Ketinama didinti globos išmokas iki 266 eurų

Ketinama didinti globos išmokas iki 266 eurų


Socialinės apsaugos ir darbo ministerija planuoja ateinančiais metais didinti globos išmokų dydį. Šiam tikslui ateinančių metų biudžete ketinama skirti 8 mln. eurų. Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės teigimu, išmokos galėtų didėti nuo šiuo metu skiriamų 160 eurų iki 266 eurų. Ministrės teigimu, išmokos dydis bus diferencijuojamas pagal vaiko amžių.


„Planuojame ateinančių metų biudžete per 8 mln. eurų skirti globėjams, globojamiems vaikams. Šiuo metu globos vis dar laukia apie 1,5 tūkst. vaikų Lietuvoje, o globos išmoka nebuvo didinama jau beveik du dešimtmečius“, – teigė M. Navickienė.


Ministrė akcentuoja, kad siūlomais pakeitimais ne tik ketinama didinti globos išmoką, tačiau ir diferencijuoti ją pagal tai, kokio amžiaus yra globojamas vaikas.


„Taip pat kylant šiai išmokai lieka ir tikslinė išmoka, kuri bus prailginta iki kol vaikas mokosi bendrojo ugdymo programoje. Taip pat turėsime pokyčių ir gerų žinių vaikus įvaikinusiems tėvams. Jie galės pasirinkti, ar įvaikinę vaiką nori eiti ligos ir motinystės tvarka vaiko priežiūros atostogų, ar nori tęsti savo darbinę veiklą“, – sakė M. Navickienė.

REKLAMA


„Ypatingai, jeigu jie įvaikina vyresnio amžiaus vaiką, jeigu jie nenori imti dviejų metų vaiko priežiūros atostogų, jie galės gauti įvaikinimo išmoką – 360 eurų ir tęsti savo veiklą. Jie turės pasirinkimą, kaip nori elgtis“, – pridūrė ji.


Pasak jos, šiuo metu globos išmoka yra 160 eurų. Ministrės teigimu, priėmus siūlomus pakeitimus, jeigu vaikas yra iki 6 metų, tai globos išmoka sieks 213 eurų, jei vaikas nuo 6 iki 12 metų – 246 eurus, jeigu vaikas nuo 12 iki 18 metų, bus mokami 266 eurai. M. Navickienės teigimu, taip pat liks papildomai skiriama tikslinė išmoka, kuri siekia 160 eurų.


Ministrė atkreipia dėmesį, kad šiuo metu dauguma globos laukiančių vaikų yra vyresni nei 6 metų amžiaus.


„8 mln. šiems pokyčiams pakaks, tačiau norėtume nesustoti, tikrai manome, kad globa šiandieną yra misija, kurią daugelis globėjų renkasi iš pašaukimo, dėl to, kad nori padėti. Materialinės paskatos tikrai yra ir buvo ilgą laiką pakankamai menkos, todėl ir siekiame jas didinti. Manome, kad tai bus paskata ir įvertinimas šio pasirinkimo, kurį daro globėjai ir labai tikimės, kad globėjų skaičius Lietuvoje augs“, – vylėsi ji.


M. Navickienės teigimu, planuojama, kad pokyčiai įsigalios 2022 metais. Jos teigimu, dėl šių ministerijos siūlomų pakeitimų rudenį turės apsispręsti Seimas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)