žmonių skaičius sekmadienį viršijo 90 mln., rodo JAV įsikūrusio Johnso Hopkinso universiteto paskelbti duomenys.


Universiteto duomenimis, vos per 10 savaičių COVID-19 atvejų skaičius pasaulyje padvigubėjo. Spalio pabaigoje visame pasaulyje patvirtintų COVID-19 atvejų skaičius siekė 45 mln., o sekmadienio popietę siekė mažiausiai 90 005 787.


Koronavirusas, be kita ko, per kiek mažiau nei vienus metus pasiglemžė beveik 2 mln. žmonių gyvybes visame pasaulyje.


Daugiausiai susirgimų COVID-19 liga – daugiau kaip 22,2 mln. – yra užfiksuota JAV. Antroje vietoje yra Indija, patvirtinusi beveik 10,5 mln. užsikrėtimo atvejų.


Lietuvoje nustatyta 775 nauji koronaviruso infekcijos atvejai, mirė 32 žmonės


Lietuvoje praėjusią parą, sekmadienį, ištyrus 4269 ėminius, koronaviruso infekcija patvirtinta 775 asmenims, pirmadienį pranešė Statistikos departamentas. Nuo pandemijos pradžios bendras COVID-19 užsikrėtusiųjų skaičius šalyje šiuo metu yra 160 446.


Per praėjusią parą nuo COVID-19 mirė 32 žmonės, taip pat registruoti dar 3 asmenys, kurių mirties nuo koronaviruso infekcijos data yra ankstesnė. Tokiu būdu per praėjusią parą nuo COVID-19 mirusių asmenų padaugėjo iki 35, skelbia Statistikos departamentas. Nuo sausio 4 d. mirčių skaičius skelbiamas pagal mirties liudijimus iš ESPBI informacinės sistemos ir asmens mirtis priskiriama faktinei mirties parai.

REKLAMA


Nuo koronaviruso pandemijos pradžios Lietuvoje nuo COVID-19 sukeltos infekcijos iš viso mirė 2232 žmonės.


Nuo COVID-19 mirė 50–99 metų žmonės. Iš viso mirė 16 vyrų ir 16 moterų. Tarp jų – 11 žmonių, kurie buvo 70–79 metų amžiaus, 8 asmenys, priklausantys 80–89 metų amžiaus grupei, 6 asmenys – 60–69 metų, penki 90–99 metų ir du 50–59 metų amžiaus.


Statistikos departamento pateiktais duomenimis, praėjusią parą pasveiko 133 žmonės, tad bendras pasveikusiųjų skaičius išaugo iki 92 608. Koronaviruso infekcijos sukelta liga tebeserga 64 642 žmonės.


Iki šiol iš viso dėl įtariamo koronaviruso ištirti 1 742 958 ėminiai.


Per praėjusią parą nuo SARS-CoV-2 paskiepyti 3 asmenys. Iš viso nuo SARS-CoV-2 paskiepyti 22549 asmenys.


Lietuvoje įvestas karantinas galioja iki sausio 31 dienos. Draudžiama judėti gyvenamosios vietos savivaldybės teritorijoje ar už jos ribų dėl nebūtinų priežasčių, ugdymo įstaigos dirba tik nuotoliniu būdu, uždarytos ne maisto prekių parduotuvės, draudžiama teikti kontaktinio pobūdžio paslaugas, draudžiami vieši renginiai ir susibūrimai.

REKLAMA


Iki sausio 31-osios ribojamas asmenų išvykimas už savo gyvenamosios vietos savivaldybės teritorijos ribų, išskyrus atvejus, kai vykstama dėl artimųjų mirties, į darbą, kai jo vieta yra kitoje savivaldybėje, ar dėl būtinosios medicininės pagalbos.


Kinijoje praėjusią parą nustatyta daugiausia naujų COVID-19 atvejų per penkis mėnesius


Žemyninėje Kinijoje per pastarąją parą užregistruotų naujų COVID-19 atvejų skaičius buvo didžiausias nuo liepos pabaigos, pranešė Nacionalinė sveikatos komisija.


Kaip rašo „Reuters“, aplink sostinę Pekiną išsidėsčiusioje Hebėjaus provincijoje užfiksuoti 82 iš 85 naujų vietinių praėjusios paros COVID-19 atvejų, Liaoningo provincijoje – du, o Pekine – vienas. Šalyje taip pat nustatyta 18 įvežtinių ligos atvejų.


Iš viso pastarąją parą Kinijoje patvirtinti 103 COVID-19 atvejai, o tai yra didžiausias naujų susirgimų skaičius nuo liepos 30 d., kuomet nustatyti 127 atvejai.


Nors naujų atvejų skaičiai yra kur kas mažesni nei 2020 m. pradžioje, kai Kinijoje siautėjo koronaviruso epidemija, valdžia skuba imtis veiksmų ir užkirsti kelią dar vienai pandemijos bangai.


Hebėjaus provincijos sostinėje Šidziadžuange įvestas karantinas, o gyventojams uždrausta išvykti iš miesto. Taip pat nutraukta viešojo transporto veikla.


Pirmadienį Hebėjaus kelių eismo tarnyba pranešė, kad provincijoje bus uždaryta dalis greitkelių, o dėl COVID-19 prevencijos visiems automobiliai, registruotiems Šidziadžuange ir Singtajuje, kitame šios provincijos mieste, bus neleista išvykti.



Pirmadienį Kinijoje taip pat nustatyti 76 nauji besimptomiai COVID-19 atvejai, tačiau į bendrą statistiką Kinija jų neįtraukia.


Iš viso Kinijoje patvirtintų ligos atvejų skaičius siekia 87 536, o mirčių skaičius nesikeičia – 4 634.


Kinija tvirtina, kad PSO ekspertai į šalį tirti pandemijos kilmę atvyks jau ketvirtadienį


10 Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) mokslininkų nuo ketvirtadienio lankysis Kinijoje, kur tirs COVID-19 kilmę, pranešė Kinijos institucijos. Tyrimas bus atliekamas praėjus metams po pandemijos pradžios ir netylant kaltinimams, kad Pekinas vilkina tyrimą.


PSO komanda „atliks bendrą COVID-19 kilmės tyrimą su Kinijos mokslininkais“, pranešime teigė Nacionalinė sveikatos komisija.


Ilgai laukta misija, apie kurią buvo kalbama visus praėjusius metus, yra itin reikšminga politiškai, nes koronaviruso pandemija sukrėtė didžiausias pasaulio šalis, pražudė beveik du milijonus žmonių ir sustabdė pasaulinę ekonomiką.


Anksčiau šį mėnesį Kinija paskutinę minutę atidėjo PSO misijos pradžią, o tai sukėlė organizacijos vadovo nepasitenkinimą.


PSO ekspertų komanda Kinijoje dvi savaites saviizoliuosis, o tada pradės darbus. Mokslininkai vyks ir į Uhaną, kur pirmiausia, 2019-ųjų gruodį, prasidėjo COVID-19 protrūkis.


JAV ir Australija ypač ragino ištirti pandemijos kilmę, o tai didino spaudimą Kinijai užtikrinti atskaitomybę.


Pekinas susilaukė tarptautinės bendruomenės kritikos dėl skaidrumo trūkumo protrūkio pradžioje, tačiau šalies viduje Kinijos valdžia propagandos pagalba gyrė savo pačios veiksmus ir tildė bet kokią kritiką.


J. Bidenas pirmadienį gaus antrąją dozę vakcinos nuo COVID-19


Išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį gaus antrąją vakcinos nuo COVID-19 dozę, pranešė jo biuras.

REKLAMA


Prieš tris savaites J. Bidenui buvo sušvirkšta pirmoji vakcinos dozė. Išrinktasis prezidentas buvo paskiepytas tiesioginiame televizijos eteryje, taip siekiant sustiprinti amerikiečių pasitikėjimą vakcina.


Pirmąją „Pfizer/BioNTech“ vakcinos dozę gavęs 78 metų amžiaus J. Bidenas amerikiečiams sakė, kad „nėra dėl ko nerimauti.“


Pasak išrinktojo prezidento komandos, antroji dozė J. Bidenui taip pat bus suleista stebint žiniasklaidai, bet daugiau detalių neatskleidė.


JAV nuo koronaviruso infekcijos mirė jau daugiau kaip 374 tūkst. žmonių. Pirmąją vakcinos dozę iki šiol gavo maždaug 6,7 mln. amerikiečių, tačiau tai toli gražu iki nustatyto tikslo. Buvo tikimasi iki 2020-ųjų pabaigos paskiepyti 20 mln. žmonių.


JAV šiuo metu yra patvirtintos dvi vakcinos nuo koronaviruso – „Pfizer/BioNTech“ ir „Moderna“. Antroji abiejų vakcinų dozė turi būti suleidžiama po trijų ar keturių savaičių.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)