„Moderna“ pranešė, kad jos COVID-19 vakcinos efektyvumas siekia 94,5 proc.

„Moderna“ pranešė, kad jos COVID-19 vakcinos efektyvumas siekia 94,5 proc.


„Moderna“ pirmadienį pranešė, kad jos eksperimentinė COVID-19 vakcina yra 94,5 proc. efektyvi, tai jau antras toks laimėjimas vakcinos kūrimo procese.


„Moderna“ preliminarius klinikinio tyrimo su daugiau nei 30 tūkst. dalyvių rezultatus paskelbė po to, kai praėjusią savaitę JAV farmacijos milžinė „Pfizer“ kartu su partnere Vokietijos įmone „BioNTech“ pranešė apie savo vakcinos efektyvumą, kuris siekia 90 proc.


„Šie teigiami tarpinių 3 fazės tyrimų rezultatai suteikė pirmąjį klinikinį patvirtinimą, kad mūsų vakcina gali apsaugoti nuo COVID-19 ligos, įskaitant sunkius atvejus“, – sakė įmonės „Moderna“ generalinis direktorius Stephane'as Bancelis.


Įmonė planuoja teikti paraiškas skubiam vakcinos patvirtinimui JAV ir kitose pasaulio valstybėse ir iki šių metų galo paruošti maždaug 20 mln. dozių.


„Moderna“ vakcina, sukurta bendradarbiaujant su JAV Nacionaliniu sveikatos institutu, suleidžiama dviem dozėmis su 28 dienų pertrauka. Preliminarūs rezultatai siejami su 95 koronavirusu užsikrėtusiais savanoriais iš visų 30 tūkst.

REKLAMA


90 iš šių 95 užsikrėtusių savanorių buvo iš placebo grupės, ir tik penkiems jų buvo suleista tikroji vakcina, vadinama mRNA-1273.


PSO vadovas: tik vakcinos nepakaks pandemijai sustabdyti


Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas pareiškė, kad vien tik vakcinos nuo nuo COVID-19 nepakaks pandemijai sustabdyti.


Pasaulyje iš viso užregistruota daugiau nei 54 mln. COVID-19 atvejų, ši liga nusinešė jau daugiau nei 1,3 mln. žmonių gyvybes.


„Vakcina papildys kitus mūsų turimus įrankius, o ne pakeis juos. Pati vakcina pandemijos neužbaigs“, – sakė T. A. Ghebreyesusas.


Šeštadienį PSO paskelbė apie rekordinį vienos paros naujų COVID-19 atvejų skaičių – 660 905.


PSO vadovo teigimu, iš pradžių vakcinos tiekimas būtų apribotas, o skiepijami būtų „sveikatos apsaugos darbuotojai, senyvo amžiaus ir kiti rizikos grupėse esantys žmonės. Tai, tikėtina, sumažintų mirčių skaičių ir leistų sveikatos sistemoms susitvarkyti“.


Tiesa, perspėjo jis: „Virusui vis dar bus likę daug vietos judėti. Ir toliau reikės stebėjimo, žmonės turės būti testuojami, izoliuojami ir gydomi, kontaktai turės būti sekami.“







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)