I. Šimonytė: LFF tiesioginio valdymo įstatymo projektą pateikimo stadijoje palaikysiu, o toliau judesių gali būti įvairių

I. Šimonytė: LFF tiesioginio valdymo įstatymo projektą pateikimo stadijoje palaikysiu, o toliau judesių gali būti įvairių


Premjerė Ingrida Šimonytė tvirtina, kad palaikys laikinojo įstatymo „Dėl Lietuvos futbolo federacijos tiesioginio valdymo“ projektą, tačiau, pasak jos, geriausia būtų, jei šie klausimai Lietuvos futbolo federacijoje (LFF) išsispręstų be valdžios įsikišimo.


„Projektą palaikysiu, pateikimo stadijoje tikrai. Toliau tai tų judesių gali būti įvairių. Pati federacija pranešė, kad sudarė kažkokią darbo grupę šiems klausimams spręsti, neblogas ženklas, galbūt ir išspręs. Aš esu gavusi taip pat ir atsakymų į savo kreipimusis iš tarptautinių futbolo organizacijų, kur tarptautinių organizacijų vadovai taip pat yra pasirengę aptarti šią situaciją su manimi“, – teigė I. Šimonytė.


„Geriausia būtų, kad šie klausimai asociacijoje išsispręstų be valdžios įsikišimo, bet turbūt, ką svarbu pasakyti, jog Seime yra politinė valia, jeigu taip neatsitiks, tuos įstatymus priimti. Bet jeigu taip atsitiks, nuo to visiems būtų tik geriau“, – pridūrė ji.


Politikė aiškino, kad kol kas su FIFA ir UEFA atstovais yra apsikeista mandagiais laiškais, o tolimesni veiksmai ir galimos pasekmės, priėmus LFF tiesioginio valdymo įstatymą, bus aptarti susitikimo metu.

REKLAMA


„Mes kreipėmės vieni į kitus mandagiais laiškais, susitarę pasikalbėti ir mes pasikalbėsime detaliau, kas čia kuo grasina ar negrasina, ar galbūt grasina grasinimais, ar dar kažkokiais dalykais. Tada, kai galbūt tie pokalbiai įvyks, aš galėsiu pakomentuoti detaliau, kol kas mes esam tiesiog susitarę, kad kažkuriuo metu rasime laiko ir apie tai pakalbėsime tiesiogiai“, – sakė ministrė pirmininkė.


Antradienį Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) nariai posėdyje priėmė sprendimą, jog laikinasis įstatymo „Dėl Lietuvos futbolo federacijos tiesioginio valdymo“ projektas atitinka šalies Konstituciją. Balsavimui buvo pateiktas klausimas, ar pritariama Teisės departamento išvadoms, kad įstatymo projektas galimai prieštarauja Konstitucijai.


Teisės departamento išvadoms pritarė 2, prieš balsavo 5, susilaikė 1 komiteto narys. Toks sprendimas leido įstatymo projektą pateikimo stadijoje svarstyti Seimo plenariniame posėdyje.

REKLAMA


Įstatymo projektas yra įtrauktas į antradienio Seimo plenarinių posėdžių darbotvarkę.


Tiesioginio LFF valdymo klausimą politikai iškėlė liepos pabaigoje vykusiame jungtiniame Seimo Biudžeto ir finansų komiteto bei Jaunimo ir sporto reikalų komisijos posėdyje, kuriame dalyvavo LFF atstovai.


Seimo narys Laurynas Kasčiūnas tuomet tvirtino, kad politikams prakalbus apie tiesioginį LFF valdymą, jie turi aiškų planą, kaip spręsti suformuotą problemą – LFF uždarumą ir nesąžiningas procedūras, renkant atstovus į Vykdomąjį komitetą (VK).


Rugpjūčio 3 d. LFF gavo jungtinį FIFA ir UEFA atsakymą, kuriame teigiama, jog LFF įstatai, kurie buvo priimti šių metų balandžio 30 d. vykusioje Konferencijoje, atitinka FIFA ir UEFA įstatuose numatytus reikalavimus. Šie įstatai buvo priimti siekiant juos suderinti su pakeistu Sporto įstatymu. UEFA ir FIFA tvirtino, kad LFF įstatai iš esmės atitinka nurodytas gaires bei pasiūlė pagalbą federacijai kuriant darbo grupę, kuri svarstytų galimus pokyčius dėl LFF valdymo gerinimo.


Tarptautinių futbolo organizacijų, kurių narė yra Lietuvos futbolo federacija, vertinimu, tokio įstatymo priėmimas yra FIFA ir UEFA statuto nuostatų pažeidimas, už kurį Lietuvos futbolui gresia tiesioginės pasekmės: nacionalinių rinktinių ir klubų dalyvavimo FIFA ir UEFA organizuojamuose turnyruose suspendavimas, finansinės pagalbos Lietuvos futbolui nutraukimas.



Tačiau, praėjusį antradienį pranešta, kad LFF Specialioji darbo grupė darbinio posėdžio metu nutarė aukščiausiam LFF valdymo organui – visuotinei narių konferencijai – teikti įstatų pakeitimo projektą.


Vis tik, paskelbus apie planuojamą teikti federacijos įstatų pakeitimo projektą, Seimo nariai išliko griežti – LFF tiesioginio valdymo įstatymo likimas priklauso nuo to, ar jame įrašytos nuostatos bus pilnai įgyvendintos. Seimo narys M. Majauskas tvirtino, kad kompromisiniai LFF sprendimai neatkurs visuomenės pasitikėjimo. Jam pritarė ir L. Kasčiūnas, tikinęs, kad LFF sprendimai nereiškia, jog politikai sėdės sudėję rankas.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)