Vilniaus maratone tikimasi sulaukti apie 14 tūkst. dalyvių

Vilniaus maratone tikimasi sulaukti apie 14 tūkst. dalyvių


Rugsėjo 9 dieną jau 15-ąjį kartą vyksiantis Vilniaus maratonas yra didžiausias bėgimo renginys Lietuvoje. Maratoną organizuojančios VšĮ „Tarptautinis maratonas“ atstovai šiemet jame tikisi išvysti maždaug 14 tūkstančių bėgikų iš visos Lietuvos ir kitų pasaulio šalių.


„Per 15 metų renginys tikrai smarkiai plėtėsi. Jeigu pirmąjį maratoną bėgo vos 200 dalyvių, dabar renginyje dalyvauja apie 15 tūkstančių bėgikų. Lūžis įvyko 2012 metais, kai dalyvių skaičius staiga šoktelėjo ir pasiekė beveik 6 tūkstančius“, - prisiminė VšĮ „Tarptautinis maratonas“ direktorius Darius Valavičius.


- Iš kur atvyksta šventės dalyviai?


- Pagal turimus duomenis, 86 proc. užsiregistravusių dalyvių - Lietuvos bėgimo entuziastai, iš jų 85 proc. vilniečių. Kaip ir kasmet, sulaukiame bėgikų iš užsienio. Šiemet maratone žada dalyvauti daugiau nei 50 valstybių atstovai. Praėjusiais metais daugiausiai užsieniečių atvyko iš Lenkijos, Latvijos, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Prancūzijos bei Ukrainos. Šiemet šios šalys taip pat pirmauja pagal dalyvių skaičių, bet renginyje turėsime svečių ir iš tokių tolimų valstybių kaip Zimbabvė, Tailandas, Australija, Brazilija, Kinija, Japonija, Tuvalu ar Singapūras.

REKLAMA


- Kiek dalyvių pasiryžta bėgti maratoną?


- Yra penki žmonės, kurie nė karto nepraleido maratono ir šiemet trasą įveiks jau 15 kartą. Pernai daugiausiai (apie 45 proc.) dalyvių rinkosi vidutines - 4,2 km ir 10 km - distancijas, trečdalis dalyvavo vaikų ir studentų bėgimuose, o likusieji, maždaug penktadalis visų dalyvių, pasiryžo įveikti pusmaratonio arba maratono trasas. Manome, kad ir šiemet tendencijos liks panašios.


- Kuo penkioliktasis maratonas skirsis nuo prieš tai vykusių?


- Svarbiausia šiemet dalyvių laukianti naujovė - beveik dvigubai lygesnė trasa. Trasos pakilimą, palyginus su praėjusiais metais, sumažinome iki 130 metrų arba 47 procentais. Vizualiai trasa smarkiai nesiskiria, tačiau iš jos pavyko eliminuoti kelias sunkiausias atkarpas. Trasos reljefas yra vienas iš svarbiausių veiksnių, lemiančių jos įveikimo greitį, todėl beveik dvigubai lygesnė trasa leidžia galvoti apie naujus rekordus ir suteikia galimybę dalyviams pagerinti savo asmeninius rezultatus. Be to, šiemet organizuojamos „Komandų taurės“ varžybos. Tikimės, kad tai paskatins daugelį mėgėjų svarbiausiam rudens startui rinktis maratoną Vilniuje.

REKLAMA


- Kiek žmonių prisideda prie Vilniaus maratono organizavimo?


- Iš viso maždaug 600 žmonių, kurių didžiąją dalį sudaro šventėje dirbantys savanoriai. Šiemet jų - 500. Daugiausiai savanorių dirba trasose ir vandens stotelėse, kuriose šiemet žadama išdalinti daugiau nei 16 tūkstančių litrų vandens. Renginyje taip pat budės ir dalyvių sveikata rūpinsis 52 savanoriai medikai ir penki greitosios pagalbos automobiliai. Dalyvių saugumą užtikrins 16 apsaugos darbuotojų bei keturi budintys policijos ekipažai.


- Kaip bėgimo renginyje fiksuojamas laikas?


- Per penkiolika metų viskas labai patobulėjo, jei pirmajame maratone laikas buvo fiksuojamas paprasčiausiais laikrodžiais, šiuo metu naudojame specialią įrangą. Ant dalyvio numerio yra užklijuojama mikroschema, o trasoje kas 5 km yra įrengti kilimai, kurios kirtus, į kompiuterį siunčiamas signalas, leidžiantis apskaičiuoti tarpinį ir bendrą dalyvio bėgimo laikus.

- Kas renginyje dalyvauja aktyviau: vyrai ar moterys?


- Paprastai dalyviai pagal lytis pasiskirsto apylygiai. Šiuo metu tarp užsiregistravusių šiek tiek daugiau vyrų (apie 53 proc.) nei moterų (apie 47 proc.). Beje, daugiausiai sulaukiame 25-35 metų amžiaus dalyvių.

- Ko nemato šventės dalyviai?


- Kaip ir daugelyje renginių, šventės dalyviai nemato pasiruošimo darbų ir kasdieninio komandos darbo. Pagrindiniai organizaciniai maratono darbai užtrunka kiek ilgiau nei pusę metų. Tiek maratono komanda, tiek visi tiekėjai kasmet stengiasi miestiečius nudžiuginti įsimintina miesto šventę, kuri palaipsniui taptų gražia rudeninė tradicija.



Įdomus faktas, kad visai renginio trasai aptverti šiemet bus naudojama 1100 vienetų tvoros, kurių bendras ilgis net 2 km 750 m. Be to, šiemet renginio trasoje bus įkurtos devynios muzikinės stotelės.


Vilniaus maratono dalyviai šiemet galės rinktis maratono, pusmaratonio, 10 km ir šeimos 4,2 km bėgimo distancijas. Studentai ir moksleiviai bėgs 3 km, o vaikai - 200 m.


Maratono dalyviai tradiciškai startuos ir finišuos Katedros aikštėje. Bėgimo trasa drieksis Neries paupiu, tęsis Žvėryne, Vingio parke, Gedimino prospekte ir Senamiestyje. Maratono bėgikams teks įveikti du ratus, o pusmaratonio - vieną ratą.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)



Daugiau >>