Psichologė S. Markuckienė: priklausomybės išsivysto iš nepatenkinto poreikio jaustis gerai

Psichologė S. Markuckienė: priklausomybės išsivysto iš nepatenkinto poreikio jaustis gerai


Statistika rodo, kad daugiau yra priklausomų vyrų nei moterų. Teigti, kad vyrai labiau linkę į priklausomybes nei moterys būtų per daug tiesmukiška. Tačiau vidinės nuostatos apie save, socialinės aplinkos lūkesčiai, koks turėtų būti vyras ar moteris, čia tikrai turi įtakos.


Bėgimas nuo netenkinančios realybės


Remiantis pasauline statistika, akivaizdu, kad priklausomų nuo alkoholio vyrų yra iki keturių kartų daugiau nei moterų. Psichologai aiškina, kad vienareikšmio atsakymo, kodėl stiprioji lytis dažniau tampa priklausoma, nėra. Tai labiau lemia individualūs asmenybės bruožai, išsiugdyti socialiniai gebėjimai, iš šeimos bei aplinkos atsinešti į suaugystę lūkesčiai apie vyriškumą ir moteriškumą.


„Jei vyras mano negalįs parnešti „briedžio į namus“, jei jis nepajėgus apsaugoti artimųjų nuo viso pasaulio blogio, jei jis galvoja, kad kiti jį aplenkia ar nusivilia juo, kad pasaulyje nebėra teisybės – vyras pradeda jaustis neįgaliu, krinta jo savivertė ir pradeda ieškoti būdų, kur ir kaip pasijustų geriau. Pasineria į naujo darbo paieškas, ieško naujų santykių, stengiasi kabintis į gyvenimą ir išnaudoti pasitaikančias galimybes. Bet jei tas pokytis neatsiranda taip greitai, kaip norisi ar jis nėra tvarus, ateina nusivylimas, norisi pabėgti nuo tokios realybės, tuomet alkoholis tampa lengviausiu, o ilgainiui ir pagrindiniu būdu pasijusti geriau“, – teigia psichologė S. Markuckienė.

REKLAMA


Priklausomybės ne tik pagal lytį


Priklausomybės išsivysto iš žmogaus nepatenkinto poreikio jaustis gerai. Santarvė su savimi pačiu, gebėjimas kurti bei išlaikyti artimą ryšį, spręsti tarpusavio konfliktus su aplinkiniais, savirealizacija – raktas į gyvenimą be priklausomybių. Jei kurio iš šių elementų trūksta – didėja tikimybė, kad tapsite priklausomas nuo dalykų, kurie, nors ir trumpam, bet užpildo ir suteikia pasitenkinimo jausmą.


Galimybė suteikti sau laimės trupinėlį, ir gan lengvai. Žmonės išradingi ir tai daro labai skirtingais būdais. Tačiau kai kuris noras būdas pasidaro vienintelis, teikiantis nusiraminimą ar pasitenkinimo jausmą, mūsų gyvenimas tarsi susiaurėja ties juo, ieškome tik jo, tampame nuo jo priklausomi. Moterims labiau priskiriamos apsipirkinėjimo manijos. Čia pasitenkinimą teikia ne tiek naujas daiktas, kiek pats procesas ir patiriama džiaugsmo emocija. Kai džiaugsmą tegali suteikti tik nauji daiktai, tai svarbu tampa ne patys daiktai, o pirkimo procesas. Čia įsigyti ką nors nauja prilygsta patirti malonumą. Tokiu pat principu vyrams veikia priklausomybė nuo lošimų, automobilių, greičio ar kompiuterinių žaidimų. Nors pastaroji priklausomybė dažniau būdinga paaugliams ar jaunuoliams. – teigia psichologė

REKLAMA


„Kompiuteriniai žaidimai stipriai įtraukia. Sėkmės potyris labai motyvuoja. Kai galiu pereiti į kitą lygį, kai patiriu, jog išmokstu pasinaudoti atrastais resursais, sugalvoju įveikos būdus, jaučiuosi labai gerai – man išeina, aš galiu, aš nugaliu, man viskas sekasi, aš virš kitų. Ir jeigu tai yra vienintelė vieta, kur įgaliu taip jaustis, o jokiame socialiniame kontekste man neįmanoma to jausmo gauti, tai logiška, kad būtent tik virtualiame pasaulyje norėsiu būti“, – teigia psichologė


Išsivaduoti gali padėti artimieji


Žmogui, norinčiam išsivaduoti nuo priklausomybės, pirmiausia reikia turėti tvirtą vidinę motyvaciją. Labai padeda artimųjų palaikymas bei individualiai pritaikyta specialisto pagalba.


Skirtingoms priklausomybėms gali būti taikomi ir skirtingi metodai nuo jų išsivaduoti. Žmogus, priklausomas nuo alkoholio, turi visiškai jo atsisakyti. Toks žmogus niekada nebegalės išgerti „tik stikliuką“. Čia yra iliuzija. Pakitusi smegenų struktūra vis tiek tą stikliuką pavers į ieškojimą didesnio alkoholio kiekio ir dažną ar ilgalaikį vartojimą. Todėl dažnai reikalinga kantri artimųjų ir profesionali specialistų pagalba.


„Jei žmogus turi rūkymo priklausomybę, tai egzistuoja ir pakaitiniai dalykai. Žmonės vietoj cigarečių imasi kramtomosios gumos, saldainių, lipdosi specialius pleistrus. Kai kurie įprastus rūkalus keičia alternatyvomis, elektroninėmis cigaretėmis ar kaitinamo tabako gaminiais. Tiesą sakant, šiuo atveju nedaug kas pasikeičia, tik objektas, o pati priklausomybė išlieka. Turbūt dalis tą išbandžiusių žmonių pastebi, kad vietoj laukiamo sumažėjusio rūkymo, išėjimas parūkyti tik sudažnėja, o tuo pačiu ir pati priklausomybė niekur nedingsta. Išeiti parūkyti – tai dažnam yra atsipalaiduoti, nusiraminti, pabūti su savimi ar su kitais, – teigia S. Markuckienė.



Nikotinas stimuliuoja tam tikras malonumo sritis smegenyse, dėl to taip ir atrodo, jog atsipalaiduojam. Tačiau nikotinas sutraukia kraujagysles, o tai sukelia įtampą kūne. Atpalaiduoti ją mums padeda įsisąmoninimas, kad šis laikas yra skirtas sau pačiam.


„Sąmoningumo stiprinimas, kitų atsipalaidavimo ritualų radimas palaipsniui sumažina žalingą pripratimą. Staigus nutraukimas su dideliu noru niekada neberūkyti dažnam baigiasi atkryčiu, o tuo pačiu ir nusivylimu savimi. Tad verta įveikinėti žingsnis po žingsnio, palaipsniui mažinant cigarečių ar parūkymų skaičių, kad taip stiprėtų pasitikėjimas savimi ir didėtų motyvacija“, – teigia S. Markuckienė bei priduria, kad dabartinė situacija Lietuvoje, didėjantis bedarbių skaičius, gali dar labiau iššaukti ar sustiprinti priklausomybes.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>