Pandemija išryškino specialistų trūkumą – kaip įmanoma to išvengti?

Pandemija išryškino specialistų trūkumą – kaip įmanoma to išvengti?


Pandemijos metu medicinos produktų tiekimas strigo ne tik dėl viešųjų pirkimų, tiekėjų pajėgumų, ar dėl koronaviruso pandemijos pakitusių tiekimo grandinių. Daugeliu atvejų nebuvo įvertinti poreikiai, pokyčiai, nesuplanuoti ir nesuprojektuoti scenarijai, nes daugeliui net nekilo mintis, kad šiuos veiksmus atlikti būtina.


Pasak Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Verslo technologijų ir verslininkystės katedros vedėjos prof. dr. Vidos Davidavičienės, tiekimo grandinės valdymo rinkos augimas yra nuoseklus ir priklauso nuo globalizacijos spartėjimo, atsiveriančių rinkų, besikeičiančių verslo modelių.


Pavyzdžiui, nuo elektroninės komercijos plėtros ir ėjimo į naujas rinkas, kintančio prekių judėjimo reguliavimo ir kitų veiksnių. Verslo pokyčius, požiūrį į sprendimus keisti tiekimo grandines lemia ir žaliasis kursas bei tvarios plėtros koncepcija.


Pandemija išryškino specialistų trūkumą


COVID-19 metu išryškėjo tiekimo grandinių valdymo ir optimizavimo specialistų trūkumas ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Remiantis „Statista“ duomenimis, tiekimo grandinės specialistų trūkumas identifikuotas medicinos, aukštųjų technologijų, gamybos, prekybos, paslaugų, atliekų valdymo bei viešajame sektoriuose.

REKLAMA


Vertinant pasaulinę statistiką ryškėja tendencija, kad per dešimtmetį pasaulinė tiekimo grandinės valdymo rinka išaugs daugiau nei dvigubai, o 2027 m. ekonominė vertė sieks daugiau nei 37 mlrd. Jungtinių Amerikos Valstijų dolerių. Lietuva – nėra išimtis.


Profesorės teigimu, specialistų poreikis pastebimas valdant medicininių prekių, tokių kaip kaukės, respiratoriai, koronaviruso testai ar vakcinos, srautus. Taip pat – valdant gyventojų gydymo įstaigų srautus, aptarnavimo kokybę, organizuojant vakcinavimo procesą. 56 proc. pasaulio mažmenininkų dėl koronaviruso patyrė vidutinius, o 12 proc. – sunkius tiekimo grandinės sutrikimus.


„Kartais verslo įmonės ar viešojo sektoriaus organizacijos net nemano, kad jiems trūksta tam tikrų sričių specialistų. Dėl ribotų žinių, personalo kompetencijų šioje srityje, patiriami nuostoliai. Dažnai net nemanoma, kad, pavyzdžiui, procesus galima suplanuoti geriau, įmanoma numatyti ribotumus ir taip išvengti produkcijos, informacijos ar žaliavų vėlavimo“, – teigia V. Davidavičienė.

REKLAMA


Verslo perkėlimas į internetinę erdvę


Anot profesorės, perkelti verslą į internetinę erdvę nėra sudėtinga. Yra daug produktų, platformų, veiklą padedančių organizuoti įrankių.


Tačiau priklausomai nuo pasirinktų el. verslo modelių, pandemijos metu kilo nemažai iššūkių, susijusių su sietinų su tiekimo grandine.


„Tai – ir logistikos kompanijų pajėgumo, ir padidėjusių prekių srautų, ir su tuo sietinų tiekimo vėlavimų klausimai. Taip pat ir perpildytų paštomatų ar kurjerių sveikatos ir saugumo klausimai“, – teigia V. Davidavičienė.


Ekspertė pabrėžia, kad koronaviruso pandemijos metu, kai dalis žmonių pradėjo dirbti nuotoliniu būdu, šalyse buvo įvestas karantinas, apribotas judėjimas – išaugo prekių pristatymo į namus poreikis.


Pandemija parodė, kad kai kuriuose miestuose trūksta paštomatų. Buvo lengviau išanalizuoti, kokiu periodu jie dažniausiai būna perpildyti. Išryškėjo ir tai, kad išaugus siuntų srautams – trūksta kurjerių.


Specialistų paklausa ir rengimas


Profesorės teigimu norint, kad netruktų tiekimo grandinių valdymo ir optimizavimo specialistų – labai svarbu pripažinti, kad tokie specialistai itin reikalingi ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Žinoma, neįmanoma apsieiti ir be jų kompetencijų ugdymo, žinių sėmimosi universitete. Anot V. Davidavičienės, labai svarbu suvokti, kad tokie specialistai apskritai egzistuoja.


„Pasitaiko atvejų, kai bendraujant su verslo įmonėmis, jų atstovai nustemba, kad būtent VILNIUS TECH rengia tokius specialistus. Tuomet paaiškėja, kad įmonėms sunku rasti verslo logistikos specialistų. Jos kreipiasi į mus, o mes stengiamės padėti studentams įsidarbinti dar studijų metais“, – pasakoja ekspertė.



V. Davidavičienės teigimu, Verslo logistikos studijų programa aprėpia tiekimo grandinės valdymo poreikius plačiąja prasme. Programoje ugdomos kompetencijos – itin reikalingos verslo srityje ir, svarbiausia, tenkinančios šių dienų verslo poreikius.


Studijų programoje supažindinama su moderniais įvairių verslo logistikos sričių aspektais, priemonėmis, planavimo, prognozavimo ir procesų valdymo aspektais, naujausiais verslo logistikos pasiekimais ir kylančiais poreikiais.


Specialistai rengiami pabrėžiant materialiųjų ir informacinių srautų projektavimo, organizavimo, įgyvendinimo, darnios plėtros principus, orientaciją į inovacijas ir technologijų pažangą.


Tai – vienos svarbiausių kompetencijų tiek išryškėjusių šiandienos poreikių, valdant krizines situacijas, tiek ekonomikos plėtros perspektyvoje: pramonėje 4.0, išmaniųjų technologijų vystymo ir diegimo, daiktų interneto plėtotės ir kitose srityse.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)